USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27418
Title: 15.817.04.41A / Obezitatea – aspecte clinico-metabolice, de profilaxie şi tratament în condiţiile Republicii Moldova
Authors: Vudu, Lorina
Principal investigator: Vudu, Lorina
Project code: 15.817.04.41A
Start date: 2015
End date: 2019
Main results: S-au efectuat studii multidirecționale privind determinarea factorilor de risc, modificările metabolice, hormonale, instrumentale la copii și persoanele adulte cu obezitate.Au fost determinați factorii de risc pentru obezitate: obiceiuri alimentare nesănătoase, petrecerea timpului în fața televizorului și calculatorului, antecedente eredocolaterale agravate, ș.a.A fost examinat statutul hormonal și metabolic a femeilor obeze de vârstă fertilă. S-au depistat tulburări ale metabolismului lipidic care prezintă risc cardiovascular crescut; modificări ale metabolismului glucidic, ceea ce constituie un factor de risc pentru diabet zaharat tip2; alterarea metabolismului osos, crescând riscul pentru osteoporoză. A fost evaluat profilul clinic și metabolic al copiilor cu obezitate. S-au depistat perturbări ale axului tiroidă-hipofiză: cu tendință spre micșorarea funcției tiroidiene, modificări morfologice ale tiroidei. Au fost determinate cele mai frecvente patologii asociate la copii cu obezitate: hipertensiunea arterială, sindromul de apnee în somn, suferința psihologică, dislipidemiile de tip aterogen. A fost studiat nivelul vitaminei D la copiii cu obezitate, la majoritatea fiind scăzut.
Project impact: Impactul științific și practic al cercetării constă în evidențierea particularităților tabloului clinic și paraclinic a obezității, depistarea patologiilor asociate. Au fost depistate modificările metabolice (lipidic, glucidic, osos) și hormonale la pacientele obeze de vârstă fertilă și la copii cu obezitate. Aceste date vor servi ca suport științific în dezvăluirea mecanismelor dezvoltării acestor patologii, elaborarea algoritmului de diagnostic precoce și tratament. Datele obținute vor contribui la elaborarea procedeelor și măsurilor de profilaxie primară și secundară, vor constitui un suport suficient în prevenirea, scăderea morbidității și mortalității pacienților cu obezitate, ameliorând calitatea vieții. Rezultatele studiilor sunt aplicate în procesul didactic al studenților, rezidenților, medicilor cursanți. Au fost organizate conferințe stiințifico-practice. Impact socio-economic și cultural: sporirea calităţii vieţii, longevităţii, diminuarea ponderii afecțiunilor non-comunicabile (DALYs).
Issue Date: 2015
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27418
Appears in Collections:Proiecte Instituționale

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Raport_Final_2015_2019_Vudu_Lorina.pdf849.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback