USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17433
Title: Îngrijirile perinatale în Republica Moldova
Other Titles: Perinatal care in Republic of Moldova
Authors: Bologan, Ion
Caproş, Hristiana
Bologan, Ludmila
Belousov, Tatiana
Keywords: perinatal care;Republic of Moldova
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: BOLOGAN, Ion, CAPROŞ, Hristiana, BOLOGAN, Ludmila, BELOUSOV, Tatiana. Îngrijirile perinatale în Republica Moldova. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), pp. 22-23. ISSN 1810-5289.
Abstract: Întroducere. Implementarea tehnologiilor oportune şi cost-efective în asistenţa perinatală au avut la bază necesitatea de revizuire a principiilor de acordare a asistenţei perinatale oferind prioritate îngrijirii materne şi neonatale axate pe familie şi de îmbunătaţire a calităţii acestor îngrijiri. Scop şi obiective. Evaluarea implementarii tehnologiilor perinatale propuse de OMS şi ghidurile naţionale de perinatologie în maternităţile de nivel 1,2 şi 3 din Republica Moldova. Materiale şi metode A fost evaluată organizarea asistenţei medicale; supravegherea conduitei naşterilor, ingrijirea nou-nascuţilor sanătoşi şi consilierea pacienţilor. A fost evaluat nivelului cunoştintelor şi deprinderilor practice a medicilor şi moaşelor privind tehnologiile perinatale prin discutii şi supravegere, convorbiri cu pacientele din maternitate pentru aprecierea calitaţii serviciilor perinatale prestate. Evaluarea s-a efectuat pe baza Instrumentului OMS de evaluare a calitaţii asistenţei perinatale spitaliceşti prestate mamelor şi nou-nascuţilor. Rezultate În cadrul evaluării au fost relevate următoarele momente pozitive: • în toate maternitaţile sunt săli individuale de naştere cu condiţii corespunzătoare; • s-a implementat conduita activă a perioadei a treia a naşterii; • s-au dezis de proceduri de rutină (clizmă evacuatoare, berbierit, epiziotomii de rutina, examenul în valve după nastere cateterizarea vezicei urinare; • demedicalizarea naşterii; • a fost implementată prezenta partenerului la naştere; • pretutindeni se incurajază administrarea lichidelor şi hranei în naştere; • în maternitaţi se folosesc haine de acasă pentru mame si nou-născut; • copii sînt precoce aplicaţi la sân, contact ”piele la piele”; • sunt toate condiţiile pentru spălatul pe mîini (apa 24/24 ore, sapun licid, algoritm) • sunt vacuum extractoare în toate maternitatile. Totodată au fost relevate unele rezerve pentru a îmbunatati calitatea serviciilor perinatale: • deseori partograma se completeza post factum; • majoritatea naşterilor în perioada a doua se petrec în fotoliul de nastere în pozitie de litotomie, cu dirijarea scremetelor (recomendarea - numai nu pe spate si fara dirijarea scremetelor) • sunt maternitati unde medicii anesteziologi nu poseda tehnica anesteziei regionale în operaţiile cezariene; • au fost depistati copii in hipotermie, astfel se denotă nu tot timpul se măsoară temperatura nou-nascuţilor în sala de naştere; • nu la toti copii se efectuiaza profilaxia gonoblenoreii; • după operatia cezariană, în unele maternitaţi, copiii sunt separaţi de mamă pe parcursul aflarii ei in secţia de ATI. Concluzii: Majoritatea tehnologiilor sunt implementate, dar mai sunt unele rezerve pentru a îmbunătăţi calitatea îngrijirilor perinatale.
Summary. In this study, we evaluated the implementation of the perinatal technologies proposed by WHO and national perinatal guidelines in the maternities of the Republic of Moldova. The majority of the technologies are already implemented, but some improvement is still needed to achieve a higher quality of perinatal care.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17433
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bologan_Capros_INGRIJIRILE_PERINATALE_IN_RM_p.22_23.pdf223.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback