USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25386
Title: Iris plateau evaluat prin UBM și OCT de pol anterior în ochi hiperopici.
Authors: Papanaga, Marina
Corduneanu, Angela
De la Torre, Mario
Bendelic, Eugeniu
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: PAPANAGA, Marina, CORDUNEANU, Angela, DE LA TORRE, Mario, BENDELIC, Eugeniu. Iris plateau evaluat prin UBM și OCT de pol anterior în ochi hiperopici. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 41.
Abstract: Scop: Prezentarea a două cazuri clinice de Iris plateau asociat cu hiperopie din aspectul biomicroscopiei cu ultrasunete și OCT de pol anterior. Material și metodă: Sunt raportate trei cazuri clinice a pacienților de gen feminin, hiperopice, cu vârsta de peste 50 ani care s-au adresat la departamentul de urgență cu dureri oculare și crize de hipertensiune intraoculară repetate. Anterior, două paciente au fost supuse iridotomiei laser. Presiunea intraoculară (PIO) în toate cazurile depășea valoarea de 30 mm Hg. Biomicroscopia cu ultrasunete (UBM) a permis diagnosticarea de Iris plateau cu unghi îngust, camera anterioară micșorată (CA), grosimea cristalinului de aproximativ 3 ori mai mare ca adâncimea CA, Lens Vault (LV) pozitiv într-un caz. OCT de pol anterior a evidențiat unghi îngust cu îngroșarea irisului, 1 caz de iridotomie perforată și 1 caz neperforată. Toate trei paciente au fost supuse chirurgiei cataractei prin metoda de facoemulsificare cu implantare de pseudofac. Rezultate: PIO postoperatorie în toate trei cazuri s-a stabilizat în limitele de pînă la 21 mm Hg. La UBM și OCT de pol anterior - adâncirea CA, cu lărgirea unghiului, LV negativ. Concluzie: 1. Iridotomiile laser în cazul pacienților hiperopici cu Iris plateau și unghi îngust din studiu nu a permis degajarea PIO. 2. UBM permite vizualizarea spațiului din spatele irisuliui și detectarea Irisul plateau, precum și aprecierea dimensiunilor CA și a cristalinului. 3. Datorită rezoluției mai bune a OCT-lui vs UBM, perforările sau neporforările irisului în iridotomie laser au fost vizualizate clar la OCT de pol anterior.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25386
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Iris_plateau_evaluat_prin_UBM_si_OCT_de_pol_anterior_in_ochi_hiperopici.pdf146.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback