USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27434
Title: 20.80009.8007.09 / Studierea rezistenței bacililor gramnegativi la antimicrobiene în vederea fortificării sistemului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile
Authors: Burduniuc, Olga
Balan, Greta
Principal investigator: Burduniuc, Olga
Balan, Greta
Project team: Balan, Greta
Holban, Tiberiu
Behta, Emilia
Caterenciuc, Natalia
Pantea, Larisa
Croitoru, Catalina
Busuioc, Ecaterina
Halacu, Ala
Furtuna, Nicole
Bucov, Victoria
Grumeaza, Maria
Sofronie, Olga
Burlacu, Victoria
Brînză, Olga
Țapu, Livia
Bologa, Sergiu
Gostev, Igor
Rața, Vadim
Crăciun, Olga
Anton (Bivol), Maria
Perjeru, Maria
Lozneanu, Irina
Tighinean, Corina
Project code: 20.80009.8007.09
Strategic direction: Supraveghere epidemiologică – măsuri de control și răspuns, diagnostic și tratament al bolilor transmisibile
Start date: 2020-01-02
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP)
Subdivision or department: Catedra de microbiologie și imunologie
Funding institution: Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD)
Main results: Identificarea și evaluarea pattern-urilor de antibiorezistenţă la bacilii gramnegativi circulanți în republică vor servi ca date bazate pe dovezi științifice, în elaborarea măsurilor coerente şi eficiente de profilaxie, prevenire şi control a bolilor transmisibile cauzate de aceste microorganisme. Beneficiarii: 1. Organizațiile internaționale OMS, ECDC - date privind tendințele regionale a evoluției rezistenței la antimicrobiene la tulpinile implicate în patologia infecțioasă. 2. Factorii de decizie: Ministerul Sănătății – date argumentate pe dovezi științifice pentru elaborare de politici naționale de utlizare a antmicrobienelor prin ajustrea ghidurilor, actelor normative; argumente pentru revizuirea și actualizarea protocoalelor clinice naționale. 3. Sistemul Național de Supraveghere a rezistenței la antimicrobiene - date standardizate privind rezistența la antimicrobiene (RAM) a microorganismelor circulante la nivel de țară ce va servi la controlul RAM prin expertiză de diagnosticare; argumente și aport la identificarea izbucnirilor epidemice. 4. Compania Naţională de Asigurări în Medicină – date pentru argumentarea reducerii costurilor asistenței medicale/duratei de spitalizare a pacientului cu prioritizarea alocării resurselor. 5. Sistemul național de achiziții publice – dovezi pentru reactualizarea listei de antimicrobiene și organizarea procurării argumentată a acestora. 6. Managerii și medicii epidemiologi a instituțiilor medicale – date bazate pe dovezi pentru realizarea și prevenirea infecțiilor associate asistenței medicale; planificarea și realizarea intervențiilor în vederea controlului acestor infecţii. 7. Medicii (asistența medicală, primară și spitalicească) – date pentru ghidarea argumentată și optimizarea terapiei empirice antimicrobiene; informații importante pentru prescrierea antibioticelor pe modele de susceptibilitate instituțională; suport în monitorizarea ulterioară a succesului tratamentului antimicrobian. 8. Pacienți – date pentru tratament ţintit, adaptat la sensibilitatea tulpinii izolate, determinată prin antibiogramă. 9. Elementele noi obținute în cadrul cercetărilor planificate vor fi întroduse în programele didactice pentru instruirea studenților, medicilor rezidenți, doctoranzilor și medicilor microbiologi, epidemiologi, cliniciști.
Project impact: Impactul SOCIAL: Evidențele obținute, argumentate științific, au fost folosite la elaborarea ghidurilor naționale de standardizare metodologiei de diagnostic a biosubstratelor clinice, prevenire și control al BGN rezistenți la carbapeneme în instituțiile medicale. Rezultatele privind pattern-urile de rezistență, genele ce codifică producerea enzimelor responsabile pentru inactivarea antimicrobienelor servesc ca probe pentru reactualizarea listei agenților microbieni prioritari în Sistemul Național de Supraveghere a RAM. Datele privind RAM pot fi utilizate ca argumente pentru întocmirea listei de antimicrobiene, organizarea procurării argumentată a acestora prin sistemul național de achiziții publice.
Impactul ECONOMIC: Impactul economic implică realizarea intervențiilor de diagnostic în timp util și controlul infecțiilor cauzate de microorganisme multirezistente la antimicrobiene, rezultând în diminuarea costurilor serviciilor medicale și prevenirea complicațiilor severe și ameliorarea calității vieții pacienților.
Impactul ȘTIINȚIFIC: Impactul rezistenței la antimicrobiene asupra vieții, sistemelor de sănătate și economiilor este considerabil și continuă să crească. Rezultatele evaluării profilurilor de rezistență și a genelor responsabile pentru rezistență a BGN (producerea de betalactamaze cu spectru extins și carbapenemaze) au servit ca evidențe în actualizarea Programului Național pentru Supravegherea și Controlul Rezistenței la Antimicrobiene. Identificarea markerilor de rezistență a tulpinilor de BGN circulante pe teritoriul republicii au furnizat dovezi științifice utile pentru monitorizarea evoluției rezistenței la antimicrobiene, organizarea intervențiilor rapide pentru diagnosticul, prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și stabilirea strategiilor naționale de reținere a acestui fenomen.
Keywords: bacili gramnegativi;tulpini de BGN circulante;rezistența la antimicrobiene;controlul infecțiilor
Issue Date: 2020
Abstract: Maladiile infecţioase cauzate de bacili gramnegativi (BGN) multi-rezistenți la antimicrobiene reprezintă o provocare majoră în medicină. Astfel, impactul acestor bacterii asupra sănătății publice rezultă în prelungirea evoluției bolilor și a perioadei de infectivitate, creșterea riscului de deces, creșterea costurilor asociate îngrijirii medicale și riscuri înalte care limitează posibilitățile instituțiilor medicale de a asigura terapie intensivă, chirugie majoră, transplanturi, etc. Activitățile realizate în acest proiect au реrmis atingerea obiectivelor planificate în cadrul acestei сеrсеtări. Identificarea markerilor de rezistență a tulpinilor de BGN circulante pe teritoriul republicii au furnizat dovezi științifice utile pentru monitorizarea evoluției rezistenței la antimicrobiene, organizarea intervențiilor rapide pentru diagnosticul, prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și stabilirea strategiilor naționale de reținere a acestui fenomen. Evidențele obținute, argumentate științific, au fost folosite la elaborarea ghidurilor naționale de standardizare a metodologiei de diagnostic a biosubstratelor clinice, prevenire și control al BGN rezistenți la carbapeneme în instituțiile medicale. Rezultatele privind pattern-urile de rezistență, genele ce codifică producerea enzimelor responsabile pentru inactivarea antimicrobienelor servesc ca probe pentru reactualizarea listei agenților microbieni prioritari în Sistemul Național de Supraveghere a RAM. Datele privind RAM pot fi utilizate ca argumente pentru întocmirea listei de antimicrobiene, organizarea procurării argumentată a acestora prin sistemul național de achiziții publice. Rezultatele evaluării рrоfilurilоr și genelor de rezistențăа BGN (рrоduсеrеа de BLSE, саrbapenemaze) аu servit са evidențe în actualizarea programului Național репtгu supravegherea și controlu Rezistenței la Antimicrobiene 2023 -2028. Rezultatele oținute în cadrul proiectului au fost publicate în multiple lucrări științifice, prezentate și discutate la diverse foruri științifice naționale și internaționale. Standardizarea metodologiei de diagnostic, prevenirii și controlului BGN rezistenți la саrbapeneme în instituliile medicale а fost transpusă în cinci ghiduri elaborate. Laboratorul microbiologic este element esențial în diagnosticul RAM, iаr dezvoltarea competenlelor profesionale а personalului este important în asigurarea calității investigagiilor, in acest context, au fost organizate șl desfășurate ateliere de lucru pentru personalul din cadrul relelei naționale de lаbоrаtоаrе microbiologice publice și private.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27434
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback