USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27355
Title: 15.817.04.37 A / Diagnosticul, tratamentul chirurgical miniminvaziv şi reabilitarea pacienţilor cu ciroză hepatică decompensată şi afecţiuni hepatice de focar
Authors: Anghelici, Gheorghe
Principal investigator: Anghelici, Gheorghe
Project code: 15.817.04.37 A
Start date: 2015
End date: 2019
Main results: Au fost perfecţionate și elaborate metode noi de tratament chirurgical miniminvaziv al pacienţilor cu complicaţii ale cirozei hepatice decompensate în ascit-peritonita spontană bacteriană, (APS) ascita tensionată masivă refractară, hemoragii digestive) şi tumori chepatice evaluate pe fundal de ciroză) prin sanare laparoscopică a APS cu lavaj abdominal postoperator fracționar, intervenții combinate minim-invazive la Ductul Limfatic Toracic și decompresie abdominal și limfatică, termoablația laparoscopică a tumorilor. S-a analizat frecvenţa şi cauzele de deces ale pacienţilor cu ciroză hepatica decompensată: peritonita spontană bacteriană, ascita refractară, colestază intrahepatică, hemoragii digestive şi afecţiuni hepatice de focar . Evaluate particularităţile clinico-evolutive ale complicaţiilor cirozei hepatice S-au studiat rezervele hepatice la bolnavii cu ciroză, complicată cu ascit-peritonita spontană, colestază. Apreciate dereglările hemodinamice, regionale şi limfocirculatorii.S-a specificat rolul factorilor de risc în evoluţia complicaţiilor complicaţiilor cirozei hepatice decompensate.S-apreciat importanţa infecţiilor intercurenteşi cornice înevoluţia peritonitei spontane bacteriene şi a colestazei.
Project impact: Au fost elaborate și implimentată în practica clinică metode noi: 1.metoda de sanare laparoscopică a ascit-peritonitei spontane bacteriene la pacienții cu ciroză hepatică decompensată cu lavajul intraabdominal intra - și postoperator fracționar cu corticosteroizi, antibiotice de spectru larg și fermenți proteolitici (2 Brevete de Invenție: MD 926Z; MD 927Z). 2.O metodă nouă de decompresie cervicală a Ductului Limfatic Toracic cu excizia pachetului linfatic prescalenic pentru drenarea internă efectivă a limfocirculației centrale în scopul corecției sindromului ascitic la pacienții cu ciroză hepatică decompensată cu ascită refractară (2 cereri de Brevet). 3. metode noi de tratament miniminvaziv combinat al ascitei refractare la cirotici prin operații simultane de decompresie a Ductului Limfatic Toracic și asanarea laparoscopică concomitentă a cavității abdominale cu lavaj posoperator fracționar (2 cereri de Brevet). 4. În premieră s-a aplicat termoablația tumorilor hepatice pe fundal de ciroză și ascită, concomitent cu lavajul intraabdominal postoperator.5. Au fost efectuate primele operații endovasculare de embolizare a arterelor trunchiului celiac la pacienți cirutici cu tumori hepatice și hipersplenism sever.
Issue Date: 2015
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27355
Appears in Collections:Proiecte Instituționale

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Raport_2015_2019_AngheliciGh.pdf490.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback