|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/14461
Title: | Assessment of the eating habits of the population of the Republic of Moldova |
Other Titles: | Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației din Republica Moldova |
Authors: | Morozan, Olga |
Keywords: | eating habits;food;society |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
Citation: | MOROZAN, Olga. Assessment of the eating habits of the population of the Republic of Moldova = Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației din Republica Moldova. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book. Chișinău: [s. n.], 2020, p. 144. |
Abstract: | Background. The eating behavior of people is influenced by cultural, social, personal, psychological,
religious and economic factors. External factors have a considerable effect on eating habits throughout
life or for long periods of time. Objective of the study. Assessment of eating habits and food features
of the population of the Republic of Moldova. Material and Methods. It was realized an anonymous
online survey on a sample of 253 people, residents of the Republic of Moldova. The average age of the
interviewees was 28.07 ± 0.09 years, with the interval between 16-67 years. The distribution by gender
was 79% - women and 21% - men. Results. Daily consumption of fruits was confirmed in 41% of cases,
and vegetables - 54%. The population stated that they eat meat 2-5 times a week, of which 70% eat
chicken and 45% - beef. Eggs were consumed in 56% of cases, dairy - 53%, cereals - 50%, sausages -
30%. The population consumes fast food in 17% of cases, of which 3% consume several times a week.
The sweets were consumed daily by 25% of people. The fish was consumed by only 11% of people.
The berries were consumed once a week by 60% of the respondents. For the preparation of food
vegetable oil was used by 88% people, butter - 52%. Conclusion. The diet of the resident population is
rich in sources of animal protein, emphasis is placed on the consumption of vitamins and vegetable fats,
but it is omitted products containing Omega-3 fatty acids and B-vitamin complex, which are important
for mental health. Introducere. Comportamentul alimentar al persoanelor este influențat de factorii culturali, sociali,
personali, psihologici, religioși și economici. Factorii externi au un efect considerabil asupra obiceiurilor
alimentare de-a lungul întregii vieți sau perioade îndelungate de timp. Scopul lucrării. Evaluarea
obiceiurilor și particularităților alimentare ale populației din Republica Moldova. Material și
Metode. A fost realizat un sondaj anonim online pe un eșantion de 253 de persoane, rezidente ale
Republicii Moldova. Vârsta medie a intervievaților a fost de 28,07±0,09 ani, cu intervalul cuprins între
16-67 ani. Distribuția după gen a fost 79% - femei și 21% - bărbați. Rezultate. Consumul zilnic de fructe
a fost confirmat în 41% cazuri, iar de legume – 54%. Populația a afirmat că consumă carne de 2-5 ori
pe săptămână, dintre care 70% consumă carne de pui, iar 45% - carne de vită. Ouăle au fost consumate
în 56% cazuri, lactate - 53%, cereale - 50%, mezeluri - 30%. Populația consumă fast-food în 17% cazuri,
dintre care 3% consumă de câteva ori pe săptămână. Dulciurile au fost consumate zilnic de către 25%
persoane. Peștele a fost consumat doar de 11% persoane. Boboasele au fost consumate o dată pe
săptămână de 60% dintre chestionați. Pentru pregătirea bucatelor uleiul vegetal a fost utilizat de 88%
persoane, untul - 52%. Concluzii. Alimentația populației rezidente este bogată în surse de proteine de
origine animală, se pune accent pe consumul de vitamine și grăsimi vegetale, dar se omite consumul
produselor cu conținut de acizi grași Omega-3 și complexul vitaminelor B, care sunt importante pentru
sănătatea mintală. |
URI: | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14461 |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|