USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25389
Title: Erorile de refracție provocate de schimbările glicemice la pacienții cu diabet zaharat recent depistat
Authors: Șcerbatiuc, Cristina
Bendelic, Eugeniu
Jeru, Ion
Iacubițchii, Maria
Ceban, Cornelia
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: ȘCERBATIUC, Cristina, BENDELIC, Eugeniu, JERU, Ion, et al. Erorile de refracție provocate de schimbările glicemice la pacienții cu diabet zaharat recent depistat. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 44.
Abstract: Scopul: De a identifica erorile de refracție, apărute la pacienții diabet zaharat recent depistat, în perioada de hiperglicemie severă. Metodă: Au fost evaluați oftalmologic 5 pacienți cu diabet zaharat asociat cu apariția hipermetropiei tranzitorii bilaterale. Hipermetropia tranzitorie a apărut la debutul insulinoterapiei pentru a controla glicemia. Vârsta medie a pacienților a fost 46,2 ani. Erorile de refracție ale acestor pacienți nu au fost modificate de cicloplegie. Resultate: La 5 pacienți ce au fost tratați cu insulină, dezvoltarea hipermetropiei a început la 6, 8 zile după începutul tratamentului, ajungând la valorile maxime peste 17,2 zile. După evaluarea inițială a pacienților, refracția a fost restabilită peste 19-84 zile. A fost examinat și un pacient cu miopie -3,0D ce a dezvoltat hipermetropie + 5.75D. În timpul cursului de insulinoterapie, nu s-au observant schimbări în keratometrie, lungimea axei anteroposterioare a globului ocular. Valorile glicemiei și ale HbA1c au fost maxime la schimbările maximale ale refracției. Luând în considerație cele expuse mai sus, schimbările de refracție sunt determinate de schimbări reversibile în structura cristalinului. Concluzii: Pacienții recent depistați cu diabet zaharat în perioada de reducere intensivă a glicemiei, poate determina schimbări tranzitorii ale refracției ce afectează acuitatea vizuală a pacienților.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25389
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback