USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25383
Title: Utilizarea diferitor tehnici de ciclofotocoagulare în cazuri de glaucom refractar cu vedere bună
Authors: Pălărie, Natalia
Palii, Natalia
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: PĂLĂRIE, Natalia, PALII, Natalia. Utilizarea diferitor tehnici de ciclofotocoagulare în cazuri de glaucom refractar cu vedere bună. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 38.
Abstract: Introducere: Ciclofotocoagularea transsclerală cu laser diodă 810 nm (CFC) este o metodă bine cunoscută de tratament pentru glaucomul avansat și refractar, dar nu este utilizată în mod obișnuit în cazul ochilor cu vedere bună. Scop: Acest studiu prospectiv a fost efectuat pentru a evalua eficacitatea și siguranța diferitor tehnici de CFC în cazul ochilor cu glaucom refractar și acuitate vizuală corectată (AVC) mai bună de 0.3. Metode: Studiul a inclus 44 de ochi a 36 de pacienți cu diferite forme de glaucom refractar: glaucomul neovascular (65%) și glaucomul primar cu unghiul deschis (35%). AVC varia între 0,3 și 0,5; presiunea intraoculară (PIO) medie înainte de procedură a fost de 40 ± 12 mm Hg. Pacienții au fost randomizați în 2 grupuri: 20 de ochi au fost tratați cu CPC micropulsată și 24 de ochi prin tehnica CPC ”pop-titrată”. În cazul CPC micropulsat o serie de impulsuri cu putere de 2W a fost transmisă pe corp ciliar timp de 0.5 secunde cu pauza de 1 secundă, timp total de procedură 160-200 sec. In cazul CPC ”pop-titrată” laserul a fost administrat la 1.2 W timp de 4 secunde pe o zonă de 270°-300°. Puterea a fost crescută cu incrementuri de 150 mW până la auzirea unui "poc" sonor, urmată de o scădere de 150 mW pentru finalizarea tratamentului. Reducerea numărului de picături antiglaucomatoase și o PIO de 11-21 mm Hg la ultima vizită au fost definite ca success. Pacienții au fost examinați la 1 săptămână, lună 1, 3, 6 și 12 după procedură. Rezultate: În grupul CFC micropulsat PIO medie a scazut cu 12 mm Hg (30%), 8 ochi (40%) necesitind repetarea procedurii după prima lună de urmărire. Rata de succes după 1 an de observație a fost de 68%. În grupul CPC ”pop-titrate” PIO medie a scăzut cu 23 mm Hg (57%) cu necessitate de intervenție repetată în 7 cazuri. Rata de succes a constituit 87%. Nici un pacient nu a prezentat hipotonie sau alte complicații. Toate cazurile unde CFC a eșuat au fost cazuri de glaucom neovascular. Concluzii: 1. Ambele tehnici CFC sunt sigure și eficiente în tratamentul glaucomului refractar avansat cu vedere bună; 2. Rezultatele tehnicii CFC ”pop-titrate” sunt mai superioare decit CFC micropulsat în cazul glaucomului refractar avansat, ceea ce sugerează că CFC ”pop-titrate” poate fi o metoda de prima alegere în asemenea cazuri.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25383
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback