USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26786
Title: 20.80009.8007.37 / Bolile cronice hepatice şi pancreatice: aspecte nutriţionale şi chirurgicale / Chronic liver and pancreatic diseases: nutritional and surgical aspects
Authors: Lupașco, Iulianna
Principal investigator: Lupașco, Iulianna
Project team: Lupașco, Iulianna
Dumbrava, Vlada-Tatiana
Vengher, Inna
Taran, Natalia
Znagovan, Alexandru
Banari, Ion
Jucov, Alina
Chirvas, Elena
Ghelimici, Tatiana
Gribiniuc, Anatolie
Berezovscaia, Elena
Harea, Gheorghe
Golovatiuc, Ludmila
Buza, Anastasia
Hotineanu, Adrian
Cazac, Anatol
Ferdohleb, Alexandru
Bujac, Mariana
Bortă, Eduard
Burgoci, Serghei
Cucu, Ivan
Pîrvu, Victor
Ciolac, Valentina
Stoico, Iurie
Țurcanu, Parascovia
Project code: 20.80009.8007.37
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2020-01-01
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
Subdivision or department: Laboratorul de gastroenterologie
Partner institution: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
Funding institution: Bugetul de Stat
Project aim: Studierea bolilor cronice hepatice și pancreatice sub aspectul interrelațiilor parametrilor clinico-biochimici, psihoemoționali și bioetici cu statutul nutrițional pentru abordări diagnostice și de tratament medico-chirurgical complexe.
Main results: Rezultate preconizate: Se vor determina factorii de risc cu impact asupra statutului nutrițional al pacienților cu patologie hepatică cronică, ceea ce va permite elaborarea și justificarea politicilor capabile să reducă influența factorilor cu impact asupra evoluției și prognosticului bolilor cronice difuze ale ficatului și pancreatice. Se va argumenta necesitatea aprecierii în practica clinică a statutului nutrițional în patologia hepatică cronică la diferite stadii evolutive în scopul unei abordări sistemice de diagnostic, precum și necesitatea reflectării stărilor disnutritive la formularea diagnosticului complex la bolnavii hepatici și pancreatici. Vor fi elaborate și propuse metode (chestionarul alimentar) și tehnologii (algoritm optimal de testare nutrițională) utile pentru diagnosticul corect al statutului nutrițional în diferite boli cronice difuze ale ficatului și maladiile chirurgicale ale pancreasului. Se va crea o bază teoretică pentru elaborarea ulterioară a posibilităților de corecție a stărilor disnutritive, capabilă să amelioreze evoluția și prognosticul bolilor hepatice și pancreatice. Rezultatele cercetării vor contribui la îmbunătățirea calității diagnosticului, tratamentului în Republica Moldova, micșorarea duratei de spitalizare și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu patologii hepatice, pancreatice. Evaluarea malnutriției la pacienți aflați în lista de așteptare pretransplant, rezultatelor diferitor metode de transplant hepatic de la donator viu şi de la donator aflat în moarte cerebrală, monitorizarea pacientului posttransplant, evaluarea diferitor modalităţi de intervenţii chirurgicale pe pancreas, monitorizarea pacientului postoperator pe termen lung este absolut nou în RM Realizarea proiectului va permite efectuarea unei analize a eficacităţii tratamentului chirurgical aplicat pacienţilor cu ciroză hepatică si pancreatită cronică, va fi elaborat algoritmul terapeutic ce va permite optimizarea asistenţei medicochirurgicale adresate acestor pacienţi, micșorarea numarului de complicaţii postoperatorii, zilelor de spitalizare, diminuarea costului tratamentului, va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor bolnavi. Se preconizează elaborarea formulei pentru supliment alimentar cu conținut de aminoacizi și antioxidanți cu potențial de utilizare pe viitor în corecția stărilor disnutritive la pacienții cu diferite BCDF și pancreatice. Se vor elabora bazele științificometodologice ale componentei bioetice ale managementului pacienților cu BCDF. Beneficiarii direcți ai studiului: pacienții și familiile acestora, medicii din cadrul specialităților de profil terapeutic, chirurgical, medici de familie, etc. Arealul beneficiarilor indirecți cuprinde întreg sistemul sănătății și societatea, per ansamblu. Toate rezultatele preconizate au fost realizate.
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului - Proiectul de cercetare are o importanță deosebită pentru populația Republicii Moldova și nu va compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. Vor fi elucidate mai multe verigi de vază ce vizează cunoașterea unor mecanisme importante a aspectelor nutriționale în cadrul patologiilor cronice difuze hepatice și pancreatice ce va korrektsia vremenipermite extinderea și aprofundarea cunoașterii criteriilor certe de diagnostic cu elaborarea metodelor noi de apreciere. Rezultatele căpătate în urma studiului vor îmbunătăți calitatea vieții pacienților incluși în studiu, membrilor familiilor lor și specialiștilor tineri de generație nouă ceea ce prezintă sustenabilitatea cercetării. Proiectul va contribui la dezvoltarea și calificarea resurselor umane, prin atragerea și implicarea medicilor clinicieni și cercetătorilor în activități de cercetare complexe interdisciplinare. Managementul bazat pe valoare (MBV) va oferi consecvență a misiunii, strategiei, culturii, comunicării structurilor organizaționale și procesului decizional în domeniul maladiilor cronice difuze hepatice și pancreatice cronice în rezultatul abordării sistemice de diagnostic al acestor maladii cu luarea în calcul a statutului nutritiv și va permite măsurarea performanței și alinierea acesteia cu instrumentele de recompensă și motivație.
Impactul ECONOMIC al proiectului - Potențialul comercial este unul indirect. Cercetarea va avea impact socioeconomic și medical asupra populației țării. Micșorarea numărului zi/pat a pacienților aflați în staționar ceea ce va duce la micșorarea cheltuelilor de tratament, Reabilitarea mai precoce a pacienților (diminuarea cheltuelilor pe foaie de boală). Reabilitarea socială și revenirea mai precoce a pacienților în cadrul muncii. Calitatea gestionării resurselor informaționale obținute în baza proiectului reprezintă un instrument strategic al managementului clinic, competetiv și comparativ al tehnologiilor și serviciilor de sănătate pe plan intern şi internaţional. Efectele favorabile ale proiectului vor spori creşterea rentabilităţii serviciilor medicale și vor asigura calitatea în sistemul de sănătate. Valorificarea informației din Baza de date a pacientului formată în cadrul proiectului va permite unificarea fluxului informațional, monitorizarea pacienților cu diferite patologii cronice cu BCDF și pancreatice cu diferite consecințe dismetabolice după criterii prestabilite ceea ce ar facilita managementul grupelor țintă a pacienților și diminuarea cheltuielilor planificate.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului - Studierea evoluției și prognosticului maladiilor cronice difuze ale ficatului în rezultatul abordării sistemice de diagnostic al BCDF și pancreatice cu luarea în calcul a statutului nutritive va permite elaborărea politicilor noi de reducere a factorilor de risc pentru stările disnutritive, elaborarea și implementarea metodelor și algoritmilor optimale de diagnostic și supraveghere a statutului nutritiv și a creării bazei teoretice pentru corecția statutului nutritiv la pacienții cu boli cronice difuze ale ficatului și pancreatice la diferite stadii evolutive. Înțelegerea mai amplă și corectă a cunoștințelor existente cu elucidarea noilor factorilor de risc de apariția dis- și malnutriției în cadrul patologiilor hepatice și pancreatice va contribui considerabil în crearea unei platforme penru abordarea absolut nouă de evaluare a pacienților cu scop logic de reducerea mortalității după intervenții chrurgicale în special posttransplant hepatic. Monitorizarea pacienţilor cu transplant hepatic de la donator în moarte cerebrală şi de la donator viu, ameliorarea statutului nutritiv al acestora și al pacienţilor cu pancreatită cronică va permite reducerea frecvenţei complicaţiilor postoperatorii şi va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor bolnavi. Creșterea calității vieții pacienților prin creșterea complianței în managementul pacienților cu BCDF și optimizarea relației medic­pacient din perspectivă etică.
Organized scientific events: 2020 - Cursul de instruire on-line cu participare internațională EAGEN „Boli rare în Gastroenterologie” pentru medici gastroenterologi, hepatologi, interniști, medici de familie, pediatri 14 noiembrie 2020. - Conferința științifico-practică multidisciplinară „Bolile cronice hepatice și pancreatice: aspecte nutriționale și chirurgicale” Ediția 2020, 19 decembrie 2020. - Școala de vară de gastroenterologie și hepatologie din Republica Moldova Ediția 2020 dedicată activității profesionale a doamnei Vlada-Tatiana Dumbrava, 1-2 iulie 2020.
2021 - Școala de vară de gastroenterologie și hepatologie din Republica Moldova Ediția 2021, 17-18 iunie 2021.
2022 - Conferința științifico-practica „Discurs în gastroenterologie: aspecte patologiilor cronice hepatobiliare, pancreatice, nutriționale și psihosomatice” 12 octombrie 2022, IMSP CS Soroca (Ordin MS RM nr. 949 din 11 octombrie 2022) - Conferința științifico-practică „Discurs în gastroenterologie: aspecte patologilor cronice hepatobiliare, pancreatice, nutriționale și psihosomatice” 5 octombrie 2022, IMSP CS Rezina. (Ordin MS RM nr. 893 din 28 septembrie 2022) - Conferința Științifico-practică multidisciplinară „Bolile cronice hepatice și pancreatice: aspecte nutriționale și multidisciplinare”. Ediția 2022, 03 decembrie 2022 - Școala de vară de gastroenterologie și hepatologie din Republica Moldova Ediția 2022 17-18 iunie 2022.
2023 - Conferința Științifico-practică „Școala de Vară de Gastroenterologie Și Hepatologie Din Republica Moldova”. Ediția a VII-a, 16-17 iunie 2023.
Keywords: BCDF;malnutriție;pancreatită;transplant hepatic;bioetică;supliment alimentar
Issue Date: 2020
Abstract: Maladiile netransmisibile actualmente prezintă cauza principală a deceselor la nivel național și mondial. Cercetarea preconizată este una de premieră pentru Republica Moldova, prin care se propune studierea particularităților statutului nutrițional (malnutriție, obezitate, obezitate sarcopenică) la pacienții cu boli cronice difuze ale ficatului (BCDF) de diferită etiologie, la diferite stadii evolutive ale suferinței hepatice, inclusiv în perioadele pre și posttransplant și în patologia chirurgicală pancreatică. Studiul va fi efectuat de o echipă multidisciplinară compusă din specialiști în gastroenterologie/ hepatologie, chirurgie, farmacologie clinică, genetică medicală, filosofie și bioetică. În vederea elaborării și justificării științifice a politicilor privind factorii de risc în problema dată se vor aprecia factorii de risc (alimentari, starea funcțională a ficatului, digestivi, psihoemoționali, stresul oxidativ, genetici) care influențează modificările nutriționale în grupurile de pacienți. De asemenea va fi studiat impactul stării nutriționale asupra evoluției și prognosticului BCDF și a bolilor chirurgicale pancreatice.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26786
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback