USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25395
Title: Particularitățile diagnosticului tumorilor orbitale. Cazuri clinice
Authors: Iorga, Irina
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: IORGA, Irina. Particularitățile diagnosticului tumorilor orbitale. Cazuri clinice. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 50.
Abstract: Introducere. Tumorile orbitale sunt o amenințare pentru vederea și pentru viața pacienților. Pacienții cu tumoare orbitală cel mai des vor avea un anumit tip de proptoză în care ochiul este deplasat în direcția opusă tumorii prezente. Multe tumori sunt benigne și creșterea lor poate dura zeci de ani. Alte tumori care nu sunt invazive pot avea un debut rapid și pot apărea din structurile adiacente, cum ar fi dintr-un sinus, direct sau pot fi metastatice din altă parte. Tumorile maligne si benigne se pot dezvolta din oricare din componentele ce alcătuiesc orbita. Modificările osoase și durerea sunt adesea asociate cu un diagnostic mai nefavorabil. Atât CT, cât și RMN-urile sunt necesare pentru o evaluare ulterioară. Pot fi necesare investigații speciale, cum ar fi angiografia. Biopsia versus îndepărtarea tumorii este decisivă în contextul potențialului de răspândire, precum și al riscului pentru structurile orbitale, inclusiv ochiul, mușchii extraoculari, structurile neurovasculare și țesuturile înconjurătoare. Scopul: Prezentare a două cazuri clinice însoțite de citări din literatura de specialitate pentru a sublinia faptul că afecțiunile tumorale ale structurilor orbitale sunt situații complexe care necesită adesea evaluări multidisciplinare pentru a stabili diagnosticul si managementul adecvat. Materiale și metode: Datele anamnestice, clinice și paraclinice preluate din fișa de examinare a pacienților. A fost studiată literatura de specialitate privind cazurile similare. Rezultate: În rezultatul examinării, primul caz prezintă un pacient cu o formațiune tumorală - fiind hemangiom cavernos retrobulbar. Al doilea caz clinic prezintă un pacient tânăr cu proptoză unilaterală neaxială, pacientul fiind cu gliomul nervului optic. Concluzii: Este necesară o ințelegere a caracteristicilor clinice si fiziopatologice ale tumorilor maligne sau benigne pentru a avea o conduită adecvată în fața acestor boli devastatoare. Diagnosticul si managemenul tumorilor orbitale este dificil, datorită zonei anatomice în care aceste tumori se dezvoltă.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25395
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Particularitatile_diagnosticului_tumorilor_orbitale._Cazuri_clinice.pdf146.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback