- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/24565
Title: | Alimentația – unul din factorii determinanti ai obezității |
Other Titles: | Nutrition – one of the determining factors of obesity |
Authors: | Saftiuc, Natalia |
Keywords: | food;nutrition;obesity;overweight |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences |
Citation: | SAFTIUC, Natalia. Alimentația – unul din factorii determinanti ai obezității = Nutrition – one of the determining factors of obesity. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), anexa 1, p. 116. ISSN 2345-1467. |
Abstract: | Introducere. Comportamentul populației din ultimele decenii se asociază cu avansarea stilului de viață sedentar și rație alimentară inadecvată. Aceștia pot fi doi factori determinanți esențiali în dezvoltarea supraponderalității și trecerea în obezitate abdominală. Scopul. Argumentarea alimentației ca factor determinant și a importanței alimentației raționale în prevenirea obezității. Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv, fiind colectate și analizate informații la temă, utilizând motorul de căutare Google Scholar. Au fost analizate 18 surse publicate de autori din Republica Moldova, România, Franța, Polonia, în 2020-2021. Cuvintele-cheie aplicare: alimentație; nutriție; obezitate; supraponderalitate. Rezultate. Rolul aportului alimentar bogat în grăsimi în etiologia excesului de greutate este controversat. Multiple studii evidențiază impactul dietei nesănătoase asupra țesuturilor afectate de obezitate și mecanismele care promovează inflamația și senescența ulterioară. Studii actuale susțin dovezile aportului de carbohidrați, grăsimi, proteine, fibre alimentare, densitatea energetică și indicele glicemic sunt legate de indicele masei corporale și circumferința taliei, conducând la supraponderalitate și ulterior – la obezitate. Prevenirea obezității prin excluderea factorului alimentar necesară sporirea cunoștințelor despre nutriție și promovarea modului activ de viață. Concluzii. Alimentația ca factor trigger în dezvoltarea obezității este considerată atunci când aportul de energie depășește continuu consumul de energie, provocând un dezechilibru energetic cronic fundamental. Introduction. The behavior of the population in recent decades is associated with the advancement of a sedentary lifestyle and inadequate diet. These can be two key factors in the development of overweight and abdominal obesity. The aim of the study. Argumentation of nutrition as a determining factor and the importance of rational nutrition in the prevention of obesity. Material and methods. A descriptive study was conducted, and information on the topic was collected and analyzed using the Google Scholar search engine. 18 sources published by authors from the Republic of Moldova, Romania, France, Poland, in 2020-2021 were analyzed. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences |
URI: | https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24565 |
ISSN: | 2345-1467 |
Appears in Collections: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|