USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26518
Title: Diagnosticul, tratamentul și profilaxia deficitului de fier la adolescente în practica medicului de familie: Rezumatul tezei de doctor în științe medicale: 321.10 – Hematologie și hemotransfuzie
Authors: Gîțu, Lora
Keywords: adolescents/teenage girls;iron deficiency anemia;ferritin;transferrin;serum iron;hemoglobin
Issue Date: 2023
Citation: GÎȚU, Lora. Diagnosticul, tratamentul și profilaxia deficitului de fier la adolescente în practica medicului de familie: rezumatul tezei de doctor în științe medicale: 321.10 – Hematologie și hemotransfuzie. Chișinău, 2023, 34 p.
Abstract: Structura tezei: Introducere, revista literaturii, materiale și metode de cercetare, 2 capitole exploratorii, sinteza rezultatelor, concluzii generale și recomandări, bibliografia din 299 de titluri, 12 anexe, 118 pagini de text de bază, 23 de figuri, 31 de tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 18 lucrări științifice. Cuvinte-cheie: adolescente, deficit de fier, anemie, feritină, transferină, fier seric, hemoglobină. Scopul lucrării: Evaluarea prevalenței deficitului de fier la adolescente la etapa de asistență medicală primară, pentru elaborarea metodelor optimale de profilaxie și tratament al deficitului de fier. Obiectivele cercetării: Studierea prevalenței deficitului de fier prelatent, latent și anemiei fierodeficitare la adolescente; evaluarea paternului manifestărilor clinice ale deficitului de fier în funcție de stadiul deficitului de fier; stabilirea factorilor de risc în dezvoltarea deficitului de fier la adolescente în practica medicului de familie; elaborarea pentru medicii de familie a programului optimal de profilaxie și tratament al deficitului de fier și anemiei fierodeficitare la adolescente. Noutatea și originalitatea științifică: Pentru prima dată în Republica Moldova s-a efectuat un studiu complex al deficitului de fier la adolescente. Problema științifică soluționată: Rezultatele cercetării complinesc cunoștințele teoretico-practice din domeniile hematologiei, medicinei de familie, pediatriei, epidemiologiei, sănătății publice, indispensabile pentru calitatea serviciilor medicale profilactice oferite adolescentelor. Semnificația teoretică: În baza integrării rezultatelor obținute au fost trasate principiile de bază ale organizării profilaxiei deficitului de fier la adolescente la etapa asistenței medicale primare. Valoarea aplicativă a lucrării: Poate servi drept argument științific pentru inițierea programului național de control al deficitului de fier la adolescentele din Republica Moldova, cu acoperire financiară de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Implementarea rezultatelor științifice: Pentru identificarea activă a adolescentelor cu risc sporit pentru deficitul de fier, în baza valorii riscului relativ și atribuibil, calculați pentru un set de indicatori socio-medicali în practica asistenței medicale primare; pentru diagnosticarea precoce, tratamentul și prevenirea deficitului de fier; în pregătirea cadrelor medicale cu studii medii și superioare.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26518
Appears in Collections:AUTOREFERATELE TEZELOR DE DOCTOR, DOCTOR HABILITAT

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rezumat_teza_Lora_Gitu_final.pdf2.51 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback