USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26790
Title: 20.80009.8007.11 / Patologia chirurgicală și trauma la gravide și postpartum: optimizarea strategiei managimentului în diagnostic și tratament
Authors: Mișin, Igor
Principal investigator: Mișin, Igor
Project team: Ghidirim, Gheorghe
Kusturov, Vladimir
Suman, Ala
Gagauz, Ion
Gurghiş, Radu
Paladii, Irina
Gheorghiţă, Vadim
Șerbatiuc-Condur, Corina
Malcova, Tatiana
Project code: 20.80009.8007.11
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2020-01-03
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu"
Subdivision or department: Laboratorul de Chirurgie Hepato-Pancreato-Biliară
Project aim: Aprecierea rezultatelor tratamentului miniminvaziv vs convențional la pacientele gravide și postpartum cu patologie chirurgicală și traumă
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului - rezultatele obţinute în cadrul realizării proiectului de cercetare vor fi aplicate ca metode standarte de diagnostic şi tratament la paciente gravide și lăuze cu afecţiuni chirurgicale şi traumatisme în instituţiile medicosanitare publice din oraşul Chişinău şi Republica Moldova. Potenţialii beneficiari sunt instituţiile medicosanitare publice din Republica Moldova şi specialiştii în domeniu la nivel naţional şi internaţional.
Impactul ECONOMIC al proiectului - Evaluarea pacientei chirurgicale gravide sau lăuze în echipă multidisciplinară (chirurg, ginecolog, imagist, tramatolog), are menirea micșorării numărului complicațiilor și intervenirea cât mai urgent posibilă, pentru a micșora rata complicațiilor. Avantajele intervențiilor miniminvazive sunt: reduc durerea postoperatorie, consumul de analgezice, în special de morfină, riscul de hipoventilație maternă postoperatorie, mobilizare rapidă cea ce reduce riscul de tromboembolism, complicații parietale și durata spitalizări.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului - Rezultatele obţinute în cadrul realizării proiectului instituţional vor fi - Publicarea articolilor în reviste Naționale și Internaționale; -Participarea la diverse foruri științifice Naționale și Internaționale; - Certificate de Inovator; - Acte de Implimentare; - Brevete.
Other project data: 1. Determinarea informativității testelor de laborator (raportul neutrofile/limfocite, trombocite/limfocite, proteina C-reactivă, procalcitonina) și aprecierea scorurilor (Alvorado, Scorul Inflamator Acut, RIPASA, Karaman), la gravide și lăuze cu apendicită acută. 2. Validarea Ghidului de la Tokyo 2018, în divizarea pacientelor după severitate a colecistitei acute, la gravide și postpartum, în mod prospectiv. 3. Stabilirea evoluției severității pancreatitei acute după scorurile larg acceptate (Apache II, Blamey, Ranson, Imre). 4. Aprecierea severității traumei la gravide și lăuze conform scorurilor ISS și AIS. 5. Optimizarea succesivității metodelor imagistice în diagnosticul apendecitei acute la gravide și postpartum. 6. Elaborarea aspectelor tehnice în colangiopancreatografie retrogradă endoscopică la paciente gravide și lăuze cu complicarea litiazei biliare (colangită, coledocolitiază). 7. Determinarea rolul metodilor imagistice în aprecierea diagnosticului și severității pancreatitei acute la gravide și postpartum. 8. Studierea particularităților clinico-radiologice în leziunile aparatului locomotor la gravide și lăuze. 9. Aprecierea tratamentului miniminvaziv vs convențional la pacientele lăuze și gravie cu apendicită acuă și colecistită acută, la diferit termen de gestație. 10. Elaborarea și perfectarea aspectului tehnic a procedeelor miniminvazive la paciente în postpartum și gravide cu apendicită acută și colecistită acută calculoasă la diferit termen de gestație. 11. Optimizarea rezultatelor trtamentului conservativ și miniminvaziv a pacientelor gravide sau postpartum cu pancreatită acută. 12. Elaborarea dispozitivelor de fixare externă optime pentru stabilizarea inelului pelvin la lăuze. 13. Evaluarea rezultatelor finalizării sarcinei la gravide cu apendicită acută, posoperator. 14. Estimarea rezultatelor tratamentulului colecistitei acute calculose la gravide și lăuze 15. Analiza rezultatelor trtamentului pancreatitei acute lagravide și în perioada postpartum. 16. Aprecierea rezultatelor precoce și tardive la lăuze ce au suportat taumatisme.
Keywords: patologia chirurgicală;traum;gravide;lăuze;diagnostic;tratament
Issue Date: 2020
Abstract: Proiectul ”Patologia chirurgicală și trauma la gravide și postpartum: optimizarea strategiei managimentului în diagnostic și tratament” prezintă un program ştiinţifico-practic complex îndreptat spre soluţionarea problemelor actuale şi stringente în domeniul maladiilor chirurgicale şi traumatismelor la gravide și în perioada de lăuzie. În baza cercetării multidisciplinare a evoluţiei patologiei chirurgicale şi traumei, la gravide și lăuze, ce presupune standardizarea diagnosticului şi tratamentului, cu minimalizarea numărul complicațiilor potențiale materne și a fătului. Realizarea proiectului propus prezintă valoare teoretico-fundamentală şi practică pentru ştiinţa medicală şi sistemul ocrotirii sănătăţii din Republica Moldova. Rezultatele scontate reprezintă un salt valoros în ştiinţa medicală autohtonă şi internaţională.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26790
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback