USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26559
Title: 20.80009.8007.25 / Fragilitatea: diagnosticul și profilaxia în coraportul problemelor medico-psiho-sociale ale vârstnicului vulnerabil
Authors: Negară, Anatolie
Principal investigator: Negară, Anatolie
Project team: Negară, Anatolie, Centrul Național de Geriatrie și Gerontologie
Șoric, Gabriela
Lupașcu-Volentir, Felicia, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății
Coșciug, Elena, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății
Popescu, Ana
Popa, Ana
Stoicova, Irina, Spitalul Municipal nr. 4
Covbasa, Xenia
Chiperi, Angela, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății
Ursu, Cătălina, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății
Fetco-Mereuță, Diana
Project code: 20.80009.8007.25
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2020-01-01
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu"
Subdivision or department: Laboratorul științific de gerontologie
Funding institution: Bugetul de Stat, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Studierea sindromului de fragilitate, relevarea problemelor medico-psiho-sociale ale vârstnicilor, stabilirea factorilor de risc pentru elaborarea managementului de diagnostic și recomandări de prevenire.
Main results: Studierea sindromului de fragilitate la populația vârstnică din Republica Moldova prin estimarea situației epidemiologice, a factorilor de risc, stabilirea tipurilor clinice și determinarea impactului asupra statutului psiho-social al vârstnicului va permite sistematizarea criteriilor de evaluare a pacientului vârstnic fragil, stabilirea consecinţelor medico-sociale ale sindromului de fragilitate. Informația obținută va permite elaborarea algoritmului de diagnostic al fragilităţii, a planului de îngrijiri adaptate şi personalizate pentru pacientul fragil, precum și a recomandărilor ştiinţifico-practice în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii şi al prelungirii duratei medii de viaţă a populaţiei geriatrice. Cunoștințe noi în domeniul fragilității vârstnicului, popularizarea acestora în domeniul educațional, al medicinii generale și în comunitate. Formularea și implimentarea noilor algoritme de diagnostic și de prevenire a dereglarii autonomiei vârstnicului vulnerabil. Crearea și punerea în practică a platformelor de evaluare preventivă al fragilității în vederea definirii intervențiilor geriatrice pe termen îndelungat al managementului sindromului de fragilitate. Datele obţinute vor servi drept punct de plecare pentru studii ştiinţifice ulterioare la vârstnici inclusiv în colaborare cu partenerii străini. Se vor convoca seminare şi conferinţe pentru instruirea medicilor geriatri şi specialiştilor ce deservesc populaţia geriatrică. Va fi perfectat serviciul geriatric din Moldova cu posibilitate de creare a patulrilor medico-sociale şi de îngrijire paliativă a pacienţilor vârstnici. Beneficiari vor fi – populaţia vârstnică din RM.
Project impact: Rezultatele proiectului au contribuit la dezvoltarea studiilor în domeniul problemelor geriatrice majore în ceea ce priveşte aspectul medical şi social, a evidențit factorii de risc extrinseci şi intrinseci care au stat baza cercetărilor ştiinţifice şi de elaborare a unor noi metode de abordare a vulnerabilităţii şi fragilităţii vârstnicului.

Pe plan mondial şi local îmbătrânirea reprezintă o mare provocare medico-socială şi economică. Complexitatea factorilor ce influenţează asupra sănătăţii vârstnicului duc la scăderea funcţionării lui şi în cele din urmă la fragilitate ce se răsfrânge asupra stării de bine a persoanei vârstnice. Relația dintre fragilitatea și bolile cronice este complexă, deoarece acestea pot fi considerate ca factor cauzal sau precipitant al sindromului de fragilitarte prin condiționarea vulnerabilității majorate și a complicațiilor la vârstnicii care suferă de boli cronice. Fragilitatea și bolile cronice sunt modulatorii majori ai căii de sănătate a unei persoane la vârsta adultă târzie. Ambele condiții pot exista separat sau coexistă în populația comunității adulților mai în vârstă. Fragilitatea poate fi cauzată de o scădere a rezervei fiziologice a organismului din cauza insuficienței subclinice multisistemice ca urmare a unui proces de îmbătrânire nesatisfăcător („patologic”). Se preconizează de a elucida şi de a argumenta problemele majore ce ţin de sănătatea şi de starea socială a pacientului vârstnic. Studiul dat va permite evidențierea cunoştinţelor noi şi a competenţelor profesionale în conceptul de fragilitate.

Impactul ECONOMIC al proiectului - Rezultatele proiectului au contribuit la dezvoltarea și calificarea resurselor umane, prin atragerea și implicarea colaboratorilor în activități de cercetare și educație medicală continuă. Ca urmare a implementării recomandărilor metodice, stabilirea factorilor de risc al sindromului de fragilitate dar și implimentarea algoritmului de diagnostic, va fi prevenită dependență persoanelor vârsnice, imbunătățită starea de sănătate și calitatea vieții a acestei categorii de pacienți.

Impactul SOCIAL al proiectului - În plan socioeconomic, elaborarea principiilor de diagnostic, profilaxie şi de evaluare a fragilităţii la vârstnici a contribuit la menţinerea autonomiei, reducerea costurilor pentru caz tratat, micşorarea duratei de spitalizare, reducerea gradului de dependenţă, a frecvenţei căderilor, a imobilizării şi decompensării poliorganice a pacientului vârstnic. A fost propus managementul de diagnostic al sindromului de fragilitate.
Organized scientific events: Primul Congres Național de Geriatrie și Gerontologie din Republica Moldova, cu participare internațională, 23-24 septembrie 2021 (On-line)
Keywords: fragilitate;vulnerabilitate;vârstnic
Issue Date: 2020
Abstract: Pe plan mondial şi local îmbătrânirea reprezintă o mare provocare medico-socială şi economică. Complexitatea factorilor ce influenţează asupra sănătăţii vârstnicului duc la scăderea funcţionării lui şi în cele din urmă la fragilitate ce se răsfrânge asupra stării de bine a persoanei vârstnice. Relația dintre fragilitatea și bolile cronice este complexă, deoarece acestea pot fi considerate ca factor cauzal sau precipitant al sindromului de fragilitarte prin condiționarea vulnerabilității majorate și a complicațiilor la vârstnicii care suferă de boli cronice. Fragilitatea și bolile cronice sunt modulatorii majori ai căii de sănătate a unei persoane la vârsta adultă târzie. Ambele condiții pot exista separat sau coexistă în populația comunității adulților mai în vârstă. Fragilitatea poate fi cauzată de o scădere a rezervei fiziologice a organismului din cauza insuficienței subclinice multisistemice ca urmare a unui proces de îmbătrânire nesatisfăcător („patologic”). Se preconizează de a elucida şi de a argumenta problemele majore ce ţin de sănătatea şi de starea socială a pacientului vârstnic. Studiul dat va permite evidențierea cunoştinţelor noi şi a competenţelor profesionale în conceptul de fragilitate.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26559
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Raport_2022_PS_20.80009.8007.25.pdf953.75 kBAdobe PDFView/Open
Raport_2021_PS_20.80009.8007.25.pdf563.88 kBAdobe PDFView/Open
Raport_2020_PS_20.80009.8007.25.pdf663.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback