USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/18873
Title: Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment
Other Titles: Sinteza lactozei - mecanismul, reglarea, rolul biomedical, dereglările și tratamentul lor
Authors: Cimpoi, Aurelia
Prichici, Victoria
Keywords: lactose;lactitol;lactulose
Issue Date: 2021
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
Citation: CIMPOI, Aurelia, Prichici, Victoria. Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment = Sinteza lactozei - mecanismul, reglarea, rolul biomedical, dereglările și tratamentul lor. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2021, p. 55. ISBN 978-9975-82-223-7.
Abstract: Background. Lactose is an organic compound, a carbohydrate found in milk. Dairy foods are popular for their pleasant taste and for their contribution in maintaining and improving consumer’s health. Lactose is present in 3 main forms, lactulose, lactitol, lactobionic acid, used in medical treatment. Objective of the study. The goal of the study is the actualization and enriching of knowledge via lactose intolerance, also about its role in deregulation in body’s function ant the adequate treatment. Material and Methods. As support for the research were used university literature, Biochimiemedicală, author L. Lîsîi, and auxiliary literature Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume 3. Lactose, water, salts and vitamins edited by P. F. Fox. There were also used a diversity of online informative platforms. Results. Worldwide approximately 76% of population has lactose intolerance, a disorder characterized by the inability to digest and absorb lactose, with clinical symptoms at the level of gastrointestinal tract. Depending of the quantity of lactose that is tolerated, there are different forms of intolerance, light intolerance (8-10 grams) medium intolerance (due to 1 gram) and severe form (absolute lack of tolerance). Each form requires a specific food ratio that should be consumed to respect the body’s needs and to avoid excesses. Judging by the enzymatic deficiency there are 3 main forms of lactose intolerance: congenital, primary and secondary lactose intolerance. Conclusion. Lactose intolerance is not just a simple state of discomfort, but an inflammatory syndrome that affects the adequate function of digestive, immune and endocrine system. The diagnose made on time, and the approach of a heathy lifestyle could prevent the possible complications.
Introducere. Lactoza este un compus organic, o glucidă întâlnită în lapte. Produsele lactate sunt populare datorită menţinerii şi îmbunătăţirii stării de sănătate. Lactoza este prezentă în 3 forme: lactuloza, lactitolul și acidul lactobionic, produșii cărora pot fi utilizați în scop terapeutic. Scopul lucrării. Scopul lucrării constă în dezvoltarea cunoștințelor cu privire la inovațiile și ultimele date actualizate despre lactoză, rolul acesteia, dereglările care le produce în organism și tratamentul acestora. Material și Metode. Ca suport pentru cercetare a fost utilizată literatura universitară - Biochimie medicală, autor L. Lîsîi, precum și literatura auxiliară Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume 3. Lactose, water, salts and vitamins editată de P. F. Fox. Suplimentar au fost implicate diverse platforme informative on-line. Rezultate. În lume, circa 76% din populație are intoleranță la lactoză. Este o afecțiune caracterizată prin incapacitatea de a digera și de a absorbi lactoza, manifestată clinic prin simptome gastrointestinale. În funcție de cantitatea de lactoză tolerată, se deosebesc diverse forme, cea ușoară (8-10g), medie (până la 1g) și severă (lipsă completă de toleranță). Fiecare dintre acestea necesită un anumit raport al alimentelor, care trebuie consumate, pentru a respecta normele și, totodată, de evitare a abuzurilor. Din punct de vedere al cauzei deficitului enzimatic se descriu 3 forme de intoleranță la lactoză: congenitală, primară și secundară. Concluzii. Intoleranța la lactoză nu este o simplă stare de disconfort, ci un sindrom inflamator, care afectează buna funcționare a sistemului digestiv, a celui imunitar și endocrin. Diagnosticul precoce și abordarea unui mod de viață adecvat, poate preveni apariția complicațiilor.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021
URI: https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/ABSTRACT-BOOK-Culegere-de-rezumate_21_10.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18873
ISBN: 978-9975-82-223-7
Appears in Collections:Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MECHANISM_OF_LACTOSE_SYNTHESIS_REGULATION_BIOMEDICAL_ROLE.pdf430.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback