USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26787
Title: 20.80009.5007.20 / Nanoarhitecturi în bază de GaN şi matrici tridimensionale din materiale biologice pentru aplicaţii în microfluidică şi inginerie tisulară
Authors: Monaico, Eduard
Principal investigator: Monaico, Eduard
Project team: Nacu, Viorel
Maniuc, Mihail
Ababii, Polina
Chele, Nicolae
Didencu, Alexandru
Furculita, Daniel
Danilov, Lucian
Cobzac, Vitalie
Jian, Mariana
Eremia, Victor
Macagonova, Olga
Samson, Stella
Cojocari, Stefan
Malcova, Tatiana
Ignatov, Olga
Romanciuc, Grigore
Moghildea, Ivan
Stoian, Alina
Pavlovschi, Elena
Chiosa-Chiaburu, Doina
Țarălungă, Tatiana
Victor, Pălărie
Globa, Tatiana
Procopciuc, Vitali
Strategic priority: Competitivitate economică și tehnologii inovative
Strategic direction: Nanotehnologii
Start date: 2020-01-01
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Universitatea Tehnică a Moldovei
Subdivision or department: Centrul Naţional De Studiu şi Testare A Materialelor
Partner institution: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
Funding institution: Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare
Project aim: Scopul proiectului constă în elaborarea nanostructurilor de diferită dimensionalitate în baza materialului semiconductor GaN și a materialelor biologice pentru dezvoltarea de aplicații în microfluidică și ingineria tisulară.
Main results: Elaborarea de materiale și metode prin implicarea nanotehnologiilor pentru tratamentul defectelor de țesuturi moi (piele, vase sanguine, mușchi, tendon, etc) și dure (os, cartilaj articular, etc).  Obținerea de linii celulare de celule specializate pentru teste in vitro.  Obținerea de tehnologii ce ar permite in vitro celularizarea specifică cu autocelule a țesuturilor decelularizate prin inducerea capacității de migrare sau penetrare celulară în grosimea acestor țesuturi.  Protocoale de tratament prin utilizarea substanțelor medicamentose combinate cu nanoparticule și a terapiei cu celule mononucleate.  Sisteme de transport medicamentos controlat, bazat pe platforme din nanoparticule.  Îmbunătățirea proprietăților antiseptice și reparatorii ale matricelor 3D prin funcționalizarea cu nanoparticule.  Matrici ultraporoase în bază de GaN pentru stimularea regenerării țesuturilor și organelor lezate.  Elaborarea tehnologiei de creștere a stabilității chimice a oxidului de zinc prin intermediul nitrurii de galiu.  Elaborarea tehnologiei de creare a micromotoarelor în baza rețelelor de microtuburi din GaN. Potențialii beneficiari sunt dezvoltatorii de aplicații comerciale în domeniul mediului și a microfluidicii.  Potențialii beneficiari sunt instituțiile medicale din țară în cadrul cărora vor putea fi tratați pacienții cu leziuni posttraumatice sau degenerative ale vaselor magistrale (artere, vene), pacienți cu leziuni ale pielii și mucoaselor (ulcer trofic cronic, picior diabetic, leziuni mucoasă nazală), pacienți cu leziuni articulare (leziuni de cartilaj și artroza), defecte osoase (posttraumatice, tumori, artroplastie de revizie), nou- născuți cu defecte congenitale (diafragm, perete abdominal, etc), pacienți cu neuropatii (de sciatic).
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului - Grefele obținute în cadrul proiectului vor contribui la facilitarea evaluării, însănătoșirii și reintegrării mai rapide a pacienților în societate, dar și materialele sub formă de publicații teze susținute vor contribui la dezvoltarea nanotehnologiilor cu aplicare în medicină la nivel național. Dimeninarea rezultatelor cercetărilor în cadrul cursului de medicină regenerativă va permite aprofundarea cunoștinților studenților și doctoranzilor pe acest segment de cercetare.
Impactul ECONOMIC al proiectului - Procedurile standard operaționale de obținere a țesuturilor prin inginerie tisulară vor fi propuse Băncii de Țesuturi Umane care va asigura cu grefe sau matrici tridimensionale în baza acestora ulterior instituțiile medicale din Republica Moldova.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului - În baza rezultatelor obținute se vor propune noi tehnologii de tratament și evaluare obiectivă a rezultatelor obținute pentru utilizarea ulterioră în domeniul medicinei regenerative și a nanotehnologiilor. Au fost propuse soluții inovative în izolarea culturilor celulare și au fost obținute proceduri standard operaționale de obținere a diferitor matrici tridimensionale decelularizate prin tehnici de inginerie tisulară.
Organized scientific events: Conferința științifică cu participare internațională cu genericul „Transplantul de țesuturi și celule. Actualități și perspective", 17-18 martie 2023
Keywords: nanostructuri;matrici 3D;nitrură de galiu;microfluidică;biocompatibilitate;inginerie tisulară;medicina regenerativă
Issue Date: 2020
Abstract: Scopul proiectului constă în elaborarea nanostructurilor de diferită dimensionalitate în baza materialului semiconductor GaN și a materialelor biologice pentru dezvoltarea de aplicații în microfluidică și ingineria tisulară. Caracterul interdisciplinar al cercetării va fi asigurat în baza parteneriatului între Universitatea Tehnică și Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițeanu”. Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM) din cadrul UTM dispune de infrastructura modernă și potențial uman calificat în domeniul nanotehnologiilor și științei materialelor, iar Laboratorul de Inginerie Tisulară și Culturi Celulare al USMF are expertiza și infrastructura necesară în medicina regenerativă (terapie celulară și inginerie tisulară), obținerea, studiul biocompatibilității și tehnicilor de aplicare ale structurilor tridimensionale (3D) naturale și sintetizate pentru restabilirea defectelor țesuturilor și organelor afectate. Proiectul își propune realizarea unei serii de obiective specifice, precum dezvoltarea micromotoarelor cu autopropulsie în bază de microtuburi obținute prin auto-înfășurarea membranelor 2D din GaN; elaborarea structurilor 2D de tip „sandwich” în bază de ZnO/GaN/ZnO cu stabilitate chimică sporită și a nanofirelor de GaN funcționalizate cu elemente magnetice pentru a fi utilizate în aplicații fotocatalitice, stimularea electrică a celulelor vii și ghidarea lor prin mediile lichide; elaborarea protocoalelor de populare cu celule animale (fibroblaste, celule epiteliale, celule osoase, stem, etc.) a nanoarhitecturilor ultraporoase din GaN obținute prin decaparea fotoelectrochimică; recelularizarea in vitro a țesuturilor în toată grosimea prin cultivarea celulelor încărcate cu nanoparticule magnetice pe țesuturi decelularizate, matrici naturale și sintetizate; testarea potențialului de regenerare a leziunilor țesuturilor moi și dure prin utilizarea matricelor 3D neprelucrate/prelucrate cu nanoparticule din metale nobile și materiale cu proprietăți piezoelectrice; utilizarea nanoparticulelor la stimularea punctelor biologic active a corpului în tratamentul neuropatiei nervului schiatic; determinarea repartizării nanoparticulelor în țesuturile corpului și a modalităților de eliminare a acestora din organism.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26787
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback