USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27343
Title: 15.817.04.35 A / Studiul biologic și fitochimic al plantelor medicinale cu acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și hepatoprotectoare
Authors: Ciobanu, Nicolae
Principal investigator: Ciobanu, Nicolae
Project code: 15.817.04.35 A
Start date: 2015
End date: 2019
Main results: S-au determinat condiţiile optime de creştere și dezvoltare a plantelor cu elaborarea tehnologiilor de cultivare, selectarea și prelucrarea solului, regimului de irigare și fertilizare a speciilor menționate.S-a demonstrat că conţinutul calitativ şi cantitativ de principii active este dependent de condiţiile de creştere și variază în limite considerabile în dependență de fenofaza de dezvoltare a plantelor studiateStudiul biologic al extractelor uscate din plantele cu acţiune antioxidantă, antiinflamatoare și hepatoprotectoare Agrimonia eupatoria, Cichorium intybus, Cynara scolymus, Centaurea cyanus; Hypericum perforatum, Rubus sp.sp.Studiul acţiunii antioxidante, antiinflamatoare și hepatoprotectoare a principiilor active extrase din plantele studiate. Elaborarea metodelor de extracţie a principiilor active cu acţiune Prin studii fitochimice au fost identificați și dozați variați compuși activi cu structură 31antioxidantă, antiinflamatoare și hepatoprotectoare din diferite părţi,organe ale plantelor studiate.Îndeplinirea procedeelor de standartizare a produsului vegetal şi a principiilor active, îndeplinirea documentelor de normare.fenolică (flavonoide, acizi fenolici, substanțe tanante, derivați antracenici). S-au optimizat metodele de extracție a compușilor polifenolici prin extracția cu ultrasunet, macerare fracționată cu agitare.
Project impact: Rezultatele obținute în cadrul proiectului au permis de a stabili parametrii optimi de cultivare, identificarea și dozarea principiilor active, optimizarea metodelor de extracţie, standardizarea extractelor obținute, confirmarea acțiunilor biologice a speciilor: turiță-mare (Agrimonia eupatoria), cicoare (Cichorium intybus), anghinare (Cynara scolymus), albăstriță (Centaurea cyanus), sunătoare (Hypericum perforatum) și mur (Rubus fruticosus).Colaboratorii CȘCPM au prezentat în cadrul forurilor ştiinţifice naționale și internaționale rezultatele ştiinţifice obținute în cadrul proiectului prin 22 comunicări orale și 17 postere. S-a susținut o teză de doctor în farmacie, s-au realizat 50 teze de licență cu referință la tematica proiectului, s-a publicat: 1 articol cu factor de impact, 10 articole de categoria B, 19 articole în culegeri, 36 teze. S-a implementat în R. Moldova 2 monografii farmacopeice: „Frunză de anghinare, 50 g” și„Comprimate de anghinare, 5 mg” în întreprinderile farmaceutice „Medfarma” și „RNP Pharmaceuticals”. Produsele vegetale studiate pot servi ca surse de noi forme farmaceutice în dezvoltarea industriei farmaceutice. Rezultatele experimentale se recomandă a fi utilizate în instruirea studenţilor la disciplinele farmacognozie, botanică farmaceutică şi tehnologie farmaceutică industrială, rezidenţilor facultăţii de farmacie şi în cadrul perfecţionării tematice a farmaciştilor la ciclurile „Actualităţi în Tehnologia farmaceutică” şi “Utilizarea plantelor medicinale şi a fitopreparatelor autorizate în Republica Moldova”.
Issue Date: 2015
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27343
Appears in Collections:Proiecte Instituționale

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ciobanu_Nicolae_Raport_Final_2015_2019.pdf851.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback