USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/6916
Title: Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii
Authors: Diaconescu, Smaranda
Issue Date: 2016
Publisher: Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova
Citation: DIACONESCU, Smaranda. Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2016, nr. 6(70), p. 142. ISSN 1729-8687.
Abstract: Intoxicaţia cu ciuperci se produce în 95% din cazuri în zonele rurale, datorită faptului ca ciupercile otrăvitoare sunt confundate cu cele comestibile de către culegătorii amatori; doar în 5% din cazuri intoxicaţia survine în urma consumului de ciuperci alterate. Severitatea intoxicaţiei depinde de zona climatică în care ciuperca crește, de condiţiile de creștere, de doza de toxină eliberată și de caracteristicile genetice ale ciupercii. Fierberea, congelarea sau prelucrarea prin diferite metode nu afectează toxicitatea ciupercilor. Exista trei mari categorii de intoxicaţii în funcţie de timpul de apariţie al simptomelor: • cu debut rapid (în primele 6 ore de la ingestie) – manifestări alergice, gastrointestinale și neurologice; • cu debut progresiv (între 6 și 24 de ore postingestie) - manifestări hepatotoxice și nefrotoxice; • cu debut tardiv (după 24 de ore) – predominant manifestări nefrotoxice. Intoxicaţiile provocate de consumul de ciuperci necomestibile reprezintă în continuare o problemă majoră de sănătate publică, având consecinţe dintre cele mai severe, mai ales atunci când apar la copii, datorită particularităţilor clinice și de tratament la această grupă de vârstă. În zonele rurale ale României, culesul și consumul de ciuperci reprezintă o practică des întâlnită. Având în vedere frecvenţa intoxicaţiilor cu ciuperci necomestibile, uneori cu prognostic nefavorabil, se recomandă desfășurarea unor campanii de informare a populaţiei, mai ales în zonele afectate de aceste practici.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6916
http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm6_70_2016_cg.pdf
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 6 (70) / 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PRACTICI_ALIMENTARE_RISCANTE.pdf110.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback