USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26081
Title: Dozarea spectrofotometrică a taninurilor în unele produse vegetale din colecția centrului științifico-practic în domeniul plantelor medicinale
Other Titles: Spectrophotometric estimation of tannins in some plant products from the collection of the scientific practical centre in the field of medicinal plants
Authors: Neicovcena, Carina
Cojocaru-Toma, Maria
Keywords: tannins;vegetable products;collection
Issue Date: 2023
Publisher: Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova
Citation: NEICOVCENA, Carina, COJOCARU-TOMA, Maria. Dozarea spectrofotometrică a taninurilor în unele produse vegetale din colecția centrului științifico-practic în domeniul plantelor medicinale = Spectrophotometric estimation of tannins in some plant products from the collection of the scientific practical centre in the field of medicinal plants. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2023, vol. 10(3), anexa 1, p. 643. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Taninurile sunt polifenoli naturali, prezenți în plante, care joacă un rol important ca materie primă pentru industria farmaceutică in elaborarea de noi forme cu un spectru larg farmacoterapeutic: antiinflamator, antibacterian, antiviral și antioxidant. Scopul lucrării. Studiul comparativ calitativ și cantitativ al taninurilor in produse vegetale de la speciile: Agrimonia eupatoria L.; Cichorium intybus L; Helichrisum arenarium (L.) Moench; Helichrysum italicum L.; Quercus robur L. Material și metode. Produsele vegetale (scoarță de stejar, părțile aeriene de siminoc, turiță și cicoare) au fost recoltate din colecția CȘPDPM. Studiul calitativ al taninurilor a fost efectuat prin aplicarea reacțiilor de culorare, sedimentare, cromatografie pe strat subțire, iar dozarea s-a realizat la spectrofotometrul Metertech UV/VIS SP 8001. Conținutul de tannin a fost exprimat în pirogalol (%). Rezultate. Conținutul de tannin exprimat în pirogalol este cel mai înalt în Agrimoniae herba (2,36%), urmat de Quercus cortex (2,03%), Helichrysi italici herba (1,83%), Heichirysi arenarii herba (1,71). Cu un conținut mai scăzut se prezintă Cichorii herba (1,62%). Concluzii. Rezultatele denotă că conținutul de taninuri, exprimat în pirogalol variază in funcție de natura și tipul produsului vegetal, cu un conținut între 1,62 pentru cicoare, până la 2,36% pentru turiță.
Introduction. Tannins are natural polyphenols found in plants, which play an important role as a raw material for the pharmaceutical industry in the development of new forms with a broad pharmacotherapeutic spectrum: anti-inflammatory antibacterial, antiviral and antioxidant. Objective of the study. Comparative qualitative and quantitative study of tannins in plant products from species: Agrimonia eupatoria L.; Cichorium intybus L.; Helichrysum arenarium (L.) Moench; Helichrysum italicum L.; Quercus robur L. Materials and methods. Plant products (oak bark, aerial parts of sandy everlasting, agrimony and chicory were harvested from the collection of the SPCFMP. The qualitative study of tannins was carried out by applying the reactions of staining, sedimentation, thin layer chromatography and quantitatively at (spectrophotometer Metertech UV/VIS SP 8001. The tannin content was expressed as pyrogallol (%). Results. Tannin content expressed in pirogalol is highest in Agrimoniae herba (2.36%), followed by Quercus cortex (2.03%), Helichrysi italici herba (1.83%), Heichirysi arenarii herba (1.71). With a lower content are presented Cichorii herba (1.62%). Conclusions. The results indicate that the tannin content, expressed in pirogalol varies depending on the nature and type of the plant product, with a content between 1.62 for chicory, up to 2.36% for agrimony.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova: Moldovan Journal of Health Sciences: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 18-20 octombrie 2023, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/Culegerea-Rezumate-MJHS_10_3_2023_anexa1.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26081
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2023 nr. 3(10) Anexa 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MJHS_10_3_2023_anexa1_643.pdf153.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback