|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/14519
Title: | Quantitative determination of ascorbic acid in some dietary supplements |
Other Titles: | Determinarea cantitativă a acidului ascorbic în unele suplimente alimentare |
Authors: | Coliban, Alla Donici, Elena |
Keywords: | ascorbic acid;dietary supplement;iodometric method |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
Abstract: | Background. Dietary supplements should contain substances not exceeding the maximum daily dose,
otherwise they are considered drugs. The legislation of Republic of Moldova does not require a
compulsory quantitative state control of dietary supplements. Objective of the study. Determination of
the quantitative content of ascorbic acid in some dietary supplements registered in the Republic of
Moldova. Material and Methods. It was used: four dietary supplements containing ascorbic acid:
tablets, effervescent tablets, capsules, solution and syrup; 0.1 mol/l iodine titrant solution; 2% starch
solution; OHAUS DV215 CD electronic balance. Results. As a result of experimental research, it has
been determined that the percentage of ascorbic acid in the food supplements that were taken for analysis
was between 95.48-99.67% and the deviations from the prescribed values were not higher than 5%. The
highest percentage of ascorbic acid was found in dietary supplements in the form of tablets (99.67%),
effervescent tablets (99.62%) and capsules (98.75%), followed by syrup (97.36%) and the lowest
concentration was found in solution (95, 48%), in which ascorbic acid is less stable due to its rapid
oxidation at contact with air. Conclusion. It was determined the content of ascorbic acid in food
supplements in the form of: tablets, effervescent tablets, capsules, solution and syrup, which is in
accordance with the values indicated on the package.
Introducere. Suplimentele alimentare trebuie să conțină substanțe ce nu depășesc doza zilnică maximă,
în caz contrar acestea sunt considerate medicamente. Legislația Republicii Moldova nu prevede
controlul de stat obligatoriu pentru suplimentele alimentare. Scopul lucrării. Determinarea conținutului
cantitativ al acidului ascorbic în unele suplimente alimentare înregistrate în Republica Moldova.
Material și Metode. S-au utilizat suplimente alimentare cu conținut de acid ascorbic sub formă de:
comprimate, comprimate efervescente, capsule, soluție și sirop; soluție titrantă de iod 0,1 mol/l; soluție
amidon 2%; balanță electronică OHAUS DV215 CD. Rezultate. În urma cercetărilor experimentale
efectuate, s-a determinat conținutul procentual de acid ascorbic în suplimentele alimentare luate pentru
analiză, cuprins între 95,48 și 99,67%, iar abaterile de la valorile prescrise nu au fost mai mari de 5%.
Cel mai mare procent al acidului ascorbic a fost regăsit în suplimentele alimentare sub formă de
comprimate (99,67%), comprimate efervescente (99,62%) și capsule (98,75%), urmat de sirop (97,36%)
și cel mai mic – în soluție (95,48%), în care acidul ascorbic este mai puțin stabil din cauza oxidării sale
rapide la contactul cu aerul. Concluzii. S-a determinat conținutul procentual al acidului ascorbic în
suplimente alimentare sub formă de: comprimate, comprimate efervescente, capsule, soluție și sirop,
care nu a deviat de la valorile indicate pe ambalaj. |
URI: | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14519 |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|