USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/23230
Title: Impactul relevanței relației multiforme dintre sănătate și consumul de carne de pasăre
Other Titles: Impact of the relevance of the multiform relationship between health and consumption of poultry meat
Authors: Petcu, Igor
Balan, Ion
Demcenco, Boris
Osadci, Natalia
Roșca, Feodora
Gramovic, Veaceslav
Issue Date: 2020
Publisher: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Catedra de filosofie şi bioetică, Centrul Național de Bioetică din Republica Moldova, Asociația pentru Filosofie din Republica Moldova
Citation: PETCU, Igor, BALAN, Ion, DEMCENCO, Boris, et al. Impactul relevanței relației multiforme dintre sănătate și consumul de carne de pasăre. In: Sănătatea, medicina şi bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare = Health, Medicine and Bioethics in Contemporary Society: Inter- and Pluridisciplinary Studies: mater. conf. șt. internaț., ed. a 3-a, 06-07 noiembrie 2020. Chişinău: Print-Caro, 2020, pp. 376-381. ISBN 978-9975-56-805-0.
Abstract: The relevance of the relationship between health and consumption of poultry meat is multifaceted, and must be analyzed in detail, with specific scientific attention, associated with a balanced ration and the health of the population. The poultry meat has multiple priorities – variable energy, unsaturated lipids, highly digestible proteins, B-group vitamins, minerals and other valuable components. The poultry meat is considered the optimal protein component in the ration, which is associated with reducing the incidence of risk of overweight and obesity, cardiovascular disease, diabetes et al. Also, poultry meat, and white in particular, especially, in the composition of the ration contributes to the general physiological favoring of the body in various states and conditions (conception, pregnancy, growth, senescence) and provides the body’s needs in calories and protein.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătatea, Medicina şi Bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare: Conferinţa Ştiinţifică Internaţională, ediția a III-a, 06-07 noiembrie 2020
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23230
ISBN: 978-9975-56-805-0
Appears in Collections:Sănătatea, medicina şi bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare: Materialele Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale, ediția a III-a, 06-07 noiembrie 2020

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Impactul_relevantei_relatiei_multiforme_dintre_sanatate_si_consumul_de_carne_de_pasare.pdf75.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback