USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27008
Title: Parental socio-demographic influences on school-aged children's diets: a quantitave study in the Republic of Moldova
Other Titles: Influențe socio-demografice ale părinților asupra dietei copiilor de vârstă școlară: un studiu cantitativ în Republica Moldova
Authors: Rodoman, Iulia
Timotin, Alina
Lozan, Oleg
Keywords: knowledge;attitudes;practices;parents;children’s nutrition;nutritional education
Issue Date: 2024
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Citation: RODOMAN, Iulia, TIMOTIN, Alina, LOZAN, Oleg. Parental socio-demographic influences on school-aged children's diets: a quantitave study in the Republic of Moldova. In: One Health & Risk Management. 2024, vol. 5, no. 2, pp. 25-33. ISSN 2587-3466. DOI: 10.38045/ohrm.2024.2.03
Abstract: Introduction. The transition from childhood to adulthood significantly impacts overall health and requires adequate nutrition to facilitate physical and cognitive development. Managing children’s weight and fostering an environment that promotes healthy eating habits are significantly influenced by parents’ knowledge, attitudes, and practices. Material and methods. In February – March 2023, a quantitative study was conducted, involving 472 parents of school-aged children. The questionnaire, developed according to the Knowledge, Attitudes, and Practices methodology, was completed both online, in electronic format, and on paper. Results. The results of the KAP study regarding the nutrition of school-aged children show that parents have a significant level of knowledge (76.9±19.07%) about their children’s nutrition. Regarding attitude, the score is moderate (59.99±10.7%), indicating that parents may not prioritize healthy eating habits for their children or may not be sufficiently motivated to act. However, there is a low level of practice: 45.43±16.6%. Statistical analysis indicates significant correlations between: gender and knowledge (τ=0.175, p<0.01 and ρ=0.185, p<0.01), gender and attitudes (τ=0.111, p<0.05 and ρ=0.111, p<0.05), age and knowledge (τ=-0.055, p<0.05 and ρ=-0.062, p<0.05), living environment and knowledge (τ=0.227, p<0.01 and ρ=0.240, p<0.01), region and knowledge (τ=-0.162, p<0.01 and ρ=-0.185, p<0.01), indicating the importance of these factors in influencing dietary behavior. Conclusions. The study’s findings reveal a discrepancy between the level of knowledge and the positive attitudes of parents regarding children's nutrition and their practical implementation.
Introducere. Tranziția de la copilărie la vârsta adultă influențează semnificativ starea de sănătate și impune un regim alimentar adecvat pentru a facilita dezvoltarea fizică și cognitivă. Gestionarea greutății copiilor și cultivarea unui mediu care promovează obiceiuri alimentare sănătoase sunt influențate semnificativ de cunoștințele, atitudinile și practicile părinților. Material și metode. În februarie – martie 2023, a fost desfășurat un studiu cantitativ, ce a inclus 472 de părinți ai copiilor de vârstă școlară. Chestionarul, elaborat conform metodologiei Cunoștințele, Atitudini și Practici, a fost completat atât online, în format electronic, cât și pe suport de hârtie. Rezultate. Rezultatele studiului CAP, referitoare la nutriția copiilor de vârstă școlară, arată că părinții au un nivel de cunoștințe semnificativ (76,9±19,07%) despre nutriția copiilor lor. În ceea ce privește atitudinea, scorul este mediu (59,99±10,7%), indicând că părinții ar putea să nu acorde suficientă importanță alimentației sănătoase a copiilor sau să nu fie suficient de motivați să acționeze. Cu toate acestea, se observă un nivel scăzut al practicii: 45,43±16,6%. Analiza statistică indică corelații semnificative între: gen și cunoștințe (τ=0,175, p<0,01 și ρ=0,185, p<0,01), gen și atitudini (τ=0,111, p<0,05 și ρ=0,111, p<0,05), vârstă și cunoștințe (τ=-0,055, p<0,05 și ρ=-0,062, p<0,05), mediul de trai și cunoștințe (τ=0,227, p<0,01 și ρ=0,240, p<0,01), regiune și cunoștințe (τ=-0,162, p<0,01 și ρ=-0,185, p<0,01), indicând importanța acestor factori în influențarea comportamentului alimentar. Concluzii. Concluziile studiului relevă o discrepanță între nivelul de cunoștințe și atitudinile pozitive ale părinților privind nutriția copiilor și implementarea lor practică.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management
URI: DOI: 10.38045/ohrm.2024.2.03
https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/31/51
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27008
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 5 No 2, 2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PARENTAL_SOCIO_DEMOGRAPHIC_INFLUENCES_ON_SCHOOL_AGED_CHILDRENS_DIETS.pdf371.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback