|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină 2018
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1-2 (75-76) / 2018
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/1292
Title: | Rolul medicului de familie în promovarea sănătăţii la locul de muncă din întreprinderile de prelucrare a cărnii |
Other Titles: | The role of family doctors in workplace health promotion meat of meat processing enterprises Роль семейных врачей в обеспечении здоровья сотрудников мясоперерабатывающих предприятий на рабочем месте |
Authors: | Pînzaru, Iurie |
Keywords: | workplace health promotion;family doctor;occupational risk factors;meat processing enterprises |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova |
Citation: | PÎNZARU, Iurie. Rolul medicului de familie în promovarea sănătăţii la locul de muncă din întreprinderile de prelucrare a cărnii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2018, nr. 1-2(75-76), pp. 117-119. ISSN 1729-8687. |
Abstract: | În articol, pentru prima dată în Republica Moldova sunt prezentate rezultatele studiului prin chestionare al cunoştinţelor medicilor de familie privind promovarea sănătăţii la locul de muncă din întreprinderile de prelucrare a cărnii, angajaţii cărora sunt deserviţi după principiul de sector de către aceşti medici. S-a constatat că 51,4% din medicii de familie chestionaţi din spaţiul urban, comparativ cu 48,6% din spaţiul rural, au cunoştinţe mai aprofundate în promovarea sănătăţii la locul de muncă, în prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile legate de locul de muncă de la întreprinderile de prelucrare a cărnii. Datele obţinute arată necesitatea elaborării şi implementării unui modul de pregătire teoretică a medicilor de familie în promovarea sănătăţii la locul de muncă. In the article, the results of the study are presented for the first time by surveying the knowledge of family doctors about the workplace health promotion of meat processing enterprises whose employees are serviced according to the sector principle of these doctors. It was found that 51.4% of urban family doctors, compared with 48.6% of rural areas, have a deeper knowledge in the field of workplace health promotion, prevention and control of non-infectious diseases associated with working at meat processing enterprises. The data points to the need to develop and implement the theoretical training of family doctors in workplace health promotion. В статье впервые представлены результаты исследования опроса знаний семейных врачей о пропаганде здоровья сотрудников мясоперерабатывающих предприятий на рабочем месте, которые обслуживаются по принципу сектора у этих врачей. Было обнаружено, что 51,4% опрошенных городских семейных врачей по сравнению с 48,6% в сельской местности имеют более глубокие знания в области укрепления здоровья на рабочем месте, профилактики и борьбы с неинфекционными заболеваниями, связанными с работой на мясоперерабатывающих предприятиях. Данные указывают на необходимость разработки и внедрения предмета по теоретической подготовке семейных врачей в пропаганде здоровья на рабочем месте. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină |
URI: | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/1292 http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/1-275-762018.pdf |
ISSN: | 1729-8687 |
Appears in Collections: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1-2 (75-76) / 2018
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|