USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27003
Title: Considerații contemporane asupra diagnosticului radiologic a cancerului de laringe: Rezumatul tezei de doctor în științe medicale: 324.01 - Radiologie și imagistică medicală
Authors: Jovmir-Popa, Dorina
Keywords: laryngeal cancer;radiological diagnosis;Digital Radiography;Computer Tomography;Tomosynthesis
Issue Date: 2024
Citation: JOVMIR-POPA, Dorina. Considerații contemporane asupra diagnosticului radiologic a cancerului de laringe: rezumatul tezei de doctor în științe medicale: 324.01 - Radiologie și imagistică medicală. Chișinău, 2024, 29 p.
Abstract: Dintre tumorile maligne ale organelor ORL, cancerul de laringe se situează pe primul loc și se întâlnește mai des la bărbații de vârstă tânără [1-11]. În practica chirurgicală se dezvoltă tot mai mult chirurgia organomenajantă pentru cancerul de laringe, care permit pacientului să revină la o viață normală și nu limitează contactul cu alte persoane. Pentru acesta este necesară o evaluare corectă a extinderii tumorii la diferite compartimente ale laringelui, țesuturilor moi ale gâtului și organelor adiacente [12]. Conform datelor Cancer-Registru, în Republica Moldova, cancerul laringelui are o tendinţă de creştere permanentă a morbidităţii 2000 – 2.4%, (cazuri-109); 2010 – 2.5%, (cazuri-138); 2016 –2.8%, (cazuri-143). În acelaş timp predomină cazurile de adresare tardivă, în stadii avansate (st. III – IV) sunt depistaţi anual 80-85% din pacienţii luaţi la evidenţă Recidivele locale se dezvoltă în stadiile I și II până la 15%, iar stadiile III și IV până la 70% cazuri, apariţia metastazelor locoregionale în ganglionii limfatici în stadiile I si II este de 10 - 20%, iar în stadiile III și IV de 50-70% cazuri, supravieţuirea la 5 ani, la moment, în Republica Moldova în stadiile iniţiale, I şi II, este de 83 -92%, iar în st. III-IV, supravieţuirea de 5 ani constituie 35-45% [13]. Scopul utilizării imagisticii în cancerul de laringe este de a preciza gradul de extindere profundă a cancerului care poate fi subevaluat prin examenul clinic și endoscopic [14]. În sursele disponibile ale literaturii actualmente nu există lucrări publicate care ar lua în considerare metodologia de diagnostic prin Tomosinteză în cancerul laringian. Pentru a răspunde la aceste întrebări și pentru a dezvolta o abordare cuprinzătoare către diagnosticul prin metoda de Tomosinteză la pacienții cu cancer laringian, a fost efectuat acest studiu științific care cuprinde rezultatele examinării pacienților cu cancer de laringe prin metodele radiologice devenite standarde – Radiografie Digitală și Tomografia Computerizată, și care vor fi analizate în comparație cu rezultatele obținute din examinarea cu o metodă radiologică nouă - Tomosinteza. Scop: Determinarea performanței și rolului Tomosintezei digitale în evaluarea pacienților cu cancer de laringe, precum și necesitatea includerii acesteia în algoritmul de diagnostic imagistic al cancerului de laringe[...].
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27003
Appears in Collections:AUTOREFERATELE TEZELOR DE DOCTOR, DOCTOR HABILITAT

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rezum._Teza_de_Doctor_Jovmir_Popa_Dorina.pdf1.08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback