USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25392
Title: Reimplantarea de cristalin toric la un pacient cu astigmatism, artifakie, sechelele traumatismului ocular
Authors: Șaptefrați, Iuliana
Ivanov, G.
Russu, Irina
Jeru, I.
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: ȘAPTEFRAȚI, Iuliana, IVANOV, G., RUSSU, Irina, JERU, I. Reimplantarea de cristalin toric la un pacient cu astigmatism, artifakie, sechelele traumatismului ocular. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 47.
Abstract: Introducere: Astigmatismul rămâne o problemă actuală a pacienților cu vârsta activă, astfel chirurgia refractivă a cristalinului reprezintă o opțiune eligibilă de tratament. Scopul lucrării. Evaluarea utilizării chirurgiei refractive a cristalinului cu reimplantare de IOL toric în corecția astigmatismului la un pacient cu artifakie. Material și Metode. Lucrarea prezintă un caz clinic a unui pacient de 23 ani care a suferit un traumatism ocular penetrant în 2017, i s-a efectuat EEC prin Facoemulsificare +PF monofocal. Peste 5 ani a fost consultat în cadru CM ,,Ovisus” cu acuze la scăderea funcțiilor vizuale. Preoperator Vis OD=0,09cccyl -4,0ax 180=0,3. S-a calculat cristalin toric monofocal SN6AT9 pentru refracția postoperatorie -2,5.Calculele au fost efectuate utilizând formulele Barrett și Hollday I. A fost efectuată intervenția chirurgicală de înlaturarea pseudofakului monofocal și reimplantarea pseudofakului toric SN6AT9. Rezultate:Perioada postoperatorie a decurs fără complicații.A doua zi postoperator Vis ODcc2,5=0,3. La 1 luna postoperator Vis OD cc-2,5D=0,5. S-a atins refracția postoperatorie țintă. Concluzii. Implantarea lentilelor intraoculare torice este o metodă eficientă de corecție a astigmatismului clinic manifest.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25392
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback