USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27146
Title: 20.80009.007.19 / Fenomenul dopajului juvenil la sportivi în abordarea bioetico medicală
Authors: Jucov, Artiom
Principal investigator: Jucov, Artiom
Project team: Cebanu, Serghei
Ojovan, Vitalie
Reaboi, Natalia
Timercan, Tatiana
Federiuc, Victoria
Project code: 20.80009.007.19
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2020-01-03
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din RM
Subdivision or department: Catedra de Filosofie și Bioetică
Funding institution: Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Scopul proiectului constă în studiul fenomenului dopajului din aspect bioetico-medical, în vederea elucidării metodelor de prevenire și eradicare a dopajului în rândul tinerilor sportivi.
Main results: În cadrul proiectului se va elabora o paradigmă cu privire la metodologia prevenirii dopajului în rândul tinerilor sportivi prin studiul aspectelor medicale și bioetice; vor fi elucidate specificul manifestării fenomenului de dopaj în rândul sportivilor din Republica Moldova; vor fi elaborate recomandări metodice, legislative și normative pentru prevenirea și combaterea fenomenului de dopaj în rândul tinerilor sportive din Republica Moldova; vor fi pregătite cadre specializate în medicina sportivă și etica sportului; va fi consolidată poziția instituției de cercetare în domeniul antidoping în raport cu Agenția Națională Antidoping și a altor instituții în domeniu.
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului. Este determinat de elaborarea unor modele de conexiune a aspectelor de sănătate publică și medicină sportivă, prioritatea de bază a cărora constă în menţinerea şi fortificarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor, inlusiv și a sportivilor (în particular a sportivilor juniori), precum şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii lor.
Impactul ECONOMIC al proiectului. Rezultă din eficacitatea aplicării recomandărilor elaborate pentru protecția sănătății. Astfel, rezultatele obținute vor avea un impact economic important prin reducerea cheltuielilor de sănătate în sistemul de sănătate publică, dar și a eficientizării activității agenților implicați în combaterea dopajului în sport – Agenția Națională Antidoping, organizațiile sportive și instituțiile de învățământ cu profil sportiv.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului. Rezidă în elaborarea unui model argumentat care integrează determinanţii stării de sănătate în algoritmele de evaluare a rezultatelor din diferitele intervenţii aplicate. Rezultatele obținute vor contribui la consolidarea și/sau elaborarea programelor de îmbunătăţire a stării de sănătate a sportivilor prin reducerea morbidităţii și a traumatismului, și prin introducerea unor modificări în stilul și calitatea vieţii.
Organized scientific events: evenimentele de instruire anti-doping pentru cadrele didactice și personalul medical ce activează în cadrul instituțiilor de învățământ cu profil sportiv din republică, organizate cu participarea membrilor echipei de cercetare a proiectului, reprezentanților USMF, CNMS, ANAD și Federațiilor sportive http://meet.google.com/pdv-dtrt-qen; https://us02web.zoom.us/j/83959968712?pwd=eVJNbkJLV20rT214Z1NWOHo3bjVqQT09 "
Keywords: antidoping;bioetică;medicină sportivă;prevenție;educație pentru sănătate
Issue Date: 2020
Abstract: În ultimul timp, sportul mondial este marcat de discuții aprinse privind dopajul şi efectele acestuia, iar în Republica Moldova se atestă în ultima perioadă cazuri multiple de dopaj în rândul atleților de performanță, dar și în rândul tinerilor sportivi. Dopajul nu mai este considerat doar o acțiune unitară sau individuală a unui sportiv, ci s-a dezvoltat într-un fenomen periculos, cu consecințe dezastruoase pentru sportivi, antrenori, medici sau autorități. Se atestă o lipsă acută a specialiștilor în domeniul antidopingului . În aceste condiții, este importantă studierea acestui fenomen pentru elucidarea factorilor sociali, morali, educaționali care contribuie la perpetuarea practicii dopajului în rândul sportivilor moldoveni, a cunoștințelor și rolului personalului medical specializat în sănătatea sportivilor și inițierea unor elaborări metodice, legislative și normative care ulterior vor fi implementate în cadrul instituțiilor de profil (ANAD, instituții de învățământ, Comitetul Național Olimpic, etc.).
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27146
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback