USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27132
Title: 20.80009.8007.32 / Anomaliile congenitale la nou-născut, sugar, adolescent. Chirurgia reconstructivă în afecțiunile malformative congenitale la copil 0-18 ani
Authors: Gudumac, Eva
Principal investigator: Gudumac, Eva
Project team: Babuci, Stanislav
Şavga, Nicolae
Baranov, Lilia
Roller, Victor
Revenco, Ina
Ambros, Igor
Danila, Alina
Pisarenco, Aliona
Livșiț, Irina
Project code: 20.80009.8007.32
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2020-01-01
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din RM
Subdivision or department: Laboratorul Infecții chirurgicale la copii
Partner institution: laborator Chirurgia MCC, IMSP Spitalul Clinic Republican ”T.Moșneaga”
Funding institution: Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Scopul cercetării la tema ”Anomaliile congenitale chirurgicale la nou-născut, sugar, adolescent. Chirurgia reconstructivă în afecțiunile malformative congenitale la copil 0-18 ani” este spre a reduce invaziabilitatea metodelor terapeutice, de prevenire a complicațiilor și a dezabilităților, atât la copil cât și la viitorul adult.
Main results: "Elaborarea unor scheme performante pentru evaluarea epidemiologică a malformațiilor congenitale chirurgicale, pentru diagnosticul, tratamentul, profilaxia, reducerea complicatiilor și dezabilităților precoce și la distanță a viitorului adult. Estimarea mediatorilor inflamatori, a sistemelor umorale. a factorilor umorali în circuitul sistemic şi local, a leziunilor patomorfologice care în corelare cu particularitățile clinice vor permite evaluarea clinicoparaclinică a severităţii procesului inflamator, optimizarea prognozării asocierii complicaţiilor, ameliorarea tratamentului diferențial, de profilaxie. Schemele de investigaţii elaborate și implementate v-or permite de a obiectiviza diagnosticul precoce, cel diferenţial, de-a monitoriza etapele de restabilire funcţională a organelor şi sistemelor în dependenţă de gravitatea procesului patologic, vârsta copilului, localizarea procesului patologic, prezenţa complicaţiilor pre- şi postoperatorii. Rezultatele teoretice şi practice obţinute v-or fi incluse în manualele de specialitate, suporturi didactice, recomandări metodice, care v-or fi incluse în programul de studii a studenţilor şi rezidenţilor, cursurile de specializare a medicilor. Rezultatele pozitive ale acestui proiect v-or putea fi implementate în toate secţiile de chirurgie pediatrică din ţară. Se v-or elabora protocoale pentru fiecare unitate nozologică de care v-or putea bineficiă specialiştii în domeniul chirurgiei pediatrice şi chirurgii la adulţi"
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului. Rezultatele obținute la investigarea copiilor cu afecțiuni malformative chirurgicale prin evaluarea nivelului de molecule de semnalizare celulară(interleuchina, endoteleina, factorul de creștere), precum și biomarcherii care contribuie la intensificarea și extinderea procesului inflamator și de afectare celulară au un rol decisiv în special la nou-născuți și a copiilor adânc prematuri cu masă corporală mică, dar și cu o multitudine de malformații asociate. Acumularea de noi cunoștințe privind evoluția malformațiilor inclusiv cele cardiace congenitale în R. Moldova prin intermediul programelor de rezidențiat, de instruire continuă va permite în continuu evaluarea impactului maladiilor malformative cardiochirurgicale la copii asupra serviciului chirurgie pediatrică și cardiochirurgie a viitorului adult, a calității vieții lor.
Impactul ECONOMIC al proiectului. Implementarea rezultatelor în practică va contribui esențial la îmbunătățirea tratamentului afecțiunilor malformative congenitale la copii și ca urmare a contribui pozitiv la calitatea vieții a viitorului adult. Totodată s-a micşorat numărul de investigaţii și numărul de preparate indicate arbitrar care la rândul lor a micșorat sursele financiare alocate la un bolnav.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului. Determinarea mediatorilor inflamatori, factori umorali în circuitul sistemic şi local în colaborare cu leziunile morfologice au un rol bine codificat în evaluarea severităţii procesului inflamator. Aceasta va permite optimizarea aprecierii gravităţii procesului patologic, riscul asocierii complicaţiilor şi efectul tratamentului aplicat Schemele de investigaţii elaborate v-or permite obiectivizarea diagnosticului precoce, diagnosticul diferenţial, monitorizarea etapelor de restabilire funcţională a organelor şi sistemelor în dependenţă de gravitatea procesului patologic, vârsta copilului, localizarea procesului patologic, prezenţa complicaţiilor pre- şi postoperatorii. Schemele terapeutice şi procedeele chirurgicale v-or fi argumentate de rezultatele ştiinţifice obţinute, adaptate individual de la caz la caz. dar nu indicate arbitrar. Se va micşora numărul de investigaţii, se va micşora numărul de preparate indicate arbitrar şi se va micşora sursele financiare alocate la un bolnav.
Organized scientific events: Zilele Academicianului Natalia Gheorghiu
Keywords: anomalii;anomalii congenitale;maladii chirurgicale dobândite;complicații;copii
Issue Date: 2020
Abstract: În pofida faptului că anomaliile congenitale şi marea majoritate a afecţiunilor chirurgicale la copii sunt cunoscute şi sunt realizate anumite succese de-a lungul anilor, această problemă rămâne îÎn pofida faptului că anomaliile congenitale şi marea majoritate a afecţiunilor chirurgicale la copii sunt cunoscute şi sunt realizate anumite succese de-a lungul anilor, această problemă rămâne în continuare cu multiple întrebări nesoluţionate ce cer o rezolvare stringentă. Rezultatele nesatisfăcătoare în tratamentul anomaliilor congenitale şi al unor maladii chirurgicale dobândite în mare măsură se datorează atât modificări severe ale terenului biologic al pacientului, cât şi carenţelor în diagnosticul precoce şi lipsa unor scheme de tratament medico-chirurgical adecvat. Acest domeniu rămâne extrem de complex, chiar controversat din punct de vedere conceptual şi terapeutic. Aprofundarea investigaţilor până la cunoaşterea precisă a rezervelor organismului în creştere ar permite adaptarea tehnicilor chirurgicale, anesteziologice şi terapiei intensive la starea funcţională a copilului. n continuare cu multiple întrebări nesoluţionate ce cer o rezolvare stringentă. Rezultatele nesatisfăcătoare în tratamentul anomaliilor congenitale şi al unor maladii chirurgicale dobândite în mare măsură se datorează atât modificări severe ale terenului biologic al pacientului, cât şi carenţelor în diagnosticul precoce şi lipsa unor scheme de tratament medico-chirurgical adecvat. Acest domeniu rămâne extrem de complex, chiar controversat din punct de vedere conceptual şi terapeutic. Aprofundarea investigaţilor până la cunoaşterea precisă a rezervelor organismului în creştere ar permite adaptarea tehnicilor chirurgicale, anesteziologice şi terapiei intensive la starea funcţională a copilului.
Web site (URI): https://labinfchirurgcopii.usmf.md/ro
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27132
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback