|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/14495
Title: | Mercury in different fish species and its role in assessing exposure |
Other Titles: | Evaluarea expunerii la mercur asociată consumului diferitor specii de pește |
Authors: | Țurcanu, Gheorghii Bahnarel, Ion Dupouy, Eleonora |
Keywords: | mercury;exposure;fish species |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
Citation: | ȚURCANU, Gheorghii, BAHNAREL, Ion, DUPOUY, Eleonora. Mercury in different fish species and its role in assessing exposure = Evaluarea expunerii la mercur asociată consumului diferitor specii de pește. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book. Chișinău: [s. n.], 2020, p. 155. |
Abstract: | Background. Mercury (Hg) is considered a toxic metal being present in various fish species. Assessing
the variability of Hg concentrations in different fish species is a decisive element for the population's
exposure assessment to Hg. Objective of the study. We assessed the Hg concentrations in different fish
species most commonly traded in the Republic of Moldova and have compared them with the Hg
concentrations extracted from the World Health Organization database - GEMS/Food contaminants.
Material and Methods. Were collected 189 samples (n) during October 2017 according to ГОСТ
26927-86. From GEMS/Food contaminants were extracted 23025 analytical results, characteristic for
the period 01.01.1972 - 31.12.2018. The data of the 17 fish species included were processed in IBM
SPSS statistics 26, with the assessment of mean values (m), standard deviation (SD) and the MannWhitney U test was applied. Results. The highest average concentrations, with reference to the 189
samples collected, were estimated for pike (n=7) - 0.144mg/kg ± 0.031, sea perch (n=5) - 0.140mg/kg
± 0.011, tuna (n=10) - 0.109mg/kg ± 0.028. Based on GEMS/Food, the highest mean Hg concentrations
were: shark (n=1698) - 0.828mg/kg ± 0.750, tuna (n=2945) - 0.305mg/kg ± 0.318 and sea perch (n=243)
- 0.207mg/kg ± 0.330. Data are presented as m±SD. Applying the Mann-Whitney U test for the
comparison of the averages of this 2 data sets, we estimated that for 8 out of 17 fish species there was
no statistically significant difference (p>0.05), for 9 species there was a statistically significant
difference (p<0.05). Conclusion. The results obtained suggest that for estimating Hg exposure through
fish consumption using small data sets they are less likely to include variability in Hg concentrations
compared to large data sets (GEMS/Food). Introducere. Mercurul (Hg) este considerat un metal toxic, fiind prezent în diferite specii de pești.
Aprecierea variabilității concentrației Hg în diferite specii de pești este un element crucial în evaluarea
expunerii populației la Hg. Scopul lucrării. Am estimat concentrațiile Hg în diferite specii de pești cel
mai frecvent comercializate în Republica Moldova și le-am comparat ulterior cu concentrațiile Hg
extrase din baza de date a Organizației Mondiale a Sănătății – GEMS/Food contaminants. Material și
Metode. Au fost colectate 189 probe (n), în perioada octombrie 2017 conform cerințelor ГОСТ 26927-
86. Din GEMS/Food contaminants au fost extrase 23025 rezultate analitice, caracteristice perioadei
01.01.1972 - 31.12.2018. Datele despre cele 17 specii de pești incluse au fost prelucrate în IBM SPSS
statistics 26, cu aprecierea valorilor medii (m), deviației standard (SD) și aplicat testul Mann-Whitney
U. Rezultate. Cele mai mari concentrații medii, cu referire la cele 189 probe colectate, au fost estimate
pentru știucă (n=7) - 0.144mg/kg ± 0.031, biban de mare (n=5) - 0.140mg/kg ± 0.011, ton (n=10) -
0.109mg/kg ± 0.028. În baza GEMS/Food, cele mai mari concentrații medii ale Hg au fost: rechin
(n=1698) - 0.828mg/kg ± 0.750, ton (n=2945) - 0.305mg/kg ± 0.318 și biban de mare (n=243) -
0.207mg/kg ± 0.330. Datele sunt prezentate ca m±SD. Aplicând testul Mann-Whitney U pentru
comparația mediilor celor 2 seturi de date, am estimat că pentru 8 din cele 17 specii de pește nu există
o diferență semnificativă statistic (p>0.05), pentru 9 specii a existat o diferență semnificativă statistic
(p<0.05). Concluzii: Rezultatele obținute ne sugerează că, pentru estimarea expunerii la Hg prin
consumul de pește, utilizând seturi mici de date, acestea sunt mai puțin susceptibile de a cuprinde
variabilitatea concentrațiilor Hg comparativ cu seturile de date mari (GEMS/Food). |
URI: | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14495 |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|