USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26789
Title: 20.80009.8007.36 / Abordarea interdisciplinară bioetico-socio-medicală a contingentului vulnerabil de populație cu stare severă de sănătate și posibilitățile de reabilitare
Authors: Ojovan, Vitalie
Principal investigator: Ojovan, Vitalie
Project team: Ojovan, Vitalie
Banari, Ion
Siric, Ala
Șoric, Gabriela
Cobîleanschi, Oleg
Condratiuc, Svetlana
Federiuc, Victoria
Cojocaru, Viorel
Șargu, Elena
Dorosevici, Alexandr
Ojovan, Vitalina
Popescu, Ana
Mendini, Maria
Rubanovici, Ludmila
Rusnac, Daniela
Project code: 20.80009.8007.36
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2020-01-01
End date: 2023-12
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu"
Subdivision or department: Catedra de filosofie și bioetică
Funding institution: Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Realizarea unui set de cunoștințe și oferirea acestora specialiștilor implicați în diverse activități cu categorii vulnerabile de populație cu un grad sever de deteriorare a stării de sănătate și aplicarea unor acțiuni în privința răspândirii cunoștințelor necesare persoanelor vulnerabile și populației.
Main results: Implementarea rezultatelor proiectului va avea un impact pozitiv manifestat în câteva dimensiuni: 1) cognitiv-teoretică – se vor elabora și lansa postulate științifice relevante care vor reflecta starea de lucruri în spațiul autohton în domeniul sănătății contingentului vulnerabil de populație; 2) praxiologico-aplicativă – se va contribui în mod concret la elaborarea modalităților de reabilitare multiaspectuală a contingentului de populație vulnerabil cu stare severă de sănătate, inclusiv prin îmbunătățirea asistenței medicale, a studiilor biomedicale și clinice ce implică aceste categorii vulnerabile; 3) cultural-spirituală – reieșind din caracterul interdisciplinar al studiului, aplicarea recomandărilor prezumate va contribui esențial la ridicarea nivelului de cultură al profesioniștilor din domeniul medicinei și asistenței sociale; 4) economică – efectul implementării recomandărilor finale va contribui la redresarea unor stări de lucruri, ceea ce are relevanță economică prin eficientizarea costurilor în domeniul sănătății, scăderea nivelului de corupție, reducerea cheltuielilor neefective în sfera medicală, etc.
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului - rezultatele realizate în proiect vor avea un impact social prin rezultatele aplicative ale activităților instructive-educative pentru personalul implicat în lucrul cu contingentul vulnerabil, Se va facilita elaborarea materialelor relevante (îndrumare, ghiduri, manuale, recomandări metodice, acte normative și legislative). Concomitent va evolua nivelul culturii bioetice a personalului medical și al populației, inclusiv al grupurilor vulnerabile.
Impactul ECONOMIC al proiectului - în baza cercetărilor întreprinse și propunelor înaintate, este se pot crea condiții pentru implementarea unei strategii la nivelul statului și instituțiilor, abilitatea în lucrul cu contingentul vulnerabil de populație prin metodologia interdisciplinară, va contribui la eficientizarea costurilor în sfera medicală. Potențial se pot reduce cazurile de malpraxis, corupție și finanțările nejustificate.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului - Rezultatele științifice preconizate: 1) Se va elabora o paradigmă cu privire la eficientizarea acțiunilor de identificare a problemelor stării de sănătate și de realizare a reabilitării persoanelor cu dizabilități din diferite categorii vulnerabile și respectarea principiilor bioetice. 2) Vor fi elucidate specificul manifestării conceptelor de vulnerabilitate și fenomenelor de medicalizare, influența sistemului farmaceutic asupra grupurilor vulnerabile ale populației, reabilitare multiaspectuală, etc. a pacienților cu stare severă de sănătate din Republica Moldova. 3) Rezultatele științifice vor fi prezentate în cadrul a 5 teze de doctorat realizate în cadrul cercetării. Potențialii beneficiari: 1) Contingentul vulnerabil de populație, inclusiv copii, vârstnici și familiile acestora. 2) Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM: organizațiile medicale de asistență primară și spitalicească, instituțiile de învățământ subordonate (pregătirea cadrelor de medici la nivel universitar și postuniversitar); instituțiile de sănătate publică și de cercetare în medicină; comitete de etică/bioetică, managerii în sănătate, învățământ medical; medici, farmaciști, asistenți medicali, laboranți, cercetători în domeniul medicinei; manageri și cadre de asistență socială ce gestionează și asistă persoane vulnerabile cu stare severă de sănătate (copii și vârstnici cu dizabilități fizice, boli cronice somatice, boli psihice, narcomani, muribunzi, deținuți etc.) 3) Instituții de îngrijire paliativă, aziluri de bătrâni, hospice-uri, centre de reabilitare, penitenciare, organizațiile neguvernamentale de profil, asociații medicale profesionale, etc. 4) Ministerul Educației al RM: pregătirea cadrelor de asistență socială, comunicare, mass-media, experți de diferit nivel, pregătirea cadrelor pedagogice în predarea eticii și bioeticii; 5) Ministerul Justiției al RM: pregătirea juriștilor în examinarea și soluționarea subiectelor din medicina contemporană clinică și asistența socială a grupurilor vulnerabile; 6) Instituții mass-media: abordarea publică a subiectelor de actualitate din medicină. 7) Ministerul Economiei al RM: ajustarea unor planificări de acțiuni potrivite la moment în scopul unor beneficii ulterioare: reducerea cazurilor de malpraxis, corupție și finanțărilor nejustificate prin optimizarea bioetică a actului medical ș.a.
Organized scientific events: - Sănătatea, medicina şi bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare.Conferinţă Ştiinţifică Internaţională, 6-7 noiembrie 2020, Chișinău. Ediţia a 3-a. Coord.: V.Ojovanu. Chişinău, 2020. - Interdisciplinaritate în abordarea vulnerabilității. Semunar Științific Interinstituțional, 9 iunie 2020. Coord.: V. Ojovanu. Chişinău, 2020. Bioetica: teorii, instrumente, utilitate. Semunar Științific Internațional, 9 septembrie 2021.Coordonatori: V.Ojovanu (Chișinău), M.Leabu (București). Chişinău; Bucureşti; Cluj-Napoca, 2021. - Sănătatea, medicina şi bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare.Conferinţă Ştiinţifică Internaţională, 29-30 octombrie 2021, Chișinău. Ediţia a 4-a. Coord.: V.Ojovanu. Chişinău, 2021. - Sănătatea, medicina şi bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare.Conferinţă Ştiinţifică Internaţională, 7-8octombrie 2022, Chișinău. Ediţia a 5-a. Coord.: V.Ojovanu. Chişinău, 2022. - Sănătatea, medicina şi bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare.Conferinţă Ştiinţifică Internaţională, 6-7 octombrie 2023, Chișinău. Ediţia a 6-a. Coord.: V.Ojovanu. Chişinău, 2023.
Other project data: Implementarea rezultatelor proiectului va avea un impact pozitiv manifestat în câteva dimensiuni: 1) cognitiv-teoretică – se vor elabora și lansa postulate științifice relevante care vor reflecta starea de lucruri în spațiul autohton în domeniul sănătății contingentului vulnerabil de populație; 2) praxiologico-aplicativă – se va contribui în mod concret la elaborarea modalităților de reabilitare multiaspectuală a contingentului de populație vulnerabil cu stare severă de sănătate, inclusiv prin îmbunătățirea asistenței medicale, a studiilor biomedicale și clinice ce implică aceste categorii vulnerabile; 3) cultural-spirituală – reieșind din caracterul interdisciplinar al studiului, aplicarea recomandărilor prezumate va contribui esențial la ridicarea nivelului de cultură al profesioniștilor din domeniul medicinei și asistenței sociale; 4) economică – efectul implementării recomandărilor finale va contribui la redresarea unor stări de lucruri, ceea ce are relevanță economică prin eficientizarea costurilor în domeniul sănătății, scăderea nivelului de corupție, reducerea cheltuielilor neefective în sfera medicală, etc.
Keywords: sănătate;bioetică;vulnerabilitate;stare severă de sănătate;reabilitare;interdisciplinaritate
Issue Date: 2020
Abstract: Subiectul vulnerabilității prezent la anumite categorii de populație este unul de actualitate în cadrul strategiilor sociale pentru majoritatea statelor, dar o conotație deosebită acesta îl capătă în condițiile R.Moldova unde, pe de o parte, categoriile vulnerabile sunt copleșite de grave probleme sociale și ale stării de sănătate, de slabe cunoștințe și capacități de a se proteja ori promova drepturile și, pe de altă parte, prezența unor deficiențe, uneori serioase, în ceea ce privește pregătirea profesională a angajaților din instituțiile implicate în diverse relații cu atare contingent. În paralel cu aceasta se atestă inconveniențe în cadrul legislativ și normativ. Concluziile cercetărilor instituționale realizate în perioada 2015-2019, dar și politicile Comisie Europene în domeniul cercetării și inovării impun necesitatea studierii mai aprofundate a contingentului vulnerabil de populație, în special a posibilităților de îmbunătățire a calității vieții acestor categorii de pacienți și studierea factorilor ce împiedică reabilitarea și integrarea lor în societate. Ideea generală a proiectului este cercetarea interdisciplinară a categoriilor specifice ale contingentului vulnerabil de populație, în special copii, vârstnici și deținuți cu un grad sever de deteriorare a stării de sănătate. Metodologia interdisciplinară prevede studiul problemelor medicale, sociale și etice care afectează acest contingent, prin îmbinarea analizei teoretice a studiilor existente, realizarea cercetărilor prin metodologia socio-umanistă (realizarea interviurilor, focus-grupurilor și chestionarelor pentru subiecții grupurilor vulnerabile și pentru personalul instituțiilor) și analiza bioetică multiaspectuală (axiologică, socio-medicală și legală). Astfel, abordarea sistemică a acestor probleme va permite identificarea soluțiilor optime și recomandărilor eficiente în realizarea politicilor de stat în domeniul protecției sănătății și incluziunii sociale ale grupurilor vulnerabile. Obiectivele proiectului rezidă în oferirea specialiștilor implicați în lucrul cu categoriile vulnerabile de populație a unui complex de cunoștințe și abilități practice, educarea prin informare a persoanelor din grupurile vulnerabile, cât și a întregii populații privitor la măsurile de profilaxie, îngrijire, reabilitare și îmbunătățire a calității vieții acestora și incluziunea lor în societate.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26789
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback