|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Culegere de postere
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/12867
Title: | Consumul de pește în rîndul populației Republicii Moldova |
Authors: | Țurcanu, Gheorghii Dupouy, Eleonora Bahnarel, Ion |
Keywords: | specii de pește;consum |
Issue Date: | Oct-2020 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
Abstract: | Introducere. Cantitățile de pește, crustacee și moluște consumate per capita, distribuite
per specie în rândul populației Republicii Moldova sunt foarte puțin studiate.
Datele obținute pot fi utile pentru evaluarea riscului expunerii populației la metil
mercur, bifenili policlorurați, dioxine sau aprecierea beneficiilor nutriționale
(aportul de proteine, aminoacizi, grăsimi, vitamine, săruri minerale).Scopul. Aprecierea, estimarea și caracteristica consumului de pește, crustacee și
moluște (PCM) pentru populația generală a Republicii Moldova pentru perioada
2005-2017. Materiale și metode. Este un studiu descriptiv, cu aplicarea metodei indirecte de colectare a
datelor. Identificarea speciilor de pești, cuantificarea consumului s-a efectuat cu
softul FishStatJ v4.00.9. Datele per specie (serii anuale) pentru perioada 2005-
2017, tone pe an, s-au transformat în grame pe zi per capita. S-a exclus
componenta necomestibilă prin aplicarea factorilor de conversie (FC). Datele au
fost comparate ulterior cu anuarele Biroului Național de Statistică (BNS) ’’Aspecte
privind nivelul de trai al populaţiei’’ pentru anii 2005-2017.Rezultate. Pentru anii 2005-2017 tendința consumului de PCM per capita (figura 1), a
indicat o crește de la 26.7 g/zi în 2005 la 38.0 g/zi în 2017. La fel și datele
raportate de BNS, 32.1 g/zi în 2006 la 46.3 g/zi în 2017. S-a estimat că consumul
mediu este de 19.68g/zi per capita (2005-2017). 97.3% din consumul mediu se
datorează consumului de (figura 2): clupeide (hering, sardine) - 6.4g/zi (32.8%),
crapul - 4.1g/zi (21.05%), specii nespecificate 3.1g/zi (15.7%), macroul - 1.61g/zi
(8.17%), merluciul - 1.1g/zi (5.6%), putasu - 0.95g/zi (4.84%), somonul - 0.824
g/zi (4.19%), batogul - 0.74g/zi (3.78%), polacul - 0.22g/zi (1.14%), tonul - 0.09
g/zi (0.47%). Cantitățile sunt estimate per capita.Concluzii. ØConsumul de pește pentru perioada 2005-2017 are o tendință de creștere continuă.
Populația Republicii Moldova consumă 26 specii diferite de pește.
ØCele mai consumate fiind heringul/sardinele și crapul cu o pondere de 32.8% și 21.0%
respectiv. Totuși, 15.7%rămân incerte din cauza neidentificării speciilor. |
URI: | https://stiinta.usmf.md/ro/manifestari-stiintifice/zilele-universitatii http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12867 |
Appears in Collections: | Culegere de postere
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|