|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- ANALE ȘTIINȚIFICE USMF “NICOLAE TESTEMIȚANU”
- Anale științifice USMF “Nicolae Testemițanu”, 2012, Ediția a XIII-a
- Volumul 2
- Igienă
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/4754
Title: | Aspecte clinico-evolutive ale infecției enterovirale |
Other Titles: | About the monitoring of nitrates’ content in agricultural products marketed in Chişinau - city |
Authors: | Chirlici, Alexei Voica, Irina Vetiu, Svetlana Antosii, Ludmila Cebanov, Raisa Dondiuc, Aurelia |
Keywords: | nitrates;Chisinau;agricultural products |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | CEP "Medicina" |
Citation: | CHIRLICI, Alexei, VOICA, Irina et al. Aspecte clinico-evolutive ale infecției enterovirale. In: Anale Științifice ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 13-a. Chișinău: CEP Medicina, 2012, vol. 2: Probleme actuale de sănătate publică şi management, pp. 129-134. |
Abstract: | There were evaluated the results of laboratory analyzes of agricultural food – stuffs’
samples made in the Center of Public Health of Chisinau - city over the last 7 years (2005 -
2011). Increased quantities of nitrates were found in samples of radishes, squash, melon,
beetroot, potatoes, black radish, cabbage, watermelon, eggplant, herbs, sweet peppers,
cucumbers, carrots, green and dried onions. In the samples of grapes, fruits, mushrooms, canned
vegetables for children amounts of nitrates over limits have not been established. It was proposed
the modification of food sampling’s scheme.
Au fost evaluate rezultatele analizelor de laborator ale probelor de alimente efectuate în
Centrul de Sănătate Publică al municipiului Chişinău pe parcursul ultimilor 7 ani (2005 -2011).
Cantităţi sporite de nitraţi au fost depistate în probele de ridiche de lună, dovlecei, pepene
galben, sfeclă roşie, cartofi, ridiche neagră, varză, pepene verde, vinete, verdeaţă, ardei graşi,
castraveţi, morcovi, ceapă verde şi uscată. În probele de struguri, fructe, ciuperci, conserve din
legume pentru copii n-au fost stabilite cantităţi supra limită de nitraţi. A fost propusă modificarea
schemei de prelevare a probelor de alimente. |
URI: | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/4754 |
Appears in Collections: | Igienă
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|