|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- ANALE ȘTIINȚIFICE USMF “NICOLAE TESTEMIȚANU”
- Anale științifice USMF “Nicolae Testemițanu”, 2011, Ediția a XII-a
- Volumul 3
- Boli infecțioase
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/4508
Title: | Caracteristica botulismului la bolnavii tineri în Republica Moldova |
Other Titles: | The characteristics of botulism in young patients in Republic of Moldova |
Authors: | Andriuță, Constantin Botezatu, Iulita Holban, Tiberiu Plăcintă, Gheorghe Rusu, Irina Popovici, Raisa Potîng-Raşcov, Valentina Malcoci, Svetlana Cojocaru, Stela |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | CEP Medicina |
Citation: | ANDRIUŢĂ, Constantin, BOTEZATU, Iulita et al. Caracteristica botulismului la bolnavii tineri în Republica Moldova. In: Anale ştiinţifice ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 12-a. Chişinau: СEP Medicina, 2011, vol. 3: Probleme actuale în medicina internă, pp. 363-368. |
Abstract: | The study was done on 148 cases history of 19-44 years old patients with botulism. The
majority of patients (56,7%) were infected because of the consumption of canned foods in
domestic conditions. The neutralization reaction with botulotoxin B was positive in 41,4% of
cases, revealed on the second-third week of the disease. The disease evolved in mild and
moderate forms, the severe form was established in 13 patients, from them 5 (3,4%) died.
Studiului au fost supuse 148 foi de observaţie a bolnavilor cu botulism de vârstă 19-44
ani. Majoritatea pacienţilor (56,7%) s-au infectat după consumul în hrană a diferitor produse alimentare, conservate în condiţii casnice. Reacţie de neutralizare cu botulotoxina B a fost în pozitivă în (41,4%) cazuri, depistându-se în a 2-3 săptămână de boală. Maladia a evoluat în forme uşoare şi medii, dar a decurs grav la 13 pacienţi, dintre care 5 (3,4% din tot lotul) au decedat. |
URI: | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/4508 |
Appears in Collections: | Boli infecțioase
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|