USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27347
Title: 15.817.04.42 A / Identificarea și validarea biomarcherilor genetici și epigenetici în bolile cronice non-transmisibile cu impact major asupra sănătății publice
Authors: Curocichin, Ghenadie
Principal investigator: Curocichin, Ghenadie
Project code: 15.817.04.42 A
Start date: 2015
End date: 2019
Project status: Finalizat
Main results: 1. Au fost identificați o parte din biomarcheri (biochimici, genetici și epigenetici) în loturile din 3600 de reprezentanți ai populației Republicii Moldova (sănătoși) și 500 bolnavi.2. Au fost examinați clinic 1530 de participanți în studiu (bolnavi) și a fost obținut materialul biologic (ser, plasmă, ADN). 3. Au fost genotipați 440 de subiecți pe baza polimorfismelor genelor: GALNT2, CELSR2, LPL, LIPC, CETP, APOB, ANGPTL3, LIPG, GCKR care contribuie la menținerea metabolismului lipidic.4. Au fost testați 17 parametri biochimici: 8 parametri - prin metoda fotometrică (glucoza, lipoprotenele cu densitate înaltă (HDL), apolipoproteina A, apolipoproteina B, proteina C reactivă (CRP), lipoproteinele cu densitate joasă (LDL), colesterolul total, trigliceridele) și 9 parametri - prin metoda imunoenzimatică (ELISA) (adiponectina, leptina, interleuchina 6 (IL 6), interleuchina 10 (IL 10), interleuchina 12 (IL 12), interleuchina 18 (IL 18), C-peptidul, insulina, feritina).5. A fost confirmată valoarea biomarkerilor identificați pentru predicția și evoluția bolilor cronice netransmisibile. 6. Este creat conceptul unui prototip de chip pentru testarea expres a biomarkerilor asociați cu riscul și/sau evoluția bolilor. 7. În cadrul proiectului, au fost publicate 11 articole științifice, inclusiv 2 - în reviste SCOPUS. 8. Rezultatele cercetărilor au fost raportate la conferințe naționale și internaționale.9. Marcherii genetici și non-genetici identificați sunt utilizați în procesul perfecționării sistemelor de estimare a riscului cardiometabolic și sistemelor de prognozare a evoluției bolilor cronice netransmisibile.
Project impact: Rezultatele proiectului vor produce cunoștințe noi referitor la profilul genetic al populației Republicii Moldova, precum și referitor la structura stratificată a factorilor de risc al BCN în populația țării în funcție de prezența biomarcherilor genetici și nongenetici. Aceste cunoștințe vor sta la baza conceptului unui produs inovațional, precum un sistem de testare rapidă a biomarcherilor de risc și de prognoză în cazul BCN.Faza de “proof-of-concept” va fi urmată de elaborarea unui prototip al sistemului de testare (faza pre-marketing, în care se presupune o conlucrare cu întreprinderile mici inovaționale, patentarea produsului) și implementarea lui în practică instituțiilor medicale, contribuind astfel la implementarea tehnologiilor inovaționale în sistemul sănătății. În scopul maximizării impactului se va conlucra cu instituțiile din sectorul Asistenței Medicale Primare implicate în cea mai mare măsură în estimarea riscurilor BCN la populația deservită, dar și cu Cinicile Universitare de profil.Implementarea unui astfel de sistem în practica medicală va contribui la practicarea profilaxiei stratificate și medicinei personalizate, iar aceasta va aduce la reducerea considerabilă a costurilor de îngrijiri medicale, ameliorarea sănătății, condiționând efecte socio-economice pozitive asupra economiei Republicii. Proiectul va contribui la dezvoltarea medicinei translaționale în țară și în regiune.
Issue Date: 2015
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27347
Appears in Collections:Proiecte Instituționale

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RaportFinal_2015_2019_Curocichin_Gh.pdf874.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback