USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/28090
Title: Grant agreement ID: 779362 / LaRge-scalE implementation of COmmunity based mental health care for people with seVere and Enduring mental ill health in Europe (RECOVER-E)
Authors: Curocichin, Ghenadie
Principal investigator: Curocichin, Ghenadie
Project team: Curocichin, Ghenadie
Project code: Grant agreement ID: 779362
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2018
End date: 2021
Project status: Finalizat
Coordinating institution: STICHTING TRIMBOS- INSTITUUT, NETHERLANDS INSTITUTE OF MENTAL HEALTH AND ADDICTION
Subdivision or department: Catedra de medicină de familie
Partner institution: STICHTING TRIMBOS- INSTITUUT, NETHERLANDS INSTITUTE OF MENTAL HEALTH AND ADDICTION
Funding institution: Comisia Europeana
Project aim: RECOVER-E își propune să asigure buna funcționare a echipelor comunitare de sănătate mintală în 5 țări din Europa (Macedonia, România, Bulgaria, Croația și Muntenegru), care vor servi ca nod central pentru coordonarea și furnizarea de îngrijire pentru persoanele cu SMI.
Main results: 1. Publication of scientific findings from the RECOVERE project in openaccess peerreviewed scientific journals 2. Research protocol summarising the conduct and design of the research evaluation for each of the 5 implementation sites 3. Policy dialogue sessions for 5 Implementation Sites
Project impact: Impactul ȘTIINȚIFIC: Proiectul RECOVER-E a contribuit la efecte pozitive pentru utilizatorii serviciilor, profesioniștii din domeniul sănătății mintale, practica clinică și politica în domeniul sănătății mintale. În primul rând, utilizatorii finali au fost reprezentați ca membri ai CMHT-urilor și au fost integrați în structurile de furnizare a îngrijirilor. Aceștia au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește funcționarea la 12 și 18 luni în toate centrele. Profesioniștii din CMHT au beneficiat de pe urma formării de noi colaborări cu utilizatorii serviciilor, au obținut noi competențe în furnizarea de asistență comunitară și asistență orientată spre recuperare și și-au aplicat noile competențe în practică. Contribuțiile din cadrul proiectului RECOVER-E au influențat reglementările, programele naționale de sănătate mintală, planurile de furnizare a serviciilor pentru spitale și politicile de sănătate mintală. Cercetătorii din cadrul proiectului au dobândit noi competențe în domeniul științei punerii în aplicare și în evaluarea intervențiilor complexe de furnizare a serviciilor. Se așteaptă ca lecțiile învățate din RECOVER-E să contribuie la dovezile și perspectivele locale pentru a informa consolidarea în continuare a serviciilor de sănătate mintală în comunitate.
Issue Date: 2018
Abstract: Pentru aproape 900 de milioane de persoane care trăiesc în Europa, tulburările psihice constituie cea mai importantă, dar și cea mai neglijată problemă de sănătate publică: depresia afectează aproximativ 30,3 milioane de europeni, iar tulburările psihotice 5 milioane de europeni. Persoanele cu afecțiuni psihice grave și persistente își doresc aceleași lucruri de la viață ca și ceilalți cetățeni, dar sunt adesea plasate într-o poziție vulnerabilă și, prin urmare, li se oferă mai puține oportunități de a-și atinge obiectivele și, astfel, au o calitate a vieții mai scăzută și o speranță de viață mai mică decât populația generală. Pentru multe țări care au trecut printr-o reformă a serviciilor de sănătate mintală sau care au sisteme de sănătate în tranziție, eforturile de a pune la dispoziție astfel de servicii comunitare cuprinzătoare de sănătate mintală s-au soldat cu rezultate de scurtă durată sau încă nu au demonstrat un impact substanțial. RECOVER-E își propune să asigure echipe comunitare de sănătate mintală bine funcționale în 5 țări din Europa (Macedonia, România, Bulgaria, Croația și Muntenegru), care vor servi ca nod central pentru coordonarea și furnizarea de îngrijire pentru persoanele cu SMI. Proiectul nostru reduce decalajul de punere în aplicare prin depășirea schimbărilor de infrastructură și urmărirea dezvoltării capacității resurselor umane și a căilor de îngrijire care pot fi distilate într-o cale cuprinzătoare la scară largă pentru factorii de decizie regionali și naționali pentru a fi adoptate după durata de viață a proiectului. RECOVER-E va: 1) va dezvolta căi de îngrijire bazate pe dovezi și protocoale de tratament pentru tranziția la scară pentru factorii de decizie regionali și naționali în 5 situri de implementare; 2) va stabili un parteneriat de consolidare a capacității de la egal la egal în domeniul sănătății mintale comunitare prin conectarea unui grup de experți europeni cu principalele părți interesate din 5 situri de implementare pentru a co-crea servicii comunitare de sănătate mintală pentru persoanele cu SMI) 3) va evalua elementele de intervenție care vor spori adoptarea și implementarea durabilă a asistenței comunitare în domeniul sănătății mintale pentru persoanele cu SMI, prin efectuarea de cercetări privind implementarea.
Web site (URI): https://cordis.europa.eu/project/id/779362?isPreviewer=1
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28090
Appears in Collections:European projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
blank.pdf174.35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback