USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27338
Title: 22.80015.8007.258T / Elaborarea soluțiilor pentru îmbunătățirea managementului clinico-epidemiologic al infecției COVID-19 prin utilizarea softului „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19”
Authors: Buta, Galina
Principal investigator: Buta, Galina
Project team: Buta, Galina
Curocichin, Ghenadie
Costru, Tudor
Puia, Raisa
Cojocaru, Stela
Rotaru, Cristina
Railean, Ala
Harghel, Ina
Voinovan, Victoria
Ceban, Ana
Groppa, Stanislav
Todiraș, Mihail
Ababii, Tudor
Romanciuc, Grigore
Uncuța, Andrei
Ciocanu, Mihail
Vasilița, Sergiu
Project code: 22.80015.8007.258T
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Materiale, tehnologii și produse inovative
Start date: 2022-01-02
End date: 2022-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: USMF ”Nicolae Testemițanu”
Subdivision or department: Catedra Medicină de familie
Partner institution: IMSP SCR „Timofei Moșneaga”
Institutul Medicină Urgentă
IMSP SCBI „Toma Ciorbă”
Funding institution: Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Elaborarea soluțiilor inovative pentru îmbunătățirea managementului clinico-epidemiologic a pacienților cu infecția COVID-19 și post COVID-19
Main results: • S-a creat conceptul de conexiunie logistică electronică de transfer tehnologic al softului „Registrul electronic de evidență al pacienților Covid-19” între 3 IMSP cofinanțatoare și USMF „N. Testemițanu”, care a fost descris în caietul de sarcini și validat de reprezentanții USMF „N. Testemițanu”. S-a coordonat conceptul de conexiune cu Agenția de Guvernare Electronică; • Au fost stipulate toate procesele de creare a conexiunii logistice electronice al softului „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” pentru fiecare IMSP cofinanțatoare. Au fost luate în considerației prevederile legale privind componenta de securitate a datelor cu caracter personal prin crearea componentei de securitate a datelor din soft; • S-a realizat transferul tehnologic al softului „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” în trei IMSP cofinanțatoare; • S-au efectuat analizele de laborator AC1 și AC2 pentru 106 pacienți care au suportat infecția COVID-19; • Urmare a monitorizării în dinamică a datelor despre pacienții stocați în „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” s-a realizat analiza științifică a managementului clinico-epidemiologic al infecției COVID-19. S-a disiminat informația despre analiza statistică în publicații și postere la manifestările științifice naționale și internaționale; • Softul reprezintă o necesitate argumentată în evaluarea corectitudinii conduitei pacientului cu infecția COVID-19. • În urma realizării proiectului, s-a propus unificarea și verificarea corectitudinii managementului clinic. S-a creat algoritmul științific și strategia unificată de conduită a pacienților cu COVID-19, aprobată prin ordinul MS al RM; • Valorificarea informației din softul „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19”, care constituie o bază de date despre 8500 pacieți, reprezintă o argumentare vastă în evaluarea corectitudinii conduitei pacientului cu infecția COVID-19 tratați în condiții spitalicești în perioada pandemică. • Echipa proiectului a propus algoritmul de management clinico-epidemiologic al pacienților cu infecția COVID-19, care este parte componentă a Protocolului clinic național (ediția VII) PCN-371, „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, Chișinău 2022 • S-a creat un acord de colaborare dintre USMF „N. Testemițanu” și trei IMSP cofinanțatoare. Este primul clastru interinstituțional între USMF „N. Testemițanu” și IMSP cofinanțatoare, care deserves ca baze clinice universitare în scopul realizării cercetărilor științifice.
Project impact: Impactul social - proiectul contribuie la dezvoltarea și calificarea resurselor umane, prin atragerea și implicarea medicilor clinicieni și cercetătorilor în activități de cercetare complexe interdisciplinare. Managementul bazat pe valoare (MBV) oferă consecvență a misiunii, strategiei, culturii, comunicării structurilor organizaționale și procesului decizional în domeniul infecției Covid-19 și permite măsurarea performanței și alinierea acesteia cu instrumentele de recompensă și motivație.
Impactul economic - calitatea gestionării resurselor informaționale obținute în baza proiectului reprezintă un instrument strategic al managementului clinic, competetiv și comparativ al tehnologiilor și serviciilor de sănătate pe plan intern şi internaţional. Efectele favorabile ale proiectului vor spori creşterea rentabilităţii serviciilor medicale și vor asigura calitatea în sistemul de sănătate. Monitorizarea în dinamică a pacienților stocați în „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” ar constitui o posibilitate excelentă de analiză științifică a managementului clinico- epidemiologic al infecției COVID-19 și valorificarea eficientă a resurselor financiare. În rezultatul implementării proiectului este posibilă optimizarea resurselor financiare destinate pentru investigațiile de laborator a pacienților cu infecția COVID-19 Valorificarea informației din Registrul electronic permite unificarea fluxului informațional, monitorizarea pacienților cu infecția COVID-19 și post COVID-19 după criterii prestabilite ceea ce facilitează diminuarea cheltuielilor.
Impactul științific: Au fost propuse soluții inovative de diagnostic în îmbunătățirea managementului clinico-epidemiologic al pacienților cu infecția COVID-19 și post COVID-19 publicate în PCN COVID-19. În trei IMSP cofinanțatoare au fost identificate de către managerii instituțiilor, în baza utilizării softulu în urma transferului softului „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19”, criterii de optimizare a managementului clinico-epidemiologic al pacienților cu infecția COVID-19 și celor cu post COVID-19. IMSP cofinanțatoare a argumentat științific necesitatea investigațiilor de laborator specifice la pacienții cu COVID-19 și celor post COVID-19 pentru definitivarea conduitei clinice. S-a îmbunătățit parteneriatul între USMF „N.Testimuțanu” și trei IMSP cofinanțatoare prin formarea clasterilor instituționale în scopul realizării cercetărilor științifice. Sursele informaționale servesc suport pentru colaborarea interdisciplinară și potențial de noi studii, noi cercetări la nivel european prin accesarea de proiecte internaționale în programele Horizon 2020 și Horizon Europe la tematica: Evaluarea managementului clinic în situații de criză pandemică. Impactul infecției COVID-19 la diferite grupe de populație. Reabilitarea pacienților care au suportat infecia COVID-19; etc.
Keywords: management clinico-epidemiologic;soft registrul electronic de evidență;pacienții cu Covid-19
Issue Date: 2022
Abstract: În perioada 03.01.2022-30.12.2022, va fi realizat transferul tehnologic al „Registrului electronic de evidență al pacienților Covid-19” din USMF „Nicolae Testemițanu” în 3 IMSP cofinanțatoare: IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, IMSP IMU, IMSP SCBI „Toma Ciorbă”. Baza de date a softului „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” a trei IMSP cofinanțatoare va fi transferată pe serverile IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, IMSP IMU, IMSP SCBI „Toma Ciorbă”. Cercetările care vor fi realizate pe perioada derulării proiectului și activitățile practice ale specialiștilor din domeniu vor permite elaborarea soluțiilor inovative pentru îmbunătățirea managementului clinico-epidemiologic al pacienților cu infecția COVID-19, care vor fi încluse în Protocol Clinic Național (ediția VII) PCN-371, „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”. Rezultatele obținute vor fi disiminate în articole, inclusiv cu SCOPUS, rezumate și postere la manifestările științifice naționale și internaționale. Baza de date a „Registrului electronic de evidență al pacienților Covid-19” din USMF „Nicolae Testemițanu” va fi utilizată de către studenți pentru realizarea a 4 teze de licență. Membrii echipei proiectului vor participa la manifestări științifice naționale și internaționale cu lucrări științifice bazate pe informația din softul „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19”. Softul va permite evaluarea informației despre managementul clinic al datelor despre pacienții care au suportat infecția COVID-19. Proiectul va fi o premiză de creare a unui parteneriat reciproc avantajos de realizare a cercetărilor științifice pentru îmbunătățirea managementului clinico-epidemiologic a infecției COVID-19. Sursele informaționale obținute din această colaborare va permite completarea și dezvoltarea în continuare bază de date a Registrului de către trei IMSP cofinanțatoare, care va servi o sursă informațională valoroasă de evaluare a managementului clinic, competetiv și comparativ al tehnologiilor și serviciilor de sănătate acordate pacienților cu Covid-19. Transferul tehnologic al softului și rezultatele științifice care vor fi obținute, vor contribui la dezvoltarea și calificarea resurselor umane, prin atragerea și implicarea medicilor clinicieni în activități de cercetare interdisciplinare complexe. Fiind abordat subiectul privind tactici și strategii în conduita pacienților cu infecția COVID-19, între specialiştii USMF „N.Testimițanu” și a IMSP cofinanțatoare va fi creat primul clastru interinstituțional de cercetare științifică la nivelul Institutului Național de Cercetare în Sănătate a USMF „Nicolae Testemițanu”. Suplimentar acestei surse informaționale de date despre pacienții care s-au tratat cu infecția Covid-19, în cadrul proiectului vor fi evaluați 100 pacienți la care se vor efectuat câte 2 analize de laborator AC1 și AC2. Softul va servi un instrument de monitorizare în dinamică a pacienților stocați în „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” și va constitui un instrument excelent de analiză științifică a managementului clinico-epidemiologic al infecției COVID-19 și va putea fi ajustat pentru evaluarea conduitei clinice a pacienților cu alte maladii. Elaborarea soluțiilor inovative de diagnostic pentru eficientizare managementului clinico-epidemiologic al infecției COVID-19, în rezultatul transferului tehnologic al softului „Registrului electronic de evidență al pacienților COVID-19” și optimizarea conduitei clinice a pacienților cu COVID-19 va permite distribuirea și utilizarea corectă a resurselor socio-economice. Softul „Registrul electronic de evidență al pacienților Covid-19” va putea fi extins în instituțiile medicale spitalicești de nivel raional, municipal și republican în baza noilor proiecte tehnologice. Informația obținută la finalizarea proiectului va servi suport pentru colaborarea interdisciplinară și va fi un potențial de noi cercetări la nivel european prin accesarea de proiecte internaționale în programele Horizon 2020 și Horizon Europe la tematicile: „Evaluarea managementului clinic al infecției Covid-19 în situații de criză pandemică”; „Impactul infecției Covid-19 la diferite grupe de populație”; „Reabilitarea pacienților care au suportat infecia Covid-19”; etc. Cadrele didactice vor utiliza informația din proiect pentru instruirea studenților, rezidenților și medicilor la catedrele USMF „Nicolae Testemițanu”. Managementul bazat pe valoare (MBV) va oferi consecvență a misiunii, strategiei, culturii, comunicării structurilor organizaționale și a procesului decizional în domeniul infecției Covid-19 și va permite măsurarea performanței și alinierea acesteia cu instrumentele de recompensă și motivații.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27338
Appears in Collections:Proiecte de Inovare și Transfer Tehnologic

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2022_Buta_Galina_TT.pdf764.15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback