USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/29129
Title: STUDIUL NUTRIENȚILOR, DIETELOR SPECIFICE ASUPRA COMPONENTELOR BIOCHIMICE ALE HEMOSTAZEI
Other Titles: THE STUDY OF NUTRIENTS, SPECIFIC DIETS ON THE BIOCHEMICAL COMPONENTS OF HEMOSTASIS
Authors: Marina Carpov
Keywords: nu trients;specific diets;hemostasis;coagulation
Issue Date: 2024
Publisher: Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova
Citation: Marina Carpov. STUDIUL NUTRIENȚILOR, DIETELOR SPECIFICE ASUPRA COMPONENTELOR BIOCHIMICE ALE HEMOSTAZEI = THE STUDY OF NUTRIENTS, SPECIFIC DIETS ON THE BIOCHEMICAL COMPONENTS OF HEMOSTASIS. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 86. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Diverși nutrienți din alimente pot modifica funcția hemostatică, cum ar fi: cantități moderate de alcool ce scad activitatea trombotică, dietele hipercalorice conduc la creșteri ale inhibitorul activatorului de plasminogen-1, aporturile scăzute de folat, vitamina B12, B6 predispun la hiperhomocisteinemie. Scopul lucrării. Analiza comparativă a efectelor produse de diferiți nutrienți și diete specifice, pentru a identifica intervenții dietetice ce ar îmbunătăți funcția hemostatică. Material și metode. Sinteza a 20 de resurse bibliografice, identificate în bazele de date PubMed, IBN, Google Scholar. Rezultate. Potasiul găsit în coaja de banane a arătat în urma experienței pe șoricei un timp de coagulare mai lung (2,81min) în comparație cu grupul care nu a primit nimic (2,36min). Ciupercile A. auricularia-judae, P. eryngii, bogate în fosfor au manifestat cea mai mare rată de inhibare a agregării trombocitare. Suspensia de migdale, sursă de magneziu, administrată șoriceilor, a crescut timpul de protrombină, timpul parțial de tromboplastină, timpul de coagulare, în special la doza 1428 mg/kg. Vitamina K din aportul spanacului ≥150 µg/zi, a redus riscul recidivelor la pacienții postinfarct. Dieta mediteraneeană a fost asociată cu niveluri scăzute de TxB2, proteină C reactivă, IL-6, homo cisteină, fibrinogen. Dieta occidentală cunoscută de aport moderat de grăsimi, acizi grași Ω-3 a determinat creșteri ale acidului eicosapentaenoic, precursor pentru prostaglandina-3, creștere a timpului de sângerare, dar activitatea FVII, agregarea trombocitară, TXB2 au scăzut. Dieta vegetariană prezintă agregare mai mare, număr crescut de trombocite, timp de sângerare redus, hiperhomocisteinemie. Conclu zii. Adoptarea unor diete specifice și bogate în nutrienți adecvați poate reprezenta o strategie eficientă pentru optimizarea hemostazei și, implicit, pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Introduction. Various nutrients from food can modify hemostatic function, such as: moderate amounts of alcohol reducing thrombotic activity, hypercaloric diets leading to increased levels of plasminogen activator inhibitor-1, and low intakes of folate, vitamin B12, and B6 predisposing to hyperhomocysteinemia. Objective. The comparative analysis of the effects produced by different nutrients and specif ic diets to identify dietary interventions that could improve hemostatic function. Material and methods. A synthesis of 20 bibliographic resources, identified in the PubMed, IBN, and Google Scholar databases. Results. Potassium found in banana peels showed, in mouse experiments, a longer coagulation time (2.81min) compared to the control group (2.36min). The mushrooms A. auricularia-judae and P. eryngii, rich in phosphorus, exhibited the highest rate of plate let aggregation inhibition. Almond suspension, a source of magnesium, administered to mice, increased prothrombin time, partial thromboplastin time, and coagulation time, especially at a dose of 1428 mg/kg. Vitamin K intake from spinach (≥150 µg/day) reduced recurrence risk in post-infarction patients. The Mediterranean diet was associated with lower levels of TxB2, C-reactive protein, IL-6, homocysteine, and fibrinogen. The Western diet, known for mod erate fat intake and omega-3 fatty acids, led to increased eicosapentaenoic acid, a precursor to prostaglandin-3, increased bleeding time, but reduced FVII activity, platelet aggregation, and TXB2. The vegetarian diet showed higher aggregation, increased platelet count, reduced bleeding time, and hyperhomocysteinemia. Conclusions. Adopting specific diets rich in appropriate nutrients can be an effective strategy for optimizing hemostasis and, consequently, reducing the risk of cardiovascular diseases.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29129
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2024 Vol. 11, Issue 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MJHS_3_2024_A2_086.pdf213.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback