USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26978
Title: Boala hepatică steatotică la copii
Authors: Revenco, Nineli
Marginean, Otilia
Eremciuc, Rodica
Keywords: MAFLD – boala hepatica steatotică metabolic asociată;NAFLD – boala ficatului gras non-alcoolică;obezitate;copii
Issue Date: 2024
Citation: REVENCO, Nineli, MARGINEAN, Otilia, EREMCIUC, Rodica. Boala hepatică steatotică la copii: [prezentarea orală PO 12]. In: Abordarea metabolică a patologiei hepatice: țesut adipos ca organ metabolic: curs interdisciplinar în boli digestive și metabolice, ed. a 7-a, 12-13 aprilie 2024. Chișinău, 2024, p.29. ISBN 978-9975-82-365-4.
Abstract: Obezitatea infantilă este o problemă globală de sănătate publică. Aproape 19% dintre copiii și adolescenții din întreaga lume sunt supraponderali sau obezi, actualmente cu o tendință ascendentă. Obezitatea este o afecțiune asociată cu diverse comorbidități, inclusive la nivelul ficatului, ce implică un risc crescut de acumulare de grăsime în hepatocit, anterior cunoscut sub acronimul NAFLD (Boala ficatului gras non-alcoolic). Datele recente prezintă revizuirea nomenclaturii, fiind redenumită drept „Boala ficatului gras asociat disfuncției metabolice (MAFLD)”, susținând ipoteza că steatoza hepatică este o componentă cheie a grupului mare de anomalii clinice și de laborator ale sindromului metabolic. Există asemănări,diferențe și diferențe în ceea ce privește cauzele, istoria naturală și prognosticul bolilor hepatice grase la copii în comparație cu adulții. În populația pediatrică. MAFLD este una dintre principalele complicații ale obezității și a devenit cea mai frecventă boală hepatică la copii și adolescenți. Asemenea, MAFLD este o afecțiune multisistemică caracterizată prin prezența degenerării hepatice grase asociată cu exces de adipocite, prediabet/diabet de tip 2 sau dereglare metabolică. Prin acest review ne propunem să elucidăm cele mai recente cunoștințe științifice despre MAFLD la copii, în scopul de prezenta dinamica complexă care sta la baza acestei afecțiuni, concentrându-se pe aspectele moleculare noi. Noile criterii de diagnostic MAFLD oferă pediatrilor o schelă conceptuală pentru diagnosticarea bolii, stratificarea riscului și îngrijirea clinică și multidisciplinară îmbunătățită și se aliniază cu o definiție care este valabilă pe toată durata vieții.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26978
https://online.anyflip.com/zrqpe/ugyo/mobile/index.html
ISBN: 978-9975-82-365-4
Appears in Collections:MANUALE ȘI MATERIALE DIDACTICE

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PO_12_BOALA_HEPATICA_STEATOTICA_LA_COPII.pdf396.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback