|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Revista Farmaceutică a Moldovei
- Revista Farmaceutică a Moldovei 2014
- Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/16447
Title: | Extracția fracționată din flori de Centaurea cyanus L. |
Other Titles: | Fractionated extraction from Centaurea cyanus L. flowers |
Authors: | Chiru, Tatiana Filippov, Mihail Valica, Vladimir Nistreanu, Anatolie |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova |
Citation: | CHIRU, Tatiana, FILIPPOV, Mihail, VALICA, Vladimir, NISTREANU, Anatolie. Extracția fracționată din flori de Centaurea cyanus L. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 62. ISSN 1812-5077. |
Abstract: | Obiectivul studiului. Până în prezent sunt cunoscute
mai mult de 8000 de substanțe de natură fenolică,
care din punct de vedere chimic, prezintă o grupă neomogenă
de compuși organici. Cei mai răspândiți fenoli
vegetali fac parte din următoarele grupe: acizi fenolici,
flavonoide și taninuri. Extractele vegetale cu conținut
de compuși fenolici prezintă un interes științific și medicinal
considerabil grație proprietăților curative. Faptul
dat a dedus necesitatea standardizării condițiilor
de extracție a principiilor active din plante și determinarea
ulterioară a conținutului lor. Un interes deosebit
prezintă flavonoidele, care se extrag din plantă
cu alcool etilic. Însă, în aceste extracte se regăsesc și
clorofilele. Astfel, obiectivul de bază a fost de a determina
flavonoidele în prezența concomitentă a mai
multor compuși. În acest scop, a fost realizată extracția
fracționată cu diferiți solvenți din flori de albăstriță.
Material şi metode. Obiect de analiză au servit florile
uscate marginale din inflorescență de albăstriță.
Extracția fracționată a fost realizată în următorul
mod: la 100 mg produs vegetal (faza solidă inițială) s-a
adaugat 20 ml solvent (hexan, cloroform, alcool etilic
și apă consecvent), s-a agitat amestecul timp de 2 ore
(temperatura camerei, 50°C sau temperatura de fierbere).
Faza lichidă (FL) a fost separată prin decantare.
Faza solidă (FS) a fost spălată de 3-4 ori cu solventul
respectiv, pentru a elimina urmele de fază lichidă. La
FS, spălată și uscată, s-a adăugat o porție nouă de solvent
și procesul s-a repetat până la dispariția benzilor
de absorbție în spectrul substanțelor extrase. În continuare
a urmat extracția cu următorul solvent. Spectrele
extractelor finale diluate au fost înregistrate la
lungimea de undă de 200-700 nm, la spectrofotometru
Lambda 25 (Perkin Elmer).
Dat fiind faptul că intensitatea și poziția benzilor
de absorbție a luminei substanțelor extrase depinde de
solvent, toate spectrele studiate au fost înregistrate în
soluții etanolice. Pentru aceasta din fiecare extract a
fost evaporat solventul și 5 ml extract uscat a fost dizolvat
în 5 ml alcool etilic.
Pentru analiza solubilității flavonoidelor (antocianilor),
a fost aplicată metoda, bazată pe reacția de formare
a complexului cu clorura de aluminiu.
Rezultate şi concluzii. Extracția cu hexan
(FS1+hexan – culoarea albastră), FL1+hexan (incoloră)
a prezentat spectru cu maxime de absorbție la 272 și
370 nm. La adăugarea cloroformului s-a înregistrat o
maximă de absorbție la lungimea de undă de 657 nm,
caracteristică pentru clorofile. FL2+cloroform a obținut
o colorație gălbuie, iar FS2+hexan, cloroform a rămas
albastră. În plus, cloroformul separă clorofilele și nu
extrage flavonoidele, ceea ce poate fi utilizat pentru
purificarea produsului vegetal.
La extracția succesivă cu alcool etilic, FS3+hexan,
cloroform, alcool etilic și-a păstrat culoarea albastră,
iar FL3+alcool etilic a devenit incoloră. În spectrul de
absorbție au fost prezente maxime la lungimile de
undă de 270, 538 și 664 nm. Astfel, apare un maxim de
absorbție la lungimea de undă de 538 nm, care poate fi
atribuit prezenței flavonoidelor. În cazul extracției succesive
cu apă, FS4+ hexan, cloroform, alcool etilic, apă
s-a decolorat, iar FL4+apăa obținut o nuanță roz. Spectrul
de absorbție a prezentat maxime la 267 și 318 nm.
Paralel a fost realizată extracția cu apă-HCl, pH=2,
la temperatura camerei. FS+apă-HCl a devenit roșie,
iar FL+apă-HCl prezintă colorație roșie pronunțată,
cu maxime de absorbție la 270, 317 și 512 nm. Deci,
cu apă acidulată din flori de albăstriță se extrag antocianii.
La adăugarea soluției de AlCl3 0.1N și pH=4,
soluția s-a colorat în violet. Maximul de absorbție s-a
deplasat la 555 nm. Astfel conchidem, că pentru analiza
antocianilor este suficientă extracția apoasă. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova |
URI: | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16447 |
ISSN: | 1812-5077 |
Appears in Collections: | Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|