USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16631
Title: Dozarea spectrofluorimetrică a vitaminei E în seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă comercializate pentru uz alimentar
Other Titles: Spectrofluorimetric assay of vitamin E in sprouted seeds of wheat, flax and buckwheat marketed for food administration
Authors: Potlog, Mariana
Donici, Elena
Keywords: Spectrofluorimetry;sprouted seeds;vitamin E
Issue Date: 2017
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: POTLOG, Mariana, DONICI, Elena. Dozarea spectrofluorimetrică a vitaminei E în seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă comercializate pentru uz alimentar = Spectrofluorimetric assay of vitamin E in sprouted seeds of wheat, flax and buckwheat marketed for food administration. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2017, nr. 1-2, p. 41. ISSN 1812-507.
Abstract: Introducere. Sunt bine cunoscute beneficiile pentru sănătate ale seminţelor germinate, care câştigă tot mai mult teren prin utilizarea lor frecventă în raţionul alimentar. Componenţa chimică variată de nutrimente cauzează preferinţa acestora în favorizarea digestiei, intensificarea activităţii enzimatice şi a metabolismului, scăderea conţinutului de colesterol şi a presiunii arteriale, mărirea imunităţii, în luptă cu radicalii liberi. Multe din aceste beneficii se datorează aportului sporit de vitamina E în germeni faţă de seminţele uscate. Conţinutul de vitamina E diferă în funcţie de specia de plante. Cele mai uzuale metode de determinare a vitaminei E în produs vegetal sunt cromatografia de lichide de înaltă presiune şi spectrofotometria UV-VIS. De rând cu acestea, metoda spectrofluorimetrică, bazată pe măsurarea intensităţii fluorescenţei, poate fi utilizată cu succes în dozarea vitaminei E în probe biologice. Scopul studiului. Este determinarea conţinutului vitaminei E in seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă comercializate pentru uz alimentar. Material şi metode.Germeni de grâu, in şi hrişcă (ECO DOCTOR), acetat de a-tocoferol, hexan, cititor de plăci Microplate reader TECAN, 200 Pro, veselă şi ustensile de laborator. Rezultate. Extracţia vitaminei E din material vegetal s-a realizat cu hexan la temperatura de 60°C, timp de 30 min. Extractul s-a filtrate la vid iar filtratul s-a evaporat la rotavapor până la sec. Masa exactă de extract s-a dizolvat în hexan şi s-a măsurat intensitatea fluorescenţei la 296/338 nm. în paralel, s-a preparat soluţia etalon de a-tocoferol în hexan, în baza căreia a fost obţinută curba de calibrare necesară pentru determinarea concentraţiei de vitamină E. Rezultatele obţinute în urma determinărilor denotă concentraţie maximă de vit E în germenii de grîu (0,26%). Seminţele germinate de hrişcă conţin 0,18% şi în seminţele germinate de in s-au găsit 0,08% de vitamina E. Concluzii. în urma determinării vitaminei E în cele trei produse geminate printr-o metodă simplă şi rapidă s-a constat că germenii de grâu posedă cea mai mare cantitate, care poate sa se modifice odată cu schimbarea condiţiilor de germinare.
Introduction. It is well known the health benefits of sprouted seeds that have a greater consideration by their frequent use in food administration. Their various chemical composition of nutriments plays a role for their use in digestion, increasing of enzyme activity and metabolism, lowering the cholesterol content and blood pressure, increasing the immunity and fighting against free radicals.Many of these benefits are due to the increased intake of vitamin E from the germs than from dried seed. The content of vitamin E depends on the species of plant. The most common methods of determination of vitamin E in vegetable are HPLC and UV-VIS spectrophotometry. Along with this, spectrofluorimetrie method based on the measurement of fluorescence intensity can be used successfully in the determination of vitamin E in biological samples. The aim of the study. Is to determine the content of vitamin E in sprouted seeds of wheat, flax and buckwheat traded for food. Material and methods. Wheat, flax and buckwheat germs (ECO DOCTOR), a-tocopherol acetate, hexane, TECAN Microplate reader, 200 Pro and laboratory equipment. Results. The extraction of vitamin E from plant material was carried out with hexane at 60°C for 30 min. The extract was filtered under vacuum and the filtrate was rotary evaporated to dryness. The exact mass of the extract was dissolved in hexane and the fluorescence intensity was measured at 296/338 nm. In parallel, the standard solution of a-tocopherol in hexane was prepared to obtain the calibration curve necessary to determine the concentration of vitamin E. The obtained results denote the maximum concentration of vitamin E in wheat germs (0.26%). The buckwheat sprouted seeds contained 0.18% and in the flax sprouted seeds was found 0.08% of vitamin E. Conclusions. The determination of vitamin E in three sprouted products through a simple and quick method demonstrates that wheat sprouted seeds possess the largest amount of vitamin E, that can change with the changing of conditions of germination.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017: The First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16631
ISSN: 1812-507
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback