USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27231
Title: 20.80009.5007.17 / Materiale hibride funcționalizate cu grupări carboxil pe baza metaboliților vegetali cu acțiune contra patogenilor umani și agricoli
Authors: Macaev, Fliur
Znagovan, Alexandru
Principal investigator: Macaev, Fliur
Znagovan, Alexandru
Project team: Znagovan, Alexandru
Topchin-Matei, Rodica
Tincu, Serghei
Pinzari, Cristina
Gaibu, Veaceslav
Project code: 20.80009.5007.17
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Materiale, tehnologii și produse inovative
Start date: 2020-01-02
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Institutul de Chimie, RM
Subdivision or department: Catedra de tehnologie a medicamentelor
Partner institution: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”
Funding institution: Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Scopul proiectului este crearea consortiului pe baza Institutului de Chimie, Universitatea Agrara de Stat din Moldova, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie ’’Nicolae Testemitanu” cu participarea specialistilor de la Institutul de Genetica, Fiziologie si Protectie a Plantelor si IP Institutul Stiintifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare pentru efectuarea cercetarilor aplicative, in vederea elaborarii metodelor noi de construire a compusilor ciclici cu heteroatomi de azot si oxigen pe baza metabolitilor vegetali cu grupari carboxil si evaluarii proprietatilor inhibitorii față de HIV, fungi si bacterii fitopatogene si cu proprietati imunostimulatoare.
Main results: 1. Selectarea materiilor prime (substanfe auxiliare, substante active) necesare elaborarii preformularilor-model (a 2020). 2. Selectarea amestecurilor optime cu metabolifi vegetali utilizati in calitate de bioregulatori cu stabilirea dozei optime in hrana stimulatoare a albinilor (a 2021). 3. Elaborarea preformularilor-model cu bioregulatori naturali in hrana stimulatoare a albinelor (a 2022). 4. Controlul calitatii formei farmaceutice-model si elaborarea ’’Tehnologiei de intretinere si exploatare a familiilor de albine (Recomandari)” (a 2023).
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului. Pe parcursul executarii proiectului au fost create toate conditiile pentru pregatirea tinerilor cercetatori in domeniile vizate. Publicațiile realizate in cadrul proiectului pot fi utilizate in procesul de training al tinerilor specialiști in domeniul chimiei medicinale §i tehnologiei farmaceutice. Rezuitatele §tiin(ifice ale proiectului pot fi utilizate in domeniul ocrotirii sanata(ii in cazul in care sunt preluate de catre companiile farmaceutice pentru dezvoltarea unor remedii cu bioregulatori noi.
Impactul ECONOMIC al proiectului. Materialele publicate in cadrul proiectului pot aduce valoarea adaugata la dezvoltarea unui curriculum și a unui program de studii la disciplinele „Sinteza organica fina”, „Producerea medicamentelor ecologice”, „Chimie medicinala si farmaceutica” etc. Importanta socio-economica a procedeului de crestere a albinelor, nr. depozit: s 2021 0065, s 2021 0066, s 2021 0067, s 2021 0068 consta in acea ca hranirea albinelor se realizeaza prin utilizarea unui amestec din sirop de porumb invertit de 1,5:1 (sirop : apa) si bioregulator natural MF-SIP-25 (ApiRibo), MF-SIP-26 (ApiStev), MF-SIP-27 (ApiHito) si in amestec, in cantitate de 2,0 L la o familie de albine toamna, asigura sporirea imunitatii si rezistentei la iernare, sporeste cresterea puterii familiilor de albine, a numarului puietului capacit si productiei de miere fata de lotul martor. Tematica proiectului poate fi dezvoltata intr-un proiect economic cu participarea IMM sau industriei farmaceutice europene in cadrul apelului UEFISCD1 PN-IV-CEI-B1M-RM-2023-1, in cadrul apelului Rezistenta la Antimicrobiene JPIAMR proiect Erasmus+ K2 pentru consolidarea capacitatilor in domeniul invatamantului superior.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului. Proiectul propus a permis sa se realizeze condifii pentru participarea tinerilor cercetatori in domeniul crearii unor noi compu§i biologic activi cu utilizare in medicina veterinara §i umana cu aplicarea metodelor prietenoase mediului ambiant. Astfel, proiectul ca ontribuit nu doar la formarea speciali§tilor cu experien^a in designul, sinteza §i analiza noilor compu$i chimici, dar §i a celor cu deprinderi in producere ecologica cu utilizarea materiei, prime, reagentilor §i metodelor cu un impact redus asupra mediului.
Keywords: material hibrid;farmaco-terapeutic;albine;bioregulatori;metaboliti vegetali;carboxil
Issue Date: 2020
Abstract: Pe baza materiei prime usor accesibile din surse locale, a fost realizata o serie de materiale hibride active cu spectru larg de actiune si potential farmaco-terapeutic (antivirala, antifungica, si bio-, imunostimulatoare) experimental confirmate. In parte, hranirea stimulatoare a albinelor cu utilizarea bioregulatorilor obtinuti pe baza metabolitilor vegetali cu grupari carboxil stabil asigura imbunatatirea productivitatii si principalilor parametri vitali ai unei familii de albine (cresterea puietului capacit, prolificitatea matcilor la diferite etape ale culesului melifer etc.). Rezultatele cercetarilor per proiect au fost prezentate la diferite manifestari stiintifice si conferinte internationale din Olanda, Belgia, Polonia, Cehia, Lituania, Turcia, Azerbaidjan, Romania, Rusia, si Moldova sub forma de 39 de comunicari stiintifice, 2 monografii, 1 capitol in monografie, 3 manuale, 1 capitol in manual, 52 de articole, 22 de brevete de inventie si alte obiecte de proprietate intelectuala, 49 de materiale la saloanele de inventii, 4 teze de doctorat sustinute, 4 teze de licenta sustinute, 9 teze de master sustinute, 8 acte de testare si implementare.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27231
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback