|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/14484
Title: | Etiological aspects and the role of foods in outbreaks of salmonellosis in Chisinau municipality |
Other Titles: | Aspecte etiologice și rolul alimentelor în izbucnirile de salmoneloză în municipiul Chișinău |
Authors: | Chirlici, Alexei Covric, Zinaida Bârca, Ion Rubanovici, Vladislav Bejan, Parascovia |
Keywords: | salmonella;foods;salmonellosis outbreaks |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
Citation: | CHIRLICI, Alexei, COVRIC, Zinaida, BÂRCA, Ion, RUBANOVICI, Vladislav, BEJAN, Parascovia. Etiological aspects and the role of foods in outbreaks of salmonellosis in Chisinau municipality = Aspecte etiologice și rolul alimentelor în izbucnirile de salmoneloză în municipiul Chișinău. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book. Chișinău: [s. n.], 2020, p. 150. |
Abstract: | Background. Being caused by the violation of hygienic requirements, salmonellosis remains at the
present stage a public health problem in various countries of the world, including our republic. Increased
morbidity causes some economic damage due to loss of work capacity and treatment costs. Objective
of the study. Hygienic evaluation of the role of foods in establishing the etiological aspects of
salmonellosis outbreaks in Chisinau in order to draw up prevention recommendations, but comparing
the results obtained with those for the whole republic. Material and Methods. The paper used the
material obtained by the National Agency for Public Health, in particular, for a period of 5 years (2014
– 2018), but partially for comparison and for a longer period. It was used the following methods:
hygienic, epidemiological, mathematical-statistical. Results. During the study period there was a
decrease in the number of outbreaks of salmonellosis caused by contaminated food - from 23 in 2014 to
7 in 2018, a total of 67 outbreaks (in 2015 - 15, in 2016 - 13 and in 2017 - 9 outbreaks). Intensive indices
were also declining - from 72.55%000 in 2014 to 30.6%000 in 2018 with an average of 46.75%000 for
the entire study period. outbreaks were caused by S. enteritidis (80.24%), and among the incriminated
foods at the first place was placed the group of meat and meat products (54.5%), mostly purchased in
markets and unauthorized places. Conclusion. For the study period incidence of salmonellosis due to
contaminated foods has decreased, but remains a public health problem. The outbreaks were caused
mainly by S. enteritidis, meat and meat products being the main group of incriminated foods.
Introducere. Fiind cauzate de încălcarea cerințelor de igienă, salmonelozele rămân la etapa actuală o
problemă de sănătate publică în diverse țări ale lumii, inclusiv în republica noastră. Morbiditatea aduce
anumite prejudicii economice în urma pierderii capacitații de muncă și a cheltuielilor pentru
tratament. Scopul lucrării. Evaluarea igienică a rolului alimentelor cu stabilirea aspectelor etiologice
ale izbucnirilor de salmoneloze în municipiul Chișinău în vederea trasării unor recomandări de
prevenție, dar și compararea rezultatelor obținute cu cele din toată republica. Material și Metode. În
lucrare a fost folosit materialul obținut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în special, pentru
un interval de 5 ani (2014- 2018), dar parțial, pentru comparație, și pentru o perioadă mai îndelungată.
Au fost folosite următoarele metode: igienică, epidemiologică, matematico-statistică. Rezultate. În
perioada examinată, s-a constatat o scădere a numărului de izbucniri de salmoneloze, cauzate de
alimentele contaminate – de la 23 în 2014 până la 7 în 2018, în total fiind 67 de izbucniri (în 2015 – 15,
în 2016- 13 și în 2017 – 9). Indicii intensivi, de asemenea, au fost în scădere – de la 72,55%000 în 2014
și până la 30,6%000 în 2018 cu o medie de 46,75%000 pentru toată perioada studiului. Majoritatea
izbucnirilor a fost cauzată de S. enteritidis (80,24%), iar dintre alimentele incriminate pe primul loc s-a
plasat carnea și produsele din carne (54,5%), în mare parte procurate în piețe și locuri
neautorizate. Concluzii. Pentru perioada studiului morbiditatea prin salmoneloze, cauzate de alimentele
contaminate a fost în scădere. Izbucnirile au fost cauzate, în special, de S. enteritidis, carnea și produsele
din carne fiind principala grupă a alimentelor incriminate. |
URI: | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14484 |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|