USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25387
Title: Evaluarea eficienței crosslinkingului transepitelial la pacienții cu keratocon
Authors: Șcerbatiuc, Cristina
Bendelic, Eugeniu
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: ȘCERBATIUC, Cristina, BENDELIC, Eugeniu. Evaluarea eficienței crosslinkingului transepitelial la pacienții cu keratocon. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 42.
Abstract: Introducere: Keratoconul este una din ectaziile corneene progresive, fiind caracterizată prin modificări neinflamatorii la nivelul colagenului stromal, ceea ce poate rezulta în protruzie și alterarea corneei centrale și paracentrale. Se manifestă deobicei în a 2-a sau a 3-a decadă a vieții prin miopie progresivă și astigmatism, initial unilaterală , apoi devenind bilaterală. În cadrul cross-linkingului cornean se utilizează riboflavina ca factor fotosensibilizant, cu expunerea la radiație UV-A, ce induce recții fotochimice în stroma corneană cu formarea legăturilor covalente între moleculele de colagen. Scopul: De a evalua efectele pe termen lung a crosslinkingului cornean la pacienții cu keratocon progresiv și vîrsta mai mare de 18 ani. Material și metodă: Acest sudiu a fost realizat pe 42 ochi a 26 pacienți cu keratocon progresiv pe parcursul a 2 ani, din martie 2019 pînă martie 2021. Procedura de crosslinking a inclus aplicarea soluției de riboflavină 0.1% cu conținut de 20% dextran timp de 15 minutes înainte și înainte de iradiere timp de 30 minute cu raze ultraviolet tip A (3 mW/cm). Pacientul a fost evaluat repetat la 3, 6, 9, 12, 24 luni după efectuarea procedurii. Pacienților li s-a examinat acuitatea vizuală corijată și necorijată, refracția cu evaluarea componentului sferic, max-K, (mean-K), grosimea corneei în regiunea centrală la 1, 3, 6, 12, 24 luni după crosslinking. Rezultate și discuții: Toate măsurările keratometrice s-au îmbunătățit semnificativ în perioada de studiu. Comparativ cu valorile inițiale, s-a observat o dinamică pozitivă a parametrilor Kmax, care au devinit statistic semnificative peste 12 și 24 luni după crosslinking. Echivalentul sferic a scăzut în timpul perioadei de studiu de la −7.12 D pînă la −5.82 peste 24 luni după crosslinking, deasemenea echivalentul cilindric a scăzut de la −5.37 D pînă la −4.1 D. Acuitatea vizuală necorijată a crescut de la 0.51 ± 0.27 preoperator pînă la 0.66 ± 0.28 peste 24 luni după crosslinking. Concluzii: Conform studiului nostru timp de 2 ani, procedura de crosslinking cornean la pacienții cu keratocon progresiv este eficientă, nu include riscuri majore, și poate elimina necesitatea cheratoplastiei la acești pacienți.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25387
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Evaluarea_eficientei_crosslinkingului_transepitelial_la_pacientii_cu_keratocon.pdf148.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback