USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16623
Title: Determinarea cantitativă a izoflavonelor în suplimente alimentare cu conţinut de Trifolium Pratense
Other Titles: Quantitative determination of isoflavones in food supplements with Trifolium Pratense
Authors: Galaţanu, Alexandr
Smetanscaia, Anastasia
Keywords: Isoflavones;quantitative determination;HPLC;extraction
Issue Date: 2017
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: GALAŢANU, Alexandr, SMETANSCAIA, Anastasia. Determinarea cantitativă a izoflavonelor în suplimente alimentare cu conţinut de Trifolium Pratense = Quantitative determination of isoflavones in food supplements with Trifolium Pratense. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2017, nr. 1-2, p. 33. ISSN 1812-507.
Abstract: Introducere. Isoflavonele sunt o sub-clasă a flavonoidelor care se conţin în cantităţi mari în Fabacee ca soia, trifoi sau lucemă. Aceste substanţe au ajuns în vizorul cercetărilor odată cu descoperirea proprietăţilor benefice, în special asupra organismului feminin. Conţinutul de fitoestrogeni în plante, care este benefic în simptome vasomotorii, cancer, tratamentul atrofiei vaginale, precum şi prevenirea osteoporozei a dat startul unei noi teme de cercetare. în ultimii ani se atestă creşterea numărului de suplimente alimentare, în care se declară prezenţa izoflavonelor, deseori ne fiind indicată concentraţia acestor principii active.
Introduction. Isoflavones are a sub-class of flavonoids which can be found in large quantities in plants of Fabaceae family like soy beans, clover or lucerne. These substances interested the scientists after discovering their beneficial properties especially for female health. Phytoestrogens, which are beneficial in vasomotor symptoms, cancer, the treatment of vaginal atrophy and prevention of osteoporosis have created new topics for research. In the last years, the number of food supplements containing isofravones has increased, but it is not mentioned the concentration of the active ingredient.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017: The First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16623
ISSN: 1812-507
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback