USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26995
Title: Abordarea nutrițională a pacientului bariatric
Authors: Cernelev, Veronica
Hotineanu, Adrian
Cazacu, Dumitru
Keywords: obezitate;chirurgie bariatrică;deficite nutriționale;diabet zaharat tip.2
Issue Date: 2024
Publisher: Ministerul Sănătății a Republicii Moldova, USMF ”Nicolae Testemițanu”, Disciplina de gastroenterologie, Laboratorul de gastroenterologie, Asociația ”Programul educațional în boli digestive și metabolice”, Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova
Citation: CERNELEV, Veronica, HOTINEANU, Adrian, CAZACU, Dumitru. Abordarea nutrițională a pacientului bariatric: [prezentarea orală PO 20]. In: Abordarea metabolică a patologiei hepatice: țesut adipos ca organ metabolic: curs interdisciplinar în boli digestive și metabolice, ed. a 7-a, 12-13 aprilie 2024. Chișinău, 2024, p.32. ISBN 978-9975-82-365-4.
Abstract: Obezitate este o condiție clinică cronică și progresivă care afectează persoanele de diferite vîrste. Instrumentele utilizate, ca prima intenție, pentru controlul greutății sunt educarea și individualizarea principiilor alimentare ținind cont de necesitățile pacientului, asigurarea un regim somnveghe cit se poate de fiziologic, activitatea fizică moderată și igiena emoțională. Etapa a doua de intervenție pentru controlul greutății include asocierea tratamentului medicamentos și completarea deficitelor nutriționale în cazul cind au fost identificate. Treapta a treia de tratament a obezității include intervențiile bariatrice. Chirurgia bariatrică permite pacientului sa piardă sigur si rapid în greutate, cresc sansele de remisiune a diabetului zaharat tip.2 si se îmbunătațește semnificativ calitatea vieții atit timp cit este monitorizat de o echipă interdisciplinară. Intervențiile nutriționale recomandate preoperator sint indicate cu scop de scădere ponderala, reducerea complicațiilor intra si postoperatorii, concomitent cu educarea pacientului bariatric privind etapele de transformare si schimbare a regimului alimentar etapizat, postoperator. Prevenirea deficitelor nutriționale pînă la operația bariatrică poate imbunătăți rezultatele si reduce mortalitatea pe termenl scurt și lung.
URI: https://online.anyflip.com/zrqpe/ugyo/mobile/index.html
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26995
ISBN: 978-9975-82-365-4
Appears in Collections:Curs interdisciplinar în boli digestive și metabolice: "Abordarea metabolică a patologiei hepatice: țesut adipos ca organ metabolic": ediția a 7-a, 12-13 aprilie 2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PO_20_ABORDAREA_NUTRITIONALA_A_PACIENTULUI.pdf491.41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback