|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/14478
Title: | Fish consumption among the population of the Republic of Moldova |
Other Titles: | Consumul de pește în rândul populației Republicii Moldova |
Authors: | Țurcanu, Gheorghii Dupouy, Eleonora Bahnarel, Ion |
Keywords: | fish consumption;fish species |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
Citation: | TURCANU, Gheorghii, DUPOUY, Eleonora, BAHNAREL, Ion. Fish consumption among the population of the Republic of Moldova = Consumul de pește în rândul populației Republicii Moldova. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book. Chișinău: [s. n.], 2020, p. 148. |
Abstract: | Background. At present, very little is known about the consumption of different fish species at national
level. The elucidation of this topic would be useful both for assessing the risk of exposure of the
population to various chemical contaminants and for assessing the associated benefits. Objective of the
study. The purpose of this study was to identify which fish species are consumed by the population of
the Republic of Moldova. Material and Methods. FishStatJ v4.00.9 software was used to estimate fish
species consumed nationally. The data extracted, per species, (annual series) for the period 2005-2017,
in tons per year were converted into grams per day per capita. To exclude the inedible component
conversion factors were applied. Results. The application of conversion factors decreased the average
consumption by 34.7%. In the period 2005-2017 there was an increasing trend (y=0.4016x+16.88;
R²=0.4036x) from 17.8g/day (2005) to 23.6g/day (2017), on average per capita was consumed
19.68g/day. 97.3% of the average consumption are: herring/sardines - 6.46g/day (32.8%), carp -
4.14g/day (21.0%), unspecified species - 3.09g/day (15.7%), mackerel - 1.61g/day (8.17% ), hake -
1.10g/day (5.6%), blue whiting - 0.953g/day (4.84%), salmon - 0.824g/day (4.19%), cod - 0.745g/day
(3.78%), polak - 0.22g/day (1.14%), tuna - 0.09g/day (0.47%). During the analyzed period, 26 species
of fish were consumed. Conclusion. The population consumes 26 different species of fish.
Herring/sardines and carp are the most consumed species with a share of 32.8% and 21.0% respectively.
Another 15.7% of average consumption remains uncertain because the species could not be identified.
Introducere. La momentul actual, se cunoaște foarte puțin despre consumul diferitor specii de pești la
nivel național. Elucidarea acestui subiect ar fi utilă atât pentru evaluarea riscului expunerii populației la
diferiți contaminanți chimici, cât și pentru aprecierea beneficiilor asociate. Scopul lucrării. Scopul
acestui studiu a fost de a identifica care sunt speciile de pești consumate de către populația din Republica
Moldova. Material și Metode. Pentru estimarea speciilor de pești consumate la nivel național s-a
utilizat softul FishStatJ v4.00.9. Datele extrase per specie (serii anuale) pentru perioada 2005-2017, în
tone pe an s-au transformat în grame pe zi per capita. Pentru a exclude componenta necomestibilă s-au
aplicat factori de conversie. Rezultate. Aplicarea factorilor de conversie a micșorat consumul în mediu
cu 34.7%. În perioada 2005-2017 s-a înregistrat o tendință de creștere (y=0.4016x+16.88; R²=0.4036x)
de la 17.8g/zi (2005) la 23.6g/zi (2017), în mediu per capita s-a consumat 19.68g/zi. 97.3% din consumul
mediu constituie: hering/sardine - 6.46g/zi (32.8%), crap - 4.14g/zi (21.0%), specii nespecificate –
3.09g/zi (15.7%), macrou – 1.61g/zi (8.17%), merluciu – 1.10g/zi (5.6%), putasu – 0.953g/zi (4.84%),
somon – 0.824g/zi (4.19%), batog – 0.745g/zi (3.78%), polac - 0.22g/zi (1.14%), ton – 0.09g/zi (0.47%).
În perioada analizată s-au consumat 26 specii de pești. Concluzii. Populația consumă 26 specii diferite
de pești. Hering/ sardinele și crapul sunt cele mai consumate specii cu o pondere de 32.8% și 21.0%,
respectiv. Alte 15.7% din consumul mediu rămân a fi incerte deoarece nu s-a putut identifica speciile. |
URI: | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14478 |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|