USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9398
Title: Particularitățile factorilor de risc profesionali din mediul ocupațional de la întreprinderile de procesare a cărnii
Other Titles: Occupational risk factors feature of the meat processing enterprises working environment
Особенности профессиональных факторов риска производственной среды мясоперерабатывающих предприятий
Authors: Pînzaru, Iurie
Keywords: meat processing enterprises;occupational risk factors;working environment;unfavorable microclimate;increased noise level;insuficient lighting
Issue Date: 2019
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova
Citation: PÎNZARU, Iurie. Particularitățile factorilor de risc profesionali din mediul ocupațional de la întreprinderile de procesare a cărnii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2019, nr. 4(82), pp. 215-219. ISSN 1729-8687.
Abstract: In urma cercetărilor științifice s-a stabilit că mediul ocupațional la întreprinderile de prelucrare a cărnii este format dintr-un complex de factori de risc profesionali: microclimat nefavorabil, nivel sporit de zgomot și iluminare insuficientă. Evaluarea indicatorilor temperaturii la locurile de muncă ale angajaților denotă necorespunderea lor în 54,8% cazuri, ai umidității relative a aerului – în 84,0%, ai iluminării – în 42,7%, ai zgomotului – în 31,8% cazuri.
As a result of scientific research, it was established that the working environment at meat processing enterprises consists of a complex of professional risk factors: an unfavorable microclimate, an increased level of noise and insufficient lighting. The assessment of temperature indicators, relative air humidity, lighting and noise at the workplace indicates their noncompliance with hygiene norms in 54,8%, 84,0%, 42,7% and 31,8%, respectively.
В результате научных исследований установлено, что производственная среда на мясоперерабатывающих предприятиях состоит из комплекса профессиональных факторов риска неблагоприятного микроклимата, повышенного уровня шума и недостаточного освещения. Оценка температурных показателей, относительной влажности воздуха, освещения и шума на рабочем месте указывает на их несоответствие в 54,8%, 84,0%, 42,7 и 31,8%, соответственно.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/Revista_SPEMM_2019_Nr.4_82_2019.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9398
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (82) / 2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PARTICULARITATILE_FACTORILOR_DE_RISC.pdf228.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback