USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27147
Title: 21.80013.8007.1B / Capacity building of Anti-doping Research and Collaboration through Initiatives in medical Education (CAROLINE)
Authors: Jucov, Artiom
Principal investigator: Jucov, Artiom
Project team: Cebanu, Serghei
Timercan, Tatiana
Federiuc, Victoria
Ștefaneț, Gheorghe
Arhip, Elena
Project code: 21.80013.8007.1B
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2021-01-03
End date: 2022-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din RM
Partner institution: Ankara University
Funding institution: Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Să consolideze capacitățile de cercetare și colaborare antidoping între Moldova și Turcia, prin identificarea deficiențelor în cunoștințele antidoping ca problemă de sănătate publică, dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru profesioniștii medicali și furnizarea unui studiu preliminar pentru dezvoltarea și cercetarea ulterioară.
Main results: • Vor fi elucidate cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii și combaterii dopajului în rândul personalului medical și sportiv din R. Moldova și Turcia. • Vor fi elaborate recomandări pentru curriculum antidoping pentru instituțiile de învățământ medical din R. Moldova și Turcia. • Se vor elabora recomandări de politici publice în domeniul sănătății în combaterea și prevenirea dopajului. •Va fi publicat suportul de curs antidoping pentru specialiștii în medicină. •Se vor elaborarea publicații științifice pentru Congresul Antidoping din Ankara.
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului. În cadrul proiectului va fi dezvoltată o paradigmă cu privire la metodologia prevenirii dopajului prin sprijinul specialiștilor din domeniul medical. Prin instruirea și educarea profesioniștilor medicali, inclusiv medicii sportivi, capacitățile lor pentru intervenții timpurii în prevenirea dopajului vor fi consolidate. Sprijinul oferit va lua forma unor acțiuni adaptate care să lărgească și să adâncească în mod semnificativ baza de dovezi existentă și să sprijine dezvoltarea în continuare a unor programe de acțiune eficiente și eficiente, cum ar fi instruirea care poate fi implementată la nivel internațional.
Impactul ECONOMIC al proiectului. Proiectul își propune să promoveze bunăstarea și sănătatea sportivilor profesioniști și amatori, ceea ce la rândul său va crea un impact extrem de pozitiv asupra performanței la nivel individual, la echipă și la nivel național. Poziția instituțiilor de cercetare anti-doping în raport cu Agențiile Naționale Antidoping și alte instituții din domeniu va fi consolidată.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului. Publicațiile au fost planificate în două etape. În prima fază, subiectele publicațiilor vor depinde în mare măsură de statutul cunoștințelor antidoping, de nevoile profesionale medicale și de nevoile de sănătate publică în domeniul antidoping. Rezultatele publicate vor acoperi datele colectate din ambele țări. Deoarece situația actuală este semnificativ diferită în două țări, datele măsurate în fazele timpurii și dezvoltarea observată în fazele ulterioare vor oferi mai multă instinctivă și pot fi amplificate. În a doua fază, eficiența rezultatelor proiectului va putea fi măsurată, deoarece acestea vor fi utilizate în educația medicală în universități de renume din ambele țări. În plus, rezultatele vor fi prezentate și împărtășite într-un congres internațional antidoping. Subiectele de literatură preconizate în prezent pot fi rezumate după cum urmează: • Abordări de colectare și analiză a datelor din sistemul de învățământ superior, mediul sportiv și societate. • Datele colectate prin chestionare. • Curriculumul antidoping pentru facultățile medicale. • Rezultatele inițiativelor educaționale implementate. Cooperarea bilaterală în cadrul acestui proiect va contribui la creșterea numărului de articole, teze și constatări științifice, precum și co-publicații editate / publicate în reviste cu factor de impact în domeniul sănătății publice, medicinei sportive și cercetării antidoping.
Organized scientific events: 1. Workshop-ul „Elaborarea chestionarului și metodologiei de cercetare” și vizita la Comisia Antidoping din Turcia (Ankara, 15-17.11.2021) 2. 6th International and 24th the National Public Health Congress of the Association of Public Health Professionals ""Health in the Shadow of War and Violence"" (Antalya, 30.11-04.12.2022). 3. Workshop-ul „Curricula antidoping pentru personal medical” și vizita de lucru la CNMS Atletmed, Agenția Natională Antidoping și USMF N.Testemițanu (Chișinău, 17.11.2022) 4. Masa rotundă “Addressing the non-compliance issues. Harmonization of national legal framework of the Republic of Moldova with the requirements of the World Anti-Doping Code 2021 and International Standards” (Chișinău, 18.11.2022)
Keywords: antidoping;cadre medicale;substanțe interzise
Issue Date: 2020
Abstract: Fenomenul dopajului la sportivii profesioniști și tineri este una dintre problemele actuale la nivel mondial, dar și în Republica Moldova și Turcia. Sportivii tind să folosească substanțe interzise sau doze necorespunzătoare pentru a obține un avantaj sportiv, bani și/sau succes. Pe lângă perpetuarea în sportul de performanță, dopajul se extinde și în sportul de masă, devenind și o problemă de sănătate publică. Există multe politici împotriva dopajului și a abuzului de substanțe la nivel mondial. Cu toate acestea, în ciuda mișcării mondiale antidoping, sancțiuni severe și consecințe grave asupra sănătății; tendința de dopaj și consumul de substanțe continuă să fie o amenințare tot mai mare, în special pentru sănătatea copiilor și a tinerilor. Profesioniștii din domeniul medical sunt actorii cheie în prevenirea abuzului ilicit de substanțe și protecția sănătății. Trebuie să fie conștienți de substanțele interzise cu consecințele lor potențiale asupra sănătății, utilizarea în diferite medii pentru a putea percepe problema ca o problemă de sănătate publică. Importanța inferenței specialiștilor medicali în mediile sportive și în asistența medicală a sportivilor este incontestabilă. În Moldova există o insuficiență acută de specialiști în medicina sportivă. Cunoașterea și înțelegerea generală a publicului despre mișcarea antidoping este foarte slabă, iar medicii care acțivează în domeniul sportului au o capacitate redusă de a confrunta în mod adecvat conflictele de interese care apar în lucrul cu sportivii de elită.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27147
Appears in Collections:Proiecte Bilaterale

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Raport_2021_Jucov_A_Tubitak.pdf4.39 MBAdobe PDFView/Open
Raport_2022_Jucov_A_Tubitak.pdf701.09 kBAdobe PDFView/Open
Raport_final_2021_2022_Jucov_Artiom_Tubitak_1.pdf940.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback