|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- PROIECTE DE CERCETARE / RESEARCH PROJECTS
- PROIECTE NAȚIONALE / NATIONAL PROJECTS
- Proiecte Program de Stat
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/27245
Title: | 20.80009.8007.27 / Infertilitatea masculină - sistemogeneza factorilor de risc, studiul mecanismelor patologice și optimizarea strategiilor de prevenire, monitorizare și tratament în populația Republicii Moldova |
Authors: | Dumbraveanu, Ion |
Principal investigator: | Dumbraveanu, Ion |
Project team: | Dumbrăveanu, Ion Ceban, Emil Spinei, Larisa Amoasii, Dumitru Galescu, Andrei Banov, Pavel Sagaidac, Irina Arian, Iurie Bradu, Andrei Ghenciu, Victoria Cernelev, Veronica Creciun, Mariana Scutelnic, Ghenadie Balutel, Boris Siscanu, Ion Ulinici, Mariana Moghildea (Dontu), Maria Ivanov, Mihaela Solomon, Victoria Turcanu, Adela |
Project code: | 20.80009.8007.27 |
Strategic priority: | Sănătate |
Strategic direction: | Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament |
Start date: | 2020-01-02 |
End date: | 2023-12-31 |
Project status: | Finalizat |
Coordinating institution: | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" |
Subdivision or department: | Catedra de urologie şi nefrologie chirurgicală |
Funding institution: | Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) |
Project aim: | Sistematizarea principalilor factori proprii organismului sau de mediu cu impact transgenerațional asupra fertilității umane, punând accent pe stabilirea mecanismelor patologice de afectare a funcției reproductive precum și elaborarea unor instrumente de evidență epidimiologică pentru optimizarea serviciilor de diagnostic și tratament a infertilității masculine în Republica Moldova. |
Main results: | 1. Determinarea prevalenţei și incidenței infertilității masculine în Republica Moldova cu stabilirea corelaţiilor dintre unele maladii somatice sau stări comorbide asociate și unele determinante sociale ale sănătății cu identificarea rolului lor în apariția și evoluția infertilității masculine.
2. Studierea calității spermei și a genomului spermal la bărbații din cuplurile cu anamneza de infertilitate.
3. Studierea particularitгților morofo-funcționale a sistemului urogenital la barbații cuplurilor cu anamneza de infertilitate.
4. Studierea indicilor biochimici, imunologici și endocrini la bărbații cuplurilor cu anamneza de infertilitate.
5. Studierea polimorfismului genetic prin metode moderne de cercetare la bгrbații din cuplurile cu anamneza de infertilitate.
6. Studierea polimorfismului genetic prin secvențierea întregului exom uman la bărbații cu forme inexplicabile de infertilitate.
7. Evaluarea calitгții spermei și a genomului spermal la bărbații cu expunere la factori gonadotoxici de mediu și comportamentali.
8. Elaborarea protocolului clinic national “Infertilitatea masculinг”.
9. Elaborarea standartelor naționale de acreditare a laboratoarelor private și de stat оn domeniul cercetгrii infertilitгții conform ghidurilor Consorțiumului Internațional de Acreditare de Laborator (ILCA).
10. Elaborarea Registrului Național de Evidențг a Infertilitгții Masculine cu recomandгri practice de aplicare оn monitorizarea și controlul infertilității masculine în Republica Moldova.
Studierea pe criterii științifice, conform standartelor internaționale a infertilitгții masculine în Republica Moldova se va efectua pentru prima dată. La aceastг etapa nu exist date epidemilogice sau statistice naționale cu privire la dimensiunea infertilitгții masculine. La fel nu existг studii asupra impactului substanțelor gonadotoxice, inclisiv utilizate оn alimentare sau agriculturг sau a viciilor comportamentale caracteristice limitelor geografice ale Republicii Moldova. Pentru prima datг vor fi elaborate instrumente naționale de conduitг și control asupra infertilitгții masculine.
Rezultatele proiectului vor servi drept mijloace de estimare a factorilor de risc, polimorfismului clinic, criteriilor de diagnostic a infertilitгții masculine. |
Project impact: | Impactul SOCIAL al proiectului.
Impactul social al proiectului constă în conștientizarea problemei prezenței și a cauzelor infertilității masculine de atât de către populație, cât și de către lucrătorii medicali cu schimbarea stereotipului precum că infetilaitea in cuplu este doar sau preponderend de origine feminină. Impact realizat prin particparea colaboratorilor proiectului la cel putin 10 emisiuni radio, TV sau prin promovarea pe rețelele sociale. Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului. Grupul tintă a proiectului a fost echipa de cercetare, specialiștii în domeniul reproducerii umane, specialiștii din cadrul medicinii de laborator și cuplurile ce suferă de infertilitate. Printre rezultatele majore pot fi enumerate urmatoarele:
- Echipa proiectului a beneficiat de intruire și capacitare în domeniu, iar nivelul de profesionalism la etapa post-proiect este comparabil cu cel al centrelor europene de performanță în domeniul andrologiei. Astfel bărbații ce suferă de infertilitate pot beneficia acasa, în R.Moldova ce asistență medicală la cel mai contemporan nivel.
- Echipa si-a fortificat capacitatea de cercetare în domeniu, iar drept indicator serveste cresterea semnificativa a numărului de publicatii (45 publicații de la debutul proiectului)
- Specialistii care activează nemijlocit în domeniul reproducerii umane (medicii andrologi, ginecologi, embriologi) sint mai pregatiti și mai informati cu referire la metodele inovative de diagnostic și tratament al infertilitatii masculine și de cuplu. Acestia au beneficiat de multiple instruiri și specializare în cadrul proiectului sau în colaborare cu partenerii proiectului. De asemenea mai instruiți și familiariazti cu metodele de diagnostic și trtament a infertilității masculine sunt si peste 150 medici care au participat la cele 2 simpozioane științifice cu tematica Infertiliatea masculină organizate în anul 2021 si 2022 unde colaboratorii prpoectului au prezentat rezultatele crecetărilor și experiența practică acumulată.
- Medicina de laborator a beneficiat major prin capacitarea acesteia în domeniul investigațiilor necesare evaluarii cuplului infertil. Au fost implimentate standarte de calitate în domeniul investigatiior de laborator, astfel încât eficienta cercetarilor sa fie maximă. Ina la finalul priectului a fost elaborat “Ghidul de examinare a materilaului seminal” cu un tiraj de 400 exemplare destinat atâmt medicilor care activează în domeniu, cât și pacinețlor cu infertilitate.
- Un impact clinic semnificativ considerăm că va avea și protocolul clinic național “ Infertilitatea masculină”, elaborat în premieră pentru Republica Moldova în baza ghidurilor și recomandărilor internaționale.
- Bărbații din cuplurile infertile sint mai complex și corect investigați, respectiv tratați, iar rezultatele majore obtinute sunt cei circa 140 de copii vii născuti în cuplurile unde cauza infertilității a fost de origine masculina, precum și 9 copii născuți în umra intervențiilor de microTese, realizate cu aportul nemjlocit al proiectului. |
Issue Date: | 2020 |
Abstract: | Proiectul a fost primul și unicul proiect de cercetare a infertilitatii masculine pe criterii științifice din R. Moldova. Proiectul a fost direcționat pe principalele aspecte de studiere a problemei: aprecierea dimensiunii epidemiologice, a factorilor de risc și a cauzelor sub aspect multidisciplinar, generarea rezultatelor cercetării aplicabile practic și elaborarea instrumentelor de control și monitorizare. Proiectul a popularizat problema infertilității masculine la nivel de societate și comunitate medicală și a fortificat capacitatea echipei de cercetare în studierea infertilității masculine. Datorită stabilirii parteneriatelor de cercetare cu centre de peste hotare și a implementării metodelor noi de diagnostic și tratament, bărbații cu probleme de fertilitate din tară pot beneficia de asistentă specializată în domeniu la nivel internațional. Cercetarea științifică a stabilit că circa 14% bărbați din R.Moldova nu au copii, iar 19% au mai puțini decât iși doresc. Numărul bărbaților cu dereglări severe ale spemogramei este cu mult peste media europeană, circa 11% din bărbații infertili. În același timp circa 40% cauze ale infetilității masculine nu sunt cunoscute, iar altele 13% sunt doar probabile. Circa 67% bărbați cu infertilitate idiopatică suferă de obezitate sau dislipidemie. Cercetarea a generat 2 ipoteze care necesită confirmare și anume rolul controversat la vitaminei D în infertilitate și utilizarea asimetriei testiculare ca factor de prognostic la bărbații cu dreglări severe a materialului seminal.
In cadrul proiectului a fost elaborat Registrul Național de Evidență a Infertilității, care va fi o bază de înregistare pe criterii științifice a bărbaților cu infertilitate masculină, ce va permite tratamentul și urmărirea adecvată și va fi o sursă pentru elaborarea de noi lucrări științifice. Rezulatele științifice au fost publicate în 45 lucrări științifice, inclusiv 4 în reviste Scopus, 1 în reviste recunoscute peste hotare, iar 7 în reviste de categoria B. Colaboratorii proiectului au particpat cu 19 comunicări la conferințe științifice internaționale, și cu 24 comiunicări la conferințele naționale, inclusiv 6 cu publicarea rezumatelor. Au fost publicate 3 capitole în manuale și un ghid practic. Proiectul pentru prima data lanseaza cel mai important produs de ramură cum este Protocolul Clinic National - Infertilitatea masculină.
Proiectul de cercetare a facilitat crearea Laboratorului Național de Andrologie, Urologie și Medicină repoductivă, bază tehnico-stiintifică de cercetare a problemei sănătății bărbatului. După finisarea proiectului laboratorul va avea continuate în directia de cercetare cu identificarea de noi surse financiare. De asemenea în cadrul proiectulului a început colaborarea internațională cu 2 instuții de cercetare din Germania (Munester) și Italia (Florența) și a demarat cercetarea științifică individuală asupra a 3 teze de doctor în științe medicale, iar echipa de tineri ceretători care include 9 studenți USMF lurează asupra tezelor de licență care au tangență cu tematica proiectului. |
URI: | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27245 |
Appears in Collections: | Proiecte Program de Stat
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|