USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/6297
Title: Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău
Other Titles: The comparative hygienic evaluation of the food poisoning outbreaks in relation to the inoffensiveness of food - stuffs in Chişinău municipality
Authors: Cernelea, Natalia
Rîmiş, Constantin
Chirlici, Alexei
Keywords: Chisinau
Issue Date: 2013
Publisher: CEP "Medicina"
Citation: CERNELEA, Natalia, RÎMIŞ, Constantin, CHIRLICI, Alexei. Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău. In: Anale Științifice ale IP USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 14-a. Chișinău: CEP Medicina, 2013, vol. 2: Probleme actuale de sănătate publică şi management, pp. 120-124.
Abstract: It was studied the outbreaks of food poisoning, both microbial and non-microbial origin occurred in Chisinau municipality over the last period of 10 years (2003 -2012). It was established, that they were recorded annually. The share of the food samples that didn’t meet the current standards had a tendency to decreasing. There were determined the main offending food-stuffs, factors and conditions that favored the appearance of diseases. The analysis of the obtained results allows the developing of a plan of measures for prevention of food poisoning. Au fost studiate izbucnirile de intoxicaţii alimentare, atât de origine microbiană, cât şi nemicrobiană, care au avut loc în municipiul Chişinău pe parcursul ultimei perioade de 10 ani(2003-2012). S-a constatat, că acestea se înregistrau anual. Cota-parte a probelor de alimente, care n-au corespuns standardelor în vigoare, a avut tendinţa spre scădere. Au fost determinate principalele produse alimentare incriminate, factorii şi condiţiile, care au favorizat apariţia maladiilor. Analiza rezultatelor obţinute permite elaborarea unui plan de măsuri de prevenire a intoxicaţiilor alimentare.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6297
Appears in Collections:Igienă

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
EVALUAREA_IGIENICA_COMPARATIVA_A_IZBUCNIRILOR_DE_INTOXICATII.pdf412.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback