USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16331
Title: Uscarea prin sublimare. Produse farmaceutice uscate prin sublimare
Other Titles: Drying by sublimation. Pharmaceutical drugs dried by sublimation
Authors: Ciobanu, Nicolae
Diug, Eugen
Vîlcu, Diana
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: CIOBANU, Nicolae, DIUG, Eugen, VÎLCU, Diana. Uscarea prin sublimare. Produse farmaceutice uscate prin sublimare. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 36. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Elucidarea avantajelor și dezavantajelor metodei de uscare prin sublimare; studierea domeniilor de aplicare ale liofilizării cît și analiza sortimentului preparatelor medicamentoase și a unor produse alimentare care sunt obținute prin metoda de sublimare. Materiale și metode: Analiza Nomenclatorului de Stat al Republicii Moldova, surse bibliografic. Rezultate: Liofilizare a devenit o metodă eficientă folosită atât în laborator, cât şi în producţia comercială, pentru stabilizarea şi conservarea produselor sensibile la temperaturi ridicate. Sublimarea are o aplicabilitate destul de mare: 1) păstrarea unor substanţe active nestabile: produsele de origine biologică, microbiologică, umană, vegetală, animală. 2) păstrarea materiei vii: bacterii, virusuri în stare uscată, vaccinuri, fermenți lactici, microorganisme – utilizate frecvent pentru reacțiile de fermentare, 3) păstrarea de ţesuturi sau organe umane sau animale (banca de ţesuturi liofilizate: os, fragmente de piele, aponevroze, artere, cartilagii); 4) în industria alimentară (obţinerea extractului de cafea, ceai, pulbere de lapte, gălbenuş de ou). Pulberile obținute prin liofilizare devin higroscopice și ușor solubile. Substanțele auxiliare utilizate în producția de preparate liofilizate includ: solvenți, materiale de umplere, conservanți, agenți de solubilizare, stabilizatori. Pentru a exemplifica domeniile de utilizare a metodei de uscare prin sublimare aducem cîteva exemple de produse care se regăsesc pe piața farmaceutică a RM. Spre exemplu, criodesicarea se utilizează pentru antibiotice – Doxiciclin-Ferein; dintre produsele apicole- preparatul Apilac; din grupul vitaminelor în farmacii se regăsește Cocarnit; dintre preparatele din sînge în RM drept exemplu poate servi preparatul Streptokinaza; dintre preparatele enzimatice face parte Tripsina cristalizată; din grupul vaccinurilor – vaccinul BCG; din produse vegetale în farmacii se regăsește Melisa frunze. Metoda criodesicării are o serie de avantaje, cum ar fi: realizarea uscării la o temperatură joasă şi ferită de acţiunea oxidantă a aerului; sublimarea gheţii se produce progresiv în masa produsului şi lasă spaţii libere; produsul poros este uşor pulverizabil şi poate fi adus în stare lichidă în momentul utilizării; operaţia de liofilizare se poate efectua în condiţii de asepsie şi sterilitate. Nominalizăm și câteva dezavantaje: este un proces lent; utilizează echipament de fabricare foarte scump şi complicat; nu este o metodă vizuală de uscare, dar pentru anumite produse este obligatorie; porozitatea, solubilitatea rapidă şi completă conduc la un produs uscat foarte higroscopic; este dificil de adaptat metoda la soluții cu solvenți neapoși. Concluzii: Medicamentele obținute prin procesul de liofilizare își păstrează puterea enzimatică, de asemenea, se obțin medicamente care prin alte procese de obținere sau sterilizare se distrug sub acțiunea temperaturii ridicate. Procesul de sublimare capătă o importanță deosebită în tehnologia medicamentelor, și anume în producția de produse farmaceutice, enzime, drojdii, extracte din plante și alte obiecte care au nevoie pentru a asigura siguranța tuturor componentelor utile. Liofilizarea produselor alimentare oferă avantaje referitoare la calitatea lor și la durata de păstrare. În Republica Moldova, metoda sublimării nu este aplicată nici în industria farmaceutică, și nici în cea alimentară.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16331
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ciobanu_Diug_Vilcu_USCAREA_PRIN_SUBLIMARE._PRODUSE_FARMACEUTICE_uscate_prin_sublimare_p.36.pdf117.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback